Hírek

2017.06.30. 15:23

Virtuális tudástár, kutatók számára

ZALAEGERSZEG - Három megye közgyűjteményi szakemberei gyűltek össze a minap a Göcseji Múzeumban, hogy mélyebben megismerkedjenek a Hunagricana közgyűjteményi portál használatával.

Magyar Hajnalka

Elsőként Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár főigazgató szólt a 2015. évi indulás részleteiről és a jelenről. Mint kiderült, 155 közgyűjtemény érhető el a rendszeren segítségével, a virtuális tudástár levéltári, könyvtári és múzeumi anyagot és információt egyaránt magába foglal. Kenyeres István, a Fővárosi Levéltár főigazgatója gyakorlati példákon keresztül mutatta be a Vasból, Somogyból és Zalából érkezett, mintegy félszáz fős szakmai közönségnek a Hungaricana használatát, zalai példákkal illusztrálva a közgyűjteményi portál könnyű kezelhetőségét.

Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár főigazgatója is előadást tartott a Zalaegerszegen megrendezett közgyűjteményi szakmai nap programjában Fotó: Horváth Lilla Éva / Göcseji Múzeum

Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója a 360 fokos fotózási technikára épülő műtárgypublikálás nagyszerűségéről beszélt. A magyarországi múzeumok életében egyedülálló kezdeményezés jóvoltából a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum gyűjteményéből 250 kiállítási darabot dolgoztak fel e módon a szakemberek. A digitális kiállítási tárgyak forgathatók, nagyíthatók, a megfelelő gomb megnyomásával pedig a rendszer maga mozgatja az adott alkotást. Biszak Sándor, a kivitelező Arcanum Kft. vezetője az eddigi tapasztalatokról beszélt, s a fejlesztés biztató jövőjét vázolta. A rendezvényt követően Kaján Imre további részleteket is elárult.

- A Hungaricana mintegy 16 millió oldalnyi, forrásokból építkező hiteles tartalmat ölel fel, a keresés összetett, szofisztikált lehetőségét adva a kutatók kezébe - emelte ki a szakember, aki maga is tagja a Hungaricana szerkesztőbizottságának. - Csak néhány példa: a két világháború közti időből mintegy 2 millió MTI-hírt kínál fel, megtalálhatjuk benne a Magyar Nemzeti Múzeum történelmi arcképcsarnokát, a mi anyagunkból pedig 15 ezer oldalnyi múzeumi kiadványt, továbbá 5 ezer darabos néprajzi fotó adatbázist. A portál nívóját jelzi, hogy az Europeana, az unió kulturális, közgyűjteményi adatbázisa évente mintegy 4 millió látogatót vonz, míg a Hugaricana 16 milliót. Köszönhető ez annak is, hogy nem csak magyar anyag található rajta. Legújabban Ausztria jelentkezett, hogy a saját kataszteri térképeit ehhez az adatbázishoz szeretné csatolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!