záporok és zivatarok kísérik a hétvégét

2019.06.14. 07:45

Egyre csak fokozódik a forróság Zalában

A hőség veszélye miatt péntekre már az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

zaol.hu

Fotó: pixabay.com

Kissé felhős lesz az égbolt, de ennek ellenére a maximum hőmérséklet elérheti akár a 33 fokot. Mérsékelt széllökések kísérik a pénteki napot.

Orvosmeteorológia

Légköri front továbbra sem éri el a Kárpát-medencét, de igen meleg levegő áramlik fölénk. A hőség, a kánikula még az egészségesek szervezetét is megviselheti. Sokaknál előfordulhat fejfájás, álmatlanság, vérnyomás-ingadozás. Csökkenhet a koncentráló-képesség. Védekezzünk a nagyon erős ultraibolya sugárzás ellen és fogyasszunk sok koffein-, cukor-, illetve alkoholmentes folyadékot!

UV figyelmeztetés

A figyelmeztetési értéket meghaladó, 8.2-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben 11:00 és 15:00 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Ízelítő a hétvége időjárásából

Szombaton még hajnalban sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet, sőt a maximum érték 35 fok körül alakulhat.

Vasárnap egy kicsi visszaesését tapasztalhatunk, ámbár a délutáni órákban néhol időnként erős széllel és zivatarokkal is számolhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!