Hírek

2017.04.11. 17:45

Több ezren fordultak meg a Zalai Hírlap állásbörzéjén

Zalaegerszeg – A Zalai Hírlap tegnapi állásbörzéjének 11 órakor kezdődött hivatalos megnyitójára már megtelt a munkáltatók standjai közötti sétány.

Hajdu Péter

Az álláskeresők, illetve érdeklődők szinte minden standnál beszélgettek, információkat kaptak a cégek képviselőitől. Kedden, a Zalakerámia Sport- és Rendezvénycsarnokban 10 és 17 óra között várta a látogatókat a lapunk által szervezett állásbörze.

Ez a Zalai Hírlap második állásbörzéje, a Pannon Lapok Társasága történetében pedig a hatodik. Örömmel vettük, hogy a cégeknek ismét igénye van arra, hogy egy ilyen börzén keressék meg a számukra szükséges munkavállalókat. Több mint harminc társaság érkezett, Zalán kívül Vas és Veszprém megyéből is. Képviselteti magát a Zala Megyei Foglalkoztatási Paktum, továbbá a Zala Megyei Kormányhivatal is – mondta Ódor Péter, az állásbörze szervezője. Hozzátette, a 30 munkáltató több mint két és félezer álláslehetőséget kínált. A munkavállalókat közvetlenül, saját maguk számára kereső vállalkozásokon kívül több jelentős munkaerő-kölcsönző cég is részt vett a rendezvényen. Az ő jelenlétük az álláslehetőségeket megtöbbszörözte.

A sportcsarnok küzdőterén felállított céges standok között többször végigjárva folyamatos érdeklődést tapasztaltunk, a legtöbben az ismertebb, nagy munkáltatókat keresték. A Flex munkatársainál mindig volt érdeklődő, hasonlóképp a szombathelyi autóipari beszállító BPW-nél, illetve a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának standjánál is.

A megnyitón elsőként Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója köszöntötte a kiállítókat és a látogatókat.

- Minden reményünk megvan arra, hogy a második Zalai Hírlap állásbörze eredményes lesz, tehát a munkaadók és az álláskeresők közül sokan egymásra találnak, vagy akár már ma szerződést kötnek, illetve elindul egy párbeszéd a kiválasztási folyamat első lépéseként – fogalmazott Kázmér Judit, konstatálva, hogy már a hivatalos megnyitóra megtelt a sportcsarnok.

Az ügyvezető közölte továbbá, hogy a PLT 25 éve itt van a megyében, a Zalai Hírlap pedig hét évtizede része a megye történelmének, az itt élők mindennapjainak, s arra törekszik, hogy segítse a megye gazdasági életét.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos többek között arról szólt, hogy az idén háromszázalékos gazdasági növekedést vár a kormány, és ez a növekedés folytatódik a jövő év elején is, mivel beindulnak mindazok a TOP és Modern Városok Program által támogatott beruházások, amelyek nyomán sok munkavállalóra lesz szükség Zalaegerszegen, a megyében és az országban is.

Mint mondta, a bérek emelkednek. Gyakran elhangzik, ha nem tudnának a vállalkozások bért emelni, akkor a térség kiszippantaná a munkaerőt Magyarországról, de bízik abban, hogy ez egy jó versenyhelyzetet teremt az országban, ami által a munkavállalók bére emelkedni fog. Vigh László a zalaegerszegi nagyberuházásról szólva hangsúlyozta, hogy május 19-én teszik le az elektromos és autonóm autók számára létrehozandó tesztpálya alapkövét.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere nyitotta meg az állásbörzét. Elmondta, korrekt kapcsolat alakult ki az önkormányzat és a PLT között, ennek is köszönhető, hogy már második alkalommal került megszervezésre az állásbörze.

- Köszönöm a segítséget annak a filozófiának a valóra váltásában, amit évekkel ezelőtt meghirdettünk, és ami arról szól, hogy Zalaegerszegen a következő időszak fő iránya a gazdaság fejlesztése, a munkahelyek megőrzése és új munkahelyek teremtése. Ennek jegyében 2015-ben összesen 1800 új munkahely jött létre Zalaegerszegen, 2016-ban 1300-zal nőtt az álláshelyek száma, és a mostani tárgyalásaink alapján remélhetően 2017-ben is 1000-1200 új munkahely jöhet létre – mondta a polgármester.

Balaicz Zoltán érdeklődésünkre közölte, pillanatnyilag munkaerő-kereslet van a városban, ahol 2,7 százalék a munkanélküliségi ráta. Ez 1020 álláskeresőt jelent, akiken segíteni kell.

- Ahhoz azonban hogy a helyi cégek fejlődjenek, nemcsak a helyi munkavállalókra van szükségünk, hanem arra is, hogy a megye többi járásából és a megyén túlról is érkezzenek ide olyan álláskeresők, akikkel a fejlesztéseket végre lehet hajtani – válaszolta érdeklődésünkre a polgármester.

- Nem rendszeresen járunk állásbörzékre, de most szívesen jöttünk el a zalaegerszegire, mivel mi is ebben a régióban dolgozunk, és innen keresünk kollégákat, aminek az az apropója, hogy bővítjük a gyártást – mondta az egyik cég, a zalaszentgróti Uniferro Kft. tulajdonos ügyvezetője, Pődör Csaba.

A kazángyártó zalai vállalkozásnál körülbelül ötvenen dolgoznak, és mint vezetője elmondta, még öt-hat dolgozót, lakatost, hegesztőt, festőt és gépgyártás-technológust keresnek.

- Egyelőre a kapacitásunk kitöltéséhez ennyi emberre lenne szükségünk, de lehet, hogy év végére, jövő év elejére további létszámbővítés várható. A szakember-utánpótlásunkat saját képzéssel is igyekszünk biztosítani, jelenleg is öt hegesztőtanulót foglalkoztatunk. Kész, gyakorlott szakembert nehéz találni, főleg itt, az ország nyugati területén – tette hozzá az ügyvezető.

- Zalaegerszegi állásbörzén még nem voltunk. Javító, karbantartó anyagok, úgynevezett rezsianyagok forgalmazásával foglalkozunk. Az egész ország területén dolgozunk, és területi képviselőt keresünk Zala megyére is. Ez nem könnyű dolog. Tíz éve vagyok ügyvezető, de ez idő alatt még nem sikerült. Ezért jöttünk az állásbörzére, ezt a lehetőséget is szeretnénk kipróbálni, hátha most sikerül olyan személyt találni, aki megfelel a területi képviselővel szemben támasztott követelménynek – közölte egy másik kiállító vállalkozás, a Main-Systems Hungary Kft. ügyvezetője, Csányi István.

Hozzátette, huszonöt éve itt vannak a piacon, s korábban volt területi képviselőjük.

- Mi direkt eladással dolgozunk. Megvannak még a régi partnereink itt a zalai megyeszékhely környékén is, akik hébe-hóba rendelnek, de ez nem ugyanaz, mintha lenne a cégünknek egy helyi képviselője – tette hozzá a kereskedelmi kft. vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!