Hírek

2017.07.04. 10:17

Vidám ünnep, finom borok Rizlingországban

A nyugat-balatoni borfesztiválok sorozatába csatlakozott felvezető rendezvényként Rizlingország ünnepe. Helyi borokkal, finom falatokkal és szórakoztató műsorokkal várták a vendégeket szombaton.

Keszey Ágnes

A szőlőhegyi Szent Donát kápolnában szentmisére gyűltek össze a helyiek és vendégeik: akik között voltak borlovagok és borbarátnők,  majd vidám énekszóval vonultak a fesztivál helyszínére, a Hegykapuhoz. Cserép Gábor polgármester köszöntőjét követően Rizlingország ünnepét dr. Brazsil József, a Da Bibere Borlovagrend elnök-nagymestere nyitotta meg., majd a koccintottak a helyi borverseny díjnyertes borával.

Cserép Gábor polgármester mondott köszöntőt dr. Brazsil József nyitotta meg Rizlingország ünnepét Fotó: Keszey Ágnes

- A rezi hegyre, a szőlőművelésre próbáljuk irányítani a figyelmet ezzel  a rendezvénnyel. Nagyon finom boraink vannak, próbáljuk beépíteni a köztudatba, hogy Rezi neve ilyen szempontból is ismertté váljon – mondta el Tafota Istvánné, a település  művelődésszervezője.

Fotó: Keszey Ágnes

A falu  hagyományos programja idén kicsit megújult.

Fotó: Keszey Ágnes

- Hogy mi is bekapcsolódjunk a nyugat-balatoni borfesztiválokba, arra gondoltunk,  nulladik hétre tesszük, majd a a sorozat  folytatódik elsőként Cserszegtomajon, aztán a többi településen - mondta Bellér Ferenc,  a Szőlész-borász Egyesület elnöke.

Fotó: Keszey Ágnes

Mint ahogy a neve is mutatja, a rendezvény célja az is, hogy a táj egykor jellegzetes szőlőfajtáját megünnepeljék.

Fotó: Keszey Ágnes

- A környékünkön  egyre kevesebb a szőlőterület. Nálunk hál' Istennek még van szőlő, legalább fele arányban rizlinget termelünk - hangsúlyozta  a borosgazda. Felidézte: a Festeticsek idejében telepítették ezt  a fajtát, s az itteni  bort akkoriban hajóval Amerikába is szállították.

Fotó: Keszey Ágnes

-  Azóta változott a minősége. Régebben  nem ezek a nemes olaszrizlingek voltak, mint ami már szinte minden borosgazdának van. A savtartalma nem változott, de a magasabb cukorfok miatt ízletesebb, jobb bor van belőle- elemezte Bellér Ferenc.

Fotó: Keszey Ágnes

Természetesen rezi rizlinget is kóstolgattak a  vendégek,  az éhséget  vadpörkölt, házi rétes, tócsi, sült kolbász csillapította. Helyi és környékbeli fellépők, majd Aradszky László, Postás Józsi, és  bál is szórakoztatta közönséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!