2017.07.04. 10:17
Vidám ünnep, finom borok Rizlingországban
A nyugat-balatoni borfesztiválok sorozatába csatlakozott felvezető rendezvényként Rizlingország ünnepe. Helyi borokkal, finom falatokkal és szórakoztató műsorokkal várták a vendégeket szombaton.
A szőlőhegyi Szent Donát kápolnában szentmisére gyűltek össze a helyiek és vendégeik: akik között voltak borlovagok és borbarátnők, majd vidám énekszóval vonultak a fesztivál helyszínére, a Hegykapuhoz. Cserép Gábor polgármester köszöntőjét követően Rizlingország ünnepét dr. Brazsil József, a Da Bibere Borlovagrend elnök-nagymestere nyitotta meg., majd a koccintottak a helyi borverseny díjnyertes borával.
Cserép Gábor polgármester mondott köszöntőt dr. Brazsil József nyitotta meg Rizlingország ünnepét Fotó: Keszey Ágnes
- A rezi hegyre, a szőlőművelésre próbáljuk irányítani a figyelmet ezzel a rendezvénnyel. Nagyon finom boraink vannak, próbáljuk beépíteni a köztudatba, hogy Rezi neve ilyen szempontból is ismertté váljon – mondta el Tafota Istvánné, a település művelődésszervezője.
Fotó: Keszey Ágnes
A falu hagyományos programja idén kicsit megújult.
Fotó: Keszey Ágnes
- Hogy mi is bekapcsolódjunk a nyugat-balatoni borfesztiválokba, arra gondoltunk, nulladik hétre tesszük, majd a a sorozat folytatódik elsőként Cserszegtomajon, aztán a többi településen - mondta Bellér Ferenc, a Szőlész-borász Egyesület elnöke.
Fotó: Keszey Ágnes
Mint ahogy a neve is mutatja, a rendezvény célja az is, hogy a táj egykor jellegzetes szőlőfajtáját megünnepeljék.
Fotó: Keszey Ágnes
- A környékünkön egyre kevesebb a szőlőterület. Nálunk hál' Istennek még van szőlő, legalább fele arányban rizlinget termelünk - hangsúlyozta a borosgazda. Felidézte: a Festeticsek idejében telepítették ezt a fajtát, s az itteni bort akkoriban hajóval Amerikába is szállították.
Fotó: Keszey Ágnes
- Azóta változott a minősége. Régebben nem ezek a nemes olaszrizlingek voltak, mint ami már szinte minden borosgazdának van. A savtartalma nem változott, de a magasabb cukorfok miatt ízletesebb, jobb bor van belőle- elemezte Bellér Ferenc.
Fotó: Keszey Ágnes
Természetesen rezi rizlinget is kóstolgattak a vendégek, az éhséget vadpörkölt, házi rétes, tócsi, sült kolbász csillapította. Helyi és környékbeli fellépők, majd Aradszky László, Postás Józsi, és bál is szórakoztatta közönséget.