Hírek

2017.03.27. 17:50

A múzeum előtti platánfa megmentése, a Biró Márton utcai fasor szakszerűtlen felnyírása - Nyilvántartás a városi fákról

Zalaegerszeg – A közterületi fák állapotának felmérése, és ezt követően rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen lenne, erről is szó esett a megyeszékhelyi városvédő egyesület legutóbbi összejövetelén.

Arany Gábor

– Az egyesületünk három éve látott hozzá a városi fák felméréséhez és lehetőség szerint megmentéséhez – mondta Czeglédi András az összejövetelről tájékoztatva. A civil szervezet elnöke úgy fogalmazott, eredményként könyvelhetik el, hogy sikerült a múzeum előtti platánfát megmenteni. Kudarcnak tartják viszont a Biró Márton utcai védett fasor szakszerűtlenül végrehajtott felnyírását. Az összejövetelen részt vett Lukács Zoltán, a Magyar Faápolók Egyesülete elnöke. A szakember beszélt a korszerű fanyilvántartás külföldi gyakorlatáról is. Ennek része, hogy az adatok nyilvánosan hozzáférhetők az önkormányzatok honlapján. A térképen egyedenként azonosíthatók a fák, részletes leírással, állapotfelméréssel.

Ez pedig megalapozza a rendszeres gondozást, a szükséges beavatkozások tervezését is.

- Hasonlót kezdeményeztünk három évvel ezelőtt a megyeszékhelyen, de még nem sikerült megvalósítani - mondta Czeglédi András.

A városvédő egyesület legutóbbi ülésén a Biró Márton utcai platánfák felnyírását kifogásolták Fotó: Katona Tibor

Szavaiból kiderült, hogy az egyesület egyik tagja, dr. Horváth Rudolfné táj- és kertépítész már hozzálátott a város legértékesebb fáinak felméréséhez, ebbe a munkába diákokat is bevont. Két gyönyörű példányra hívta fel a figyelmet az elnök. A faápolók egyesülete által kidolgozott módszertan szerint elvégzett felmérésen átesett Baross ligeti platán és vörös tölgy értéke meghaladja a 10-10 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy ilyen költséggel lehetne csak pótolni ezeket, de eszmei értékük, hasznuk ennél is több. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a megyeszékhelyen csak a belvárosi környezetben közel négyezer fa található, fogalmunk lehet arról, milyen értéket képviselnek ezek a növények.

- Ezek után nem meglepő, hogy egyes becslések szerint a növényzetben gazdag településeken a faállomány értéke akár meghaladhatja az épületekét is - tette hozzá az elnök. Mint mondta, a klímaváltozás miatt egyre nagyobb a fák szerepe a városépítészetben és -fejlesztésben. A lakosság sokkal érzékenyebben reagál a fákat érintő beavatkozásokra, kritikusan szemléli a kivágásokat, ha nem követi pótlás. Emiatt felértékelődött a faápolási szakma is, hiszen sok idős fát meg lehetne menteni rendszeres ellenőrzéssel és szakszerű gondozással. Ennek érdekében a városvédő egyesület szorgalmazza, hogy a megyeszékhelyen készüljön el a közterületi, különösen a közlekedési útvonalak mentén lévő fák állapotának felmérése. Ezt kövesse a nyilvántartás rendszeres, legalább ötévenkénti frissítése. A civilek felmérése legfeljebb arra lehet elegendő, hogy jelzéseket adjon a szükséges ellenőrzésekről a város illetékeseinek, mondta Czeglédi András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!