Hírek

2015.10.06. 16:50

Göncz Árpádra emlékezve - többször is járt Zala megyében

Néma felállással emlékeztek az életének 94. évében elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökre az Országgyűlésben kedden délután. A magyar kormány és a Fidesz elnöksége is együttérzését fejezte ki a családnak.

MTI

Göncz Árpád a családja körében hunyt el. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, így ő volt a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

Lapunk ott volt, amikor 1992-ben eszéki, vukovári háborús menekültekkel találkozott Zalaegerszegen a Balaton Szállóban

Áder János köztársasági elnök elmondta, személyében olyan honfitársunkat veszítettük el, aki a hazafiság, a demokrácia és az emberiesség európai értékrendjéhez volt hű egész életében. Jogászként az igazságot, hazafiként a szabadság ügyét, íróként a kimondott szó felelősségét, politikusként és államfőként az emberi tisztességet képviselte. Göncz Árpád személye és élete összefonódott Magyarország legújabb kori történelmével, a rendszerváltás időszakával nyilatkozta a KDNP. Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával, a védtelenek szolgálója, bölcs és művelt államférfi közölte az MSZP elnöke az MTI-vel. Tóbiás József közleményében azt írta, elnöki pályafutása örök mérce minden politikusnak a hatalomhoz való viszony tekintetében. Megtestesítette a nemzet egységét, példaszerűen látta el a feladatát, példát mutatott emberségből, nagy szeretettel és tisztelettel gondolhatott rá minden magyar ember. És gondolhat ezután is fogalmazott közleményében az Együtt elnöksége.

Nem csak elnök, író is volt. Könyvhéten dedikál 1991-ben az egerszegi Dísz téren

Göncz Árpádot 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké. Az első szabad választások után az Országgyűlés alakuló ülésén házelnök lett, és ő látta el az ideiglenes köztársasági elnöki teendőket is. A Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége megegyezése alapján választotta a parlament öt évre a Magyar Köztársaság elnökévé, majd mandátumának letelte után, 1995. június 19-én újraválasztották.

Nemesnépen az 1997-es szlovén határnyitás alkalmával Kósa László akkori polgármesterrel

Államfőként törvények százait ellenjegyezte, normakontroll kérésére feljogosító jogkörével kilenc alkalommal élt. Egy alkalommal ő maga kezdeményezett törvényt: indítványozta a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport elleni gyűlöletre uszítás bűncselekménnyé nyilvánítását. Elnöksége idején ő volt a legnépszerűbb politikus.

Búcsúszentlászlón 1993-ban a feleségével (balra) járt. Albin atya fogadta őket

Göncz Árpád több kitüntetésben részesült, sok rangos egyetem fogadta díszdoktorává, több város díszpolgárává. 2000-ben az amerikai kormány díjat alapított a tiszteletére, melyet évente adnak olyan magyar embernek, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a demokrácia és az emberi jogok érvényesítésében.

2012-ben, 90. születésnapján négy gyermeke Göncz Árpád Alapítványt hozott létre az író-műfordító-politikus életének és munkásságának bemutatására, az 1956-os forradalom emlékének, a magyar demokratikus és szabadelvű hagyományok ápolására. Göncz Árpád 1944-ben szerzett jogi diplomát, német és orosz fogságból is megszökött, 1945-ben belépett a kisgazda pártba, Kovács Béla titkára lett. 56-os szerepvállalása miatt bebörtönözték, 1963-ban szabadult, Ő fordította a Gyűrűk ura című regényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!