Hírek

2013.03.07. 17:54

Zalaegerszegi közgyűlés: színházi ingatlanról, óvodaépítésről is döntöttek

Zalaegerszeg - Rendezte a színházi ingatlan tulajdonviszonyait, új hulladékgazdálkodási közszolgáltató cég létrehozásáról döntött, valamint kinevezte a megyei és városi könyvtár vezetőjét Zalaegerszeg közgyűlése.

Horváth A. Attila

A csütörtöki testületi ülésen 34 előterjesztést tárgyaltak a képviselők, ezek egyike a Hevesi Sándor Színház ingatlanvagyonával kapcsolatos. A teátrum fenntartói jogait 2002-ben adta át a megyei önkormányzat a városnak, ám akkor az ingatlanvagyon a korábbi tulajdonosnál maradt, tavaly pedig (a megyei önkormányzatok konszolidációjával) az államhoz került. Az épület városi tulajdonba vételéről jogértelmezési vita alakult ki, amelyet (a közigazgatási minisztériumban lefolytatott egyeztetés után) az egerszegi közgyűlés most azzal zárt le, hogy felhatalmazta a polgármestert a tulajdonjog ellenérték nélküli átvételének lebonyolítására. Dr. Kovács Gábor jegyző elmondta: ezzel a színház fenntartása és az ingatlan tulajdonjoga is a városhoz kerül.

A testületi döntés alapján a Hevesi Sándor Színház épületének tulajdonjoga is a városhoz kerül. Fotó: Pezzetta Umberto

A téma apropóján Kiss Ferenc (MSZP) és dr. Kocsis Gyula (EZE) felvetette, hogy a Griff Bábszínház elhelyezését is rendezni kellene. Besenczi Árpád színházigazgató és Gyutai Csaba polgármester egyaránt jelezte: a kérdés a közeljövőben napirendre kerülhet.

Személyi ügyekben is döntött a közgyűlés, a képviselők Tóthné Ekler Hajnalkát a szociális, egészségügyi és esélyegyenlőségi bizottság tagjává választották, Kiss Gábort pedig újabb 5 évre megbízták a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vezetésével.

Elfogadták továbbá a szociális szolgáltatások és gyermekjóléti ellátások idei térítési díjait. A bölcsődei gondozási díj nem változik (havi 5040 forint marad), a gyermekétkeztetési díj 5 százalékkal nő.

Ahhoz, hogy a város eleget tegyen a januárban hatályba lépett hulladéktörvénynek, új gazdasági társaságot kell létrehoznia a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátására. A testület ennek megfelelően támogatta a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. megalapítását, valamint a lakossági és az egyéb hulladékgazdálkodási tevékenységek szétválasztását; a Zala-Depo Kft. egyebek közt a búslakpusztai lerakót üzemelteti tovább. Gyutai Csaba szerint mindkét önkormányzati tulajdonú társaság a város érdekeit képviseli majd, Doszpoth Attila alpolgármester pedig – ellenzéki kérdésre – elmondta: nem jelent összeférhetetlenséget az, hogy a két társaságnak azonos lesz az ügyvezetése.

A közgyűlés hozzájárulását adta az andráshidai óvoda fejlesztéséhez; a 200 millió forintos beruházás 90 milliós önrészt igényel, ezt hitellel teremti elő a város. Pete Róbert (Jobbik) felvetette: ha az állam az adósságkonszolidáció során jobban honorálta volna Zalaegerszeg kiegyensúlyozott gazdálkodását, nem kellene hitelt felvenni a fejlesztésekhez. A polgármester ellenben sikerként értékelte a konszolidációt, a Fidesz-KDNP frakcióból Dékány Endre és Sümegi László a régi problémát megoldó óvodaberuházást méltatta, dr. Tóth László pedig az adósságmentes gazdálkodás előnyeiről szólt. Elhangzott továbbá, hogy a város sok nyerésre esélyes pályázatot készített már elő, nem éri tehát hátrány a jó gazdálkodás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!