Hírek

2017.03.27. 17:16

Zalaegerszegen kapott emléktáblát Farkas Dávid, a szegények jótevője

Zalaegerszeg – Ünneplők kisebb csoportja gyűlt össze délután a Farkas Dávid utca 1. számú ház előtt, a páterdombi utca névadójának tiszteletére állított emléktábla avatásán.

Hajdu Péter

A kőlapon Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész által készített bronz dombormű látható Farkas Dávidról, alatta életének 1816-1886-os évszámai, és a tábla felirata, ami a szegények jótevőjeként említi.

Híres művészeink, költőink vagy politikusaink neve ismerősen köszön le ránk az utcanévtáblákról, de más névadókról sok esetben nem tudjuk, kik voltak ők. A Zalaegerszeg Kultúrájáért Közalapítvány felelevenítette azt a korábbi kezdeményezést, amelynek során domborművet avat a híres zalaegerszegiekről, zalaiakról elnevezett utcákban. Mint dr. Gyimesi Endre, az alapítvány elnöke elmondta, e folyamat részeként avatták fel Farkas Dávid emléktábláját.

A felavatott emléktábla alatt Dékány Endre önkormányzati képviselő, Balaicz Zoltán, Szabolcs Péter és dr. Gyimesi Endre Fotó: Katona Tibor

Ő is a kevésbé ismertek közé tartozik, pedig jelentős szerepet játszott a város történetében. Életútját dr. Gyimesi Endre elevenítette fel, elsősorban tiszta, nemeslelkű emberként méltatva az utca névadóját, aki egész életét a jótékonykodásnak szentelte. A jogász végzettségű birtokos a Boncodfölde és Hottó közötti szentmihályfai birtokán gazdálkodott, 1881-től országgyűlési képviselő volt, valamint a helyi képviselő-testület tagja.

– Úgy gondolta, minden olyan dologhoz köze van Zalaegerszegen, amiben segíteni lehet. Támogatta a tűzoltó egyesületet, a tekézőket, a karácsonyfa egyesületet, a szegényeket. Alapítványt hozott létre,  akkor óriási összegnek számító ezer forintból a zalaegerszegi munkások betegsegélyező egyesülete javára – mondta dr. Gyimesi Endre.

Az öregeknek és elesetteknek is támogatást nyújtott, és külön figyelt a szegény napszámos nőkre, akik ugyancsak számíthattak segélyre a szülés után. Az emléktáblát Balaicz Zoltán polgármester, az alkotó Szabolcs Péter és dr. Gyimesi Endre leplezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!