Hírvilág

2016.01.06. 16:08

A kkv-k helyi támogatása

Zalaegerszeg - Országosan egyedülálló, önkormányzati kamattámogatási program indult tavaly a zalaegerszegi székhelyű, magyar tulajdonú mikro, kis és középvállalatok számára. Az első időszakban 207 millió forint támogatott hitelt folyósítottak.

Hajdu Péter

A megállapodás tavaly áprilistól él a megyeszékhely önkormányzata és a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány együttműködésének köszönhetően. Az első időszak eredményeiről, tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatót tegnap Balaicz Zoltán polgármester és Nagy András ügyvezető. A konstrukció lényege, hogy azoknak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, amelyek a fejlesztéseikhez a ZMVA-tól mikrohitelt vesznek fel, az önkormányzattól a törlesztéshez kamattámogatást kapnak.

- A program keretében az önkormányzat saját pénzügyi forrásaiból évi 10 millió forintot szán arra 2020-ig, hogy a ZMVA-tól kapott fejlesztési hitelt felhasználó, Zalaegerszegen működő vállalkozásokat segítse. Ezzel a konstrukcióval sikerült a kamatokat 0,9-1,9 százalékra csökkenteni, ez manapság kiemelkedően kedvező lehetőség. A kezdeményezés sikere messze meghaladta az elképzeléseinket. Két változtatáson gondolkodunk, egyrészt arról, hogy az éves 10 milliós keretből esetleg fel nem használt rész is felhasználható legyen, továbbá azon, hogy a városon kívül a környező településeken működő kisvállalkozások számára is lehetővé tegyük ezt a kamattámogatást, ezekről még az önkormányzatnak kell tárgyalnia - mondta Balaicz Zoltán.

Nagy András ügyvezető elmondta, a konstrukció iránt már az ország több pontjáról is érdeklődtek, ami alapján valószínűsíthető, hogy a KKV-knak ez a fajta önkormányzati támogatása el fog terjedni.

- A program beindulása óta 29 vállalkozás részesült kamattámogatásban, az utóbbi hónapokban megnőtt iránta az igény. 2015-re nem tűztünk ki ezzel kapcsolatos célt, egy 100 milliós hitelkihelyezés elérését már nagyon jónak gondoltuk. Ezzel szemben jelenleg 207 milliós folyósított hitelösszeget érint az önkormányzat kamattámogatása - adott tájékoztatást a mérlegről Nagy András.

Tovább részletezve a támogatási konstrukciót a ZMVA ügyvezetője elmondta, az említett összegből 162 millió forint 2 százalékos alap kamattámogatással, 45 millió forint pedig 3 százalékos kiemelt támogatással került közvetítésre, és jelenleg is további igények futnak be az alapítványhoz.

A kamattámogatás összege több mint 18 millió forintot tesz ki, ebből több mint 1 millió forint az idén került felhasználásra.

A 29 támogatásban részesült vállalkozással kapcsolatban elmondta, tevékenységi körük nagy szóródást mutat. Legkiemelkedőbb a kozmetika, szépségápolás. A szolgáltatás iparágon belül a kamattámogatásban részesült vállalkozások a szennyvízkezelés, kiadványkészítés, gépjármű-javítás, karbantartás és mosás, számviteli tevékenység, biztosítási ügynöki tevékenység; víz-, gáz-, fűtésszerelési tevékenységi körben működnek. A termelés területén cukrászműhely létesítését, illetve fémszerkezet-gyártással foglalkozó vállalkozás beruházását segítették. A vállalkozók 45 százaléka hölgy, ami kiemelkedő aránynak számít.

Az iparági megoszlást tekintve a szolgáltatási ágazatot nevezte az ügyvezető a legkiemelkedőbbnek, ezt követi a kereskedelem.

A hitelek célja főként ingatlanvásárlás volt, székhely, illetve telephely létrehozása céljára, valamint haszongépjármű beszerzése, ami segítette az adott vállalkozás tevékenységét.

Többnyire működő vállalkozások, ezen belül már meglévő, a ZMVA szolgáltatásaival elégedett ügyfelek vették igénybe a kamattámogatási programot, de 4 kezdő vállalkozást is támogattak a segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!