Hírek

2010.07.21. 02:29

Vezércsere a Zalaerdőnél: nem indokolták meg Feiszt Ottó leváltását

A múlt héten 25 cégnél, zömében állami erdőgazdaságoknál hajtott végre vezetőváltást a tulajdonosi jogokat is gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt.

Sámel József

 

Az MFB az elmúlt héten 14 állami erdészet vezetőjét, köztük a Zalaerdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatóját, Feiszt Ottót állította fel. A hivatalos közlemény szerint az MFB a kormányprogramban megfogalmazott hatékony és takarékos működés céljából alakította át a gazdasági társaságokat.

- Egyrészt megszüntettük a társaságok igazgatóságait, valamennyi grémium tagjai visszahívásra kerültek - kezdte Nyiri János, az MFB szóvivője. - A változtatással 102 igazgatósági tagság szűnt meg, melynek jogkörét mostantól mindenhol egyetlen felelős vezető - vezérigazgató vagy ügyvezető - gyakorolja. Ezzel együtt a cégek felügyelőbizottságai is megújulnak. Míg korábban ezeknél a társaságoknál 108 felügyelőbizottsági tagnak volt megbízatása, addig a jövőben mindenhol 3 tagúra csökken a felügyelőbizottság, ráadásul ezért semmiféle tiszteletdíjat vagy egyéb juttatást nem kapnak.

 


Mint azt a szóvivő elmondta: a múlt heti leváltásoknak az alapvető, általános koncepciója, hogy a kormány új vágányra kívánja helyezni az ország működését. Ennek egyik eleme, az állami tulajdonú cégek átstrukturálása.

- A személycseréken túl, természetesen teljes átvilágításra is sor kerül ezeknél a cégeknél, ez a folyamat éppen most zajlik - folytatta Nyiri János.

Lapunk kérdésére, miszerint a kisebb erdőgazdaságok idővel összevonásra kerülnének a nagyobbakkal, a szóvivő úgy felelt: sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja az információt.

Tegnap telefonon a Zalaertő Zrt. leváltott vezérigazgatóját, Feiszt Ottót is elértük, aki kérdésünkre jelezte: az MFB nem indokolta meg a leváltását.

- Egyelőre a Zalaerdő Zrt. állományában vagyok, várhatóan a jövő héten egyeztetek az MFB-vel a közös megegyezéssel történő távozásról - így Feiszt Ottó, aki hozzátette: vele együtt sok olyan erdészeti vezetőt váltottak le, aki 15-20 éve igazgatta - talán nem is rosszul - a rá bízott társaságot.

Tegnap a Zalaerdő Zrt. új vezérigazgatóját, Rosta Gyulát is szerettük volna megkérdezni, ám ő azt üzente: ameddig nem fejeződik be az átadás-átvétel procedúrája, addig nem nyilatkozhat.

56 EZER HEKTÁR ERDŐ

A Zalaerdô Zrt. túlnyomórészt Zala megye közigazgatási területén, állami erdőkben gazdálkodik. A kezelt erdők területe eléri az 56 ezer hektárt. A társaság működési területéhez tartozik többek közt az Alsó-Őrség, a Kerka- Mura sík, a Göcsejidombság, a Kelet-Zalailöszvidék, a Kanizsai homokvidék, Alsó-Kemeneshát, Kemenesalja és a Belsô-Somogyi homokvidék. A zalai erdők vadállományban is gazdagok, elsôsorban gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó
és apróvad található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!