Hírek

2017.03.07. 18:56

Változások az egerszegi gyermekotthonban

Zalaegerszeg - A múlt hét végén tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma zalaegerszegi gyermekotthonában folytatott vizsgálat eredményét Székely László, az alapvető jogok biztosa.

Arany Gábor

Korábban már beszámoltunk a jelentésről, amely komoly és rendszerszintű alapjogi visszásságokat tárt fel: „a gondozott gyermekek ellátása nem megfelelő, rendszeresen bántalmazzák őket". A jelentés kapcsán a minisztérium álláspontját is megkérdeztük. A dr. Oláh Miklós kommunikációs főreferens jegyezte válasz az alábbiakat tartalmazta: az alapvető jogok biztosának vizsgálata nem igazolta azon állítást, mely szerint az intézmény a gondozott gyermekek ellátását nem biztosítja, nem teszi lehetővé számukra a gyámjaikkal, illetve a gyermekjogi képviselővel való négyszemközti beszélgetést.

Ezt a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) által folytatott ellenőrzés sem igazolta. Az elmúlt év második felében lezajlott integráció egyik célja éppen az volt, hogy szakmailag támogassuk és megerősítsük a zalaegerszegi speciális gyermekotthont, amely így beolvadt az esztergomi székhelyű EMMI Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskolába, ahol korábban is magas szinten folyt a speciális igényű gyermekek nevelése. Ebben az intézményben és a zalaegerszegi gyermekotthonban olyan beilleszkedési, magatartási, tanulási problémákkal küzdő fiatalok élnek, akik sem családi környezetben, sem korábbi gondozási helyükön nem tudtak megfelelni a társadalmi normáknak.

Az SZGYF vizsgálata is kiderítette, hogy a zalaegerszegi gyermekotthonban a dolgozók és a növendékek, valamint a gyermekek között gyakori volt a verbális agresszió, és több esetben előfordult fizikai bántalmazás is. Ezek megelőzése érdekében az integrált intézmény vezetője intézkedéseket tett. Többen írásbeli figyelmeztetést kaptak és sor került munkaviszony megszűnésére is, továbbá a vezető utasításban hívta fel a figyelmet a gyermekbántalmazás tilalmára.

Ezzel párhuzamosan a megyei rendőr-főkapitányság két gyermekfelügyelő és két nevelő ellen indított eljárást többek között az SZGYF által működtetett gyermekvédelmi gyámi jelzőrendszer bejelentése alapján.

Az integrált intézmény vezetője intézkedési tervet készített, ennek legfontosabb elemei, hogy a verbális agresszió megakadályozása érdekében tréninget indít mind a dolgozók, mind a gondozottak részére. A munkatársak nagy fokú leterheltségének csökkentését szupervízió bevezetésével kívánja elérni. A gyermekek egymás közötti agressziójának megelőzése érdekében a személyiségfejlesztő tréningek mellett fontosnak tartja a napi foglalkoztatások tartalmasabbá tételét. Mindemellett előírta a gyermekotthon mindenkori vezetője számára a fokozott vezetői ellenőrzést. A korábbi otthonvezető megbízatását pedig visszavonta, közölte a minisztérium kommunikációs főreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!