Hírek

2017.06.15. 11:36

Végre kitört a vakáció! Mindenki ezt a napot várta

KÖRKÉP Azt nem tudtuk megállapítani, hogy a szülők, a tanárok vagy a diákok várták-e jobban a mától kezdődő vakációt, ám az tuti, hogy mindenkinek mosolyra görbült a szája.

Pásztor András

Ahogy a megye valamennyi iskolájában, úgy tegnap Kanizsán is elérkezett az utolsó tanítási nap, a csengő ugyan jelezte a tanóra kezdetét, de a diákokon semmi jele nem volt szorongásnak egy esetleges dolgozatírás miatt. Éppen ellenkezőleg, mindenki felszabadultan várta, hogy hivatalosan is véget érjen a tanév.

– Örülök, hogy vége a sulinak, ugyanakkor némi félelem is van bennem, hiszen szeptembertől már egy másik iskola diákja leszek – mondta a Bolyai-iskola végzős diákja Puskár Panna, akinek zsúfolt lesz a nyári szünidő is, hiszen mint mondta: a balatoni és a budapesti vakáció között egy német nyelvvizsgát is szeretne letenni.

Így örültek  tegnap a  Bolyai-iskola elsősei a vakációnak. Agamez Cespedes Aitana (balról), Artner Noémi, Papp Linett
Fotó: Szakony Attila

– Ez az év nehezebb volt, mint a többi, a jegyek miatt jobban oda kellett figyelni a tanulásra, de ettől függetlenül sajnálom, hogy véget ért, hiszen remek osztályközösséggé kovácsolódtunk – árulta el Glavák Mátyás, aki jelezte: a nyáron biztos szerveznek néhány közös bulit az osztálytársakkal. – A családdal is megyünk nyaralni , idén egy horvátországi üdülés van betervezve, de persze néhány nap erejéig a Balatonhoz is lenézünk.

– Jó volt a suli, igaz a matek még nehezen megy, de jövőre majd belehúzok – vallotta meg a csupamosoly első osztályos Jordanics Bence, aki mint mesélte új barátokat is szerzett a suliban. – A vakáció alatt a legjobban a balatoni fürdőzéseket és az apával való krossz-motoros edzéseket várjom – mondta a kisfiú.

– Úgy hiszem a gyerekek jobban örülnek a szünidőnek, mint mi pedagógusok, még akkor is, ha érezzük már magunkon a fáradtságot – említette Baloghné Gulyás Györgyi, a Bolyai-iskola tanítója, akinek idén az adminisztrációból is kijutott, hiszen első osztályosait még szövegesen kellett értékelnie. – Rövidebb, 3-4 napos kirándulásokat tervezünk a férjemmel és a fiamtól kapott prágai ajándékutazásra is most kerítünk sort.

– Kemény tanév van mögöttünk, jól fog esni a pihenés – ismerte el Vámosi Ferenc, az iskola informatika tanára. – A nyarat arra használom fel, amire évközben kevés időm jutott, végre többet lehetek a családdal, köztük a 2.5 éves fiammal, akit egy balatoni hajózásra is elviszek a nyáron.

– Nehéz, hosszú és munkás tanév van mögöttünk – mondta Szűcs Gergely, a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója. – Hatvankét tagú tantestületünk 840 diákot tanított ebben az esztendőben, elég sok helyettesítésről kellett gondoskodnunk. Örülünk az erős túljelentkezésnek, ami a munkánkat minősíti. Az új kollégák beilleszkedtek a csapatba, sajnos az egyik legjobb tanárunk, dr. Halász Imréné nyugdíjba megy. Idén újítottuk fel a tornatermet és a világítást, ezt az egerszegi kézilabda klubnak köszönhetjük.

A kölcseysek hajtós gimnazisták, hangsúlyozta a direktor, rájuk fér a pihenés.

– Persze igyekszünk színes diákéveket biztosítani számukra, számos kulturális, sport és szórakoztató program közül választhatnak – mondta Szűcs Gergely, aki hozzátette: a pályaorientációt ezentúl a tesztpályával aláírt együttműködési szerződés is segíti majd. – Ugyan sok az adminisztráció, jelezte az igazgató, de az elektronikus naplóval az adatszolgáltatás is alaposabb, lassan megszokják a tanárok.

A nyár legfontosabb napja július 26-a lesz, a felsőoktatási ponthúzás pillanata, ekkorra a BGE megyeszékhelyi kampuszára várják a végzősöket a ponthúzó bulira.

A következő év különleges eseményt tartogat: drámaverseny ajándékaként a budapesti Nemzeti Színház egy napra a Kölcseybe költözik.

Szűcs Gergely a fáradalmakat családja körében piheni ki, az unokázás a legszebb feladat, vízparti nyaralást is terveznek közösen. De a kerti munka is kikapcsolja a gimnázium vezetőjét.

A zalaegerszegi Kardos-család ma reggel már el is indult a velencei kempingezős nyaralásra, a negyedikes Mátyás és az első osztályt végzett Andris nem is kaphatna jobb vakációs ajándékot. A szülőket sokan ismerik, Kardos Endre Bozi és Hochrein Judit a zalai zenei élet meghatározó alakja.

– Juca a gyerekeinknek is tart MU-SE foglalkozást a Landorhegyi iskolában – mondta Bozi, hozzátéve, nagyon elégedettek a sulival, a német kéttannyelvű képzésben szülői kezdeményezésre idén bővültek a lehetőségek.

– Tartottunk az egész napos iskolától, de azt kell mondanom, sokat jelentett Andrisnál, hogy nem maradt otthonra házi feladat, mindent megcsináltak a napköziben. A német persze igényel otthoni időt is, szerencsére az édesanyjuk beszéli a nyelvet.

Mint kiderült, apa a mértékegység átváltásoknál száll ringbe.

– Ha kiabálnak, „apa gyere”, már tudom, súly, tömeg, vagy távolság átváltás lesz, mert abban én vagyok a király – mesélte Bozi, aki a szülői értekezletekre is szorgalmasan jár.

Ebben a családban nem kérdés a zenei képzés, mégha plusz feladat is. Matyi zongorázik, Andris ősszel kezdi a trombita szakot, amit nagyon vár. Előbb-utóbb megalakul a családi zenekar..

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!