Hírek

2017.05.18. 16:49

Elégedettek a közbiztonsággal és a város költségvetésével is Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG - Elfogadta a zárszámadást csütörtökön a zalaegerszegi közgyűlés, valamint véglegesítette a városi gazdasági társaságok előzetes üzleti terveit. Zalaegerszeg közbiztonságáról is tárgyaltak.

Császárné Szabó Judit

A tavalyi közbiztonsági helyzet áttekintésekor jelen volt dr. Sipos Gyula rendőr vezérőrnagy, megyei rendőr-főkapitány, valamint dr. Farkas Tibor rendőr alezredes, zalaegerszegi rendőrkapitány. Dr. Farkas Tibor elmondta: első látásra ijesztőnek tűnik, hogy a bűncselekmények száma 1412-ről 22711-re nőtt 2015-öt 2016-tal összehasonlítva a kapitányság illetékességi területén. A háttérben három nagy bűncselekménysorozat áll. Az egyik egy alapítvánnyal kapcsolatos csalás - 500 forintjával gyűjtöttek állítólag beteg gyerekeknek, de saját célra használták a pénzt -, s ilyenkor minden sértett (szám szerint 20786) külön esetként szerepel a kimutatásban.

Még egy csalássorozat és egy 510 rendbeli lopásos ügy rontotta a statisztikát, az írásos beszámolóban ugyanakkor a rendőrség hangsúlyozta: ha ezt a három ügyet nem számoljuk, 1412-ről 709-re csökkent a bűncselekmények száma. Kiemelték: az előző évinél kevesebb történt közterületen. A közgyűlés határozatban köszönte meg a rendőrség munkáját. Balaicz Zoltán a napirend kapcsán a béke szigetének nevezte a várost, s külön megköszönte a rendőrségnek a járőrszolgálat erősítését. A közbiztonság kérdéséhez több képviselő hozzászólt, olyan kérések is elhangzottak például, hogy figyeljen a rendőrség jobban a kocsiban telefonáló szabálysértők kiszűrésére.

A zárszámadásból kiderült: az önkormányzat a 2016-ban tervezett bevételeinek 94,6 százalékához jutott hozzá az év során (közel 24,4 milliárd forint), a tervezett kiadásoknak pedig 59,5 százaléka teljesült (több mint 15,3 milliárd forint). Az elmaradás oka, hogy az uniós fejlesztések áthúzódóak. Kiss Ferenc (MSZP) a vitában megjegyezte: a költségvetés kiegyensúlyozottságának megőrzéséhez és a nagy beruházások működtetéséhez a jövőben többletforrásokra lesz szükség, s nem szeretné, ha ez például az építményadó emelésével járna. A büdzsé stabilitásáról egyébként az ellenzék is elismerően szólt.

A közgyűlés véglegesítette az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok előzetes üzleti terveit. Gecse Péter alpolgármester (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a cégek számos TOP és Modern Városok programhoz kapcsolódó fejlesztés előkészítésében részt vettek, s a jövőben is számít rájuk a városvezetés a pályázatok kapcsán, valamint a létrejövő létesítmények fenntartásában.

A felvetésekre reagálva jelezte: a lakossági hulladékszállítást végző Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. azért tervezte negatív eredménnyel az idei évet, mert nem számol előre a hulladékszállítás veszteségének állami kompenzációjával. Ha megjön a pénz, a cég nyereséggel zár, akárcsak 2016-ban. Amint szóba került, az állami támogatáshoz az előző időszakban is nehezen jutottak hozzá, de mostanra sikerült minden állami forrást megszerezni, a társaság gazdálkodása rendben van, szögezte le Horváth Márton ügyvezető.

A védőnők érdekképviseleti szervének megkeresése alapján a közgyűlés hozzájárult, hogy a területi védőnői szolgálatot teljesítők is ingyen parkolhassanak a fizető övezetekben.

Novákné Borsos Ildikót választották meg a Zalaegerszegi Belvárosi II. számú Óvoda vezetőjének, öt évre. Jelenleg is ő irányítja az intézményt, az álláshelyre egyedül ő pályázott.

Meghosszabbították a Városi Sportlétesítmények Gondnokság gazdasági vezetőjének, Schneider Orsolyának a megbízatását pályázat kiírása nélkül, szintén öt évre.

Kettős keresztet szeretne felállítani az önkormányzat idén a csácsi körforgalomban, erről is döntés született a közgyűlésen.

Valamit arról, hogy újabb óvodákban építenének focipályát az OVI-foci program keretében, pályázati támogatással. Az elmúlt években hat óvoda esetében pályáztak sikerrel, most a Kodály utcai és a Landorhegyi utcai tagóvoda sportpályájának kialakításához igényelnek támogatást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!