Hírek

2014.01.31. 06:31

Ónos eső és felborult autószállító Zala megyében

Zala megye - Az OMSZ másodfokú, narancssárga riasztást adott ki szombatra Zala megye területére, a várhatóan több órán át tartó ónos esőzés miatt.

Több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra ónos eső miatt

Országos hóhelyzet (folyamatosan frissítve)

 

16:15 Riasztás szombatra

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki szombatra Zala megye területére, a várhatóan több órán át tartó ónos esőzés miatt.

Az időjárási viszonyok következtében lefagyások alakultak ki. Különösen nagy a veszélye erdősávok, hidak közelében, de a járdákon, gyalogátkelő helyeken is lehetnek csúszós szakaszok.

A balesetek elkerülése érdekében ismételten felhívják a tulajdonosok és az utak járdák kezelőinek figyelmét a síkosságmentesítés végrehajtására.

Kizárólag akkor induljanak útnak, ha ez elkerülhetetlen és csak kifogástalan műszaki állapotú járművekkel közlekedjenek!

14:10 Veszély a fejünk felett

A hőmérséklet ingása miatt, az olvadás és fagyás következményeként csúszós járdákra és veszélyesen lelógó, tetőről leeső jégcsapokra számíthatnak a gyalogosok.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a jogszabályok szerint a veszélyes, lelógó jégcsapok okozta veszélyhelyzet elhárítása az ingatlan tulajdonosának felelőssége. A tulajdonos köteles továbbá a veszélyes hótömegekről és jégcsapokról a járókelőket figyelmeztetni, ugyanis akár gondatlanságból elkövetett emberöléssel is büntethető az, akinek házáról egy lehulló jégcsap halált okoz.

Az ingatlanok, üzletek, vendéglátóipari egységek, árusítóhelyek és társasházak előtt lévő járdaszakaszok folyamatos tisztántartásáról, az átereszeknek, árkoknak, csatornanyílásoknak hótól, jégtől való megtisztításáról, a síkos járdaszakaszok hintéséről, sózásáról is a tulajdonos, illetve a használó köteles gondoskodni.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a személyi sérülések és balesetek elkerülése érdekében kéri a járókelőket, hogy körültekintően közlekedjenek, és fokozottan figyeljenek környezetükre.

13:35 Újra teljes szélességében járható a 86-os főút

Befejezték a horvát autószállító tréler műszaki mentését Zalalövőnél. A rendelkezésre álló adatok szerint 2014. január 31-én 8 óra 30 perckor egy horvát autószállító tréler megcsúszott és rakományával együtt felborult a 86-os főúton Zalalövőnél. A tréler öt Kia típusú terepjárót szállított, amelyből a balesetben két autó a szántóföldre repült, egyre pedig a tréler borult. A járművekben jelentős anyagi kár keletkezett, azonban személyi sérülés nem történt. Az autószállító műszaki mentését 13 óra 45 perckor befejezték. A 86-os főúton újra megindult a forgalom.

11:30 Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta az ónos eső miatt korábban kiadott narancs és citrom riasztást. Jelenleg megyénkben nincs érvényben riasztás. A fő-és mellékutak állapota nedves, sónedves, a közútkezelő  folyamatosan végzi a síkosságmentesítést.

10:00 Felborult egy autószállító Zalalövőnél

Felborult egy autószállító jármű péntek reggel a 86-os főúton, Zalalövőnél, emiatt félpályás útlezárás mellett halad a forgalom - tájékoztatta a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata az MTI-t.

A horvát rendszámú tréler a várostól két kilométerre megcsúszott és felborult. Senki sem sérült meg, de várhatóan több órán át tart a műszaki mentés.

Az MTI úgy tudja: a kamion öt terepjárót szállított, amelyek a baleset miatt leborultak a járműről.

09:15 A közútkezelő tájékoztatása szerint Zalában a fő és mellékutak sónedvesek, kivétel a Lenti üzemmérnökség területe, ahol jegesek. Folyamatosan végzik a síkosságmentesítést a megyénkben. Az igazgatóságunk műveletirányító ügyeletére a mai napon eddig még nem érkezett tűzoltói beavatkozást igénylő jelzés.

07:50 Zalában és Vasban ismét narancssárga riasztásokat adtak ki ónos eső miatt

Zala és Vas megye néhány járásában ismét narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adtak ki az ónos eső miatt. Több megyében az ónos eső, a viharos szél és a hófúvás miatt is elsőfokú riasztás van érvényben.

Bár péntek hajnalban mindenhol visszavonták vagy mérsékelték a korábban az ónos eső miatt kiadott másodfokú riasztást, reggel Zala és Vas megye egyes járásaira ismét kiadták a narancssárga riasztást. Ezeken a területeken a következő órákban tartós ónos esőre kell felkészülni.

05:15 A közútkezelő tájékoztatása szerint Zalában a fő és a mellékutak egyaránt sónedvesek, s a síkosságmentesítést jelenleg is valamennyi üzemmérnökségük területén folyamatosan végzik. A forgalom zavartalan, s a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére sem érkezett eddig a mai napon a téli időjárással és útviszonyokkal összefüggésben tűzoltói beavatkozást igénylő bejelentés.

04:30 A leállósávokban várakozó valamennyi kamion továbbhaladt már Szlovénia irányába. A kényszervárakozó helyeken már csak azok a kamionok állnak, akik a pihenőidejüket töltik. A forgalom zavartalanul halad mind az M7-es autópályán, mind az M70-es autóúton és a 86. számú főúton.

02:35 Feloldották a tegnapi nap folyamán bevezetett - a kamionokra vonatkozó - forgalomkorlátozást, így ismét közlekedhetnek a 7.5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek Szlovénia irányába mind az M70 autóúton keresztül Tornyiszentmiklósnál, mind a 86. számú főútvonalon Rédicsnél. A Zala megyében várakozó - Szlovénia felé tartó - mintegy hatszáz kamion útba indulása akár több órát is igénybe vehet, így egyelőre lassú továbbhaladásra kell számítani.

02:00 A Szlovéniában kialakult rossz útviszonyok miatt továbbra sem közlekedhetnek a 7.5 tonna feletti tehergépjárművek Szlovénia irányába - a szlovén hatóság döntése alapján - az M70 autóúton a Tornyiszentmiklósi határátkelőhelyen, továbbá a 86. számú főúton a Rédicsi határátkelőhelyen. Jelenleg Zalában mintegy 620 kamion várakozik az M7, M70 és 86 számú utak környezetében lévő kényszervárakozóhelyeken a délelőtt óta fennálló forgalomkorlátozás miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!