Hírek

2017.03.09. 21:08

Visszavonják a fegyvertervezetet

Visszavonják a fegyvertörvény megváltoztatásának tervezetét, amíg az uniós jogszabály meg nem jelenik.

Arany Gábor

Erről adott ki tájékoztatást a héten a Belügyminisztérium. Ezzel a lépéssel a szakmai szervezetek kritikájára reagáltak. Lapunkban is beszámoltunk róla, hogy a kilátásba helyezett korlátozások súlyosan érintették volna a sportlövészetet és a civil biztonsági szakmát.

A napvilágra került elképzelés szerint az új szabályozás betiltott volna minden nem peremgyújtású öntöltő pisztolyt, valamint a sörétes puskák egy részét. Tiltottá vált volna az a központi gyújtású félautomata tűzfegyver, amelyik rövid lőfegyver esetében képes újratöltés nélkül legalább 21 lőszer kilövésére, feltéve, hogy a töltőberendezés kapacitása meghaladja a 20 lőszert vagy ahhoz egy levehető, 20 lőszert meghaladó kapacitással rendelkező töltőberendezés csatlakoztatható. A hosszú lőfegyverek, puskák esetében ez a határ tizenegy lőszer. Ez az engedéllyel tartott maroklőfegyverek döntő többségét érintette volna. A társadalmi egyeztetésre négy napot adott a minisztérium.

Gerencsér Miklós, a Göcsej Sportlövész Egyesület elnöke, a nagylengyeli Olajbányász Vadásztársaság alelnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a minisztérium a véleményeket megismerve közleményt adott ki. Ennek lényege, hogy a fegyverek megszerzésének és tartásának ellenőrzéséről szóló uniós irányelv módosítása végleges formájában jelenleg nem áll rendelkezésre, ezért annak hivatalos közzétételéig a magyarországi fegyverjogszabályok felülvizsgálatának elnapolásáról, valamint a lőfegyverekről és a lőszerekről szóló hazai törvényt érintő módosításoknak az elhagyásáról született döntés.

Ez azonban nem jelenti, hogy a szükséges időpontban ne kerülne sor a fegyverjogszabályok jogharmonizációs célú revíziójára. Az irányelv módosításának elfogadását követően a jogharmonizációs kötelezettségnek eleget tenni hivatott fegyverjogszabály-módosítások tervezetét a törvényi szintű és a végrehajtási szabályozás módosítását egyaránt magában foglalóan kidolgozzák és széles körű egyeztetésre bocsátják.

– Természetesen az EU jogharmonizációval kapcsolatban még lesz dolgunk, szükség van továbbra is a fegyvertartásban érdekelt szervezetek együttműködésére – fogalmazott tájékoztatásában Gerencsér Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!