Hírek

2017.07.27. 17:05

Vannak még kiadó helyek: pótfelvételire várják a további jelentkezőket

Idén 106 ezer érettségiző adta be a jelentkezését valamelyik hazai felsőoktatási intézménybe. Közülük 73 ezren nyertek felvételt.

Pásztor András

A zalai helyszínű egyetemek, főiskolák tegnap tájékoztatták lapunkat arról, hány elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait náluk. A Budapesti Gazdasági Egyetem Zalaegerszegi Gazdálkodási karára három alapszakra (gazdaság-menedzsment, pénzügy-számvitel, gazdaság-informatika) 177-en jutottak be a szerdai ponthúzás alapján, ebből 46 diák levelezőn tanul majd. A létszám az egerszegi kampusznak stabil helyet jelent a felsőoktatási piacon. A pontszámok az államilag finanszírozott férőhelyeken a rendeleti kötöttség miatt nagyon magasak, mondta Lambertné Katona Mónika dékán. A gazdászképzésre 450 pont alatt nem lehetett bejutni, levelezőre 440 pont kellett. (Az önköltséges helyek 280 pont felett érhetők el.) A BGE GKZ minden szakon hirdet pótfelvételit, a tapasztalatok szerint a már felvettek mellett 10-20 százaléknyi diákra lehet számítani. A pótjelentkezés csak elektronikus úton adható be augusztus 7-én éjfélig, de a kar készséggel ad felvilágosítást.

Az öröm nem véletlen: Dömötör Dominikát (középen) felvették. A kép a szerdai zalaegerszegi ponthúzó partin készült
Fotó: Katona Tibor

A BGE intézményeiben, így a zalaegerszegi karon a 2017/2018-as tanév megújított tantervekkel indul, amely a tudományágban elengedhetetlen naprakész ismereteket közvetít. A BGE GKZ duális képzést is ad, amelynek keretében a hallgatók a szociális és városi ösztöndíjon és a vállalati javadalmazáson kívül pályázható duális ösztöndíjban is részesülhetnek, emelte ki a zalaegerszegi dékán, hozzátéve, ebben az évben először a felsőoktatási szakképzést önköltséges formában levelező szakon is megnyitják. Zalaegerszegen a lakhatás kollégiumi formában szinte teljes egészében megoldott az ide érkező egyetemi hallgatók számára.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara zalaegerszegi képzési központjában az ápolás és betegellátás alapszak gyógytornász szakirány nappali munkarendjére idén 99 fő került be, ennyien érték el a 335 pontos bekerülési határt, amely magasabb, mint az egy évvel korábbi, tájékoztatta lapukat dr. Császár Gabriella adjunktus, a képzési központ vezetője. (Tavaly erre a szakra 301 ponttal 110 fő jutott be.) Ugyanitt az egészségügyi szervező nappali munkarendű képzésen 7 fő kezdheti meg tanulmányait, ennyien érték el a 318 pontot. (Tavaly 285 pont volt a határ, egy éve nyolcan jutottak be a nappali képzésre, 13-an levelezőre.)

Nagykanizsán, a Pannon Egyetem helyi kampuszán is nagy volt az izgalom az idei ponthatárok miatt, hiszen ez alapvetően befolyásolja, hogy szeptembertől mennyi hallgató kezdheti meg tanulmányait az intézmény falai között.

- Pozitív eredményekről tudok beszámolni, hiszen az általunk meghirdetett szakok mindegyikére van felvett hallgató - árulta el Tóth-Kaszás Nikoletta, a kanizsai kampusz igazgatóhelyettese. - Az informatika, valamint turizmus alapszakokon emelkedett a jelentkezők száma, ami annak is köszönhető, hogy Kanizsán mindkét képzést duális formában is végezhetik a hallgatók, azaz az egyetemi évek alatt nagyon komoly gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek a fiatalok. Az MBA és a logisztika mesterszakokra is vannak már felvett hallgatóink, ahogy az egyre népszerűbb gépészmérnök szakra is. Ugyanakkor a levelezős képzések terén tapasztalható némi visszaesés.

A kanizsai kampusz igazgatóhelyettese hozzátette: természetesen akadnak még szabad helyek, ezért a pótfelvételi keretében várják a további jelentkezőket.

S hogy mi okból választják egyre többen a kanizsai kampuszt? A családias hangulat mellett az egyik legnyomósabb érv a kollégiumi férőhelyek számában keresendő.

- Nagykanizsán még mindig tartjuk magunkat ahhoz, amit a kampusz indításakor ígértünk, azaz, aki igényel, az kap is kollégiumi férőhelyet - mondta Veitné Molnár Anikó kollégiumvezető. - A Zárda utcai épület jelenleg mintegy száz hallgatót képes fogadni, ráadásul a kollégium az elmúlt években átfogó felújításon esett át, megújult a villamosenergia-rendszer, modern nyílászárókat szereltettünk fel, a használati meleg víz egy részét napkollektorokkal biztosítjuk. Ami a kollégium kényelmi funkcióit illeti, nincs okunk panaszra, a 2-3 ágyas szobák jelentős részében már megújult a bútorzat, amit az idén szeretnénk folytatni. A szobák mellett közösségi helyiségek, főzőkonyha, tanulószoba is található az épületben. Mindezek tükrében a 11 500-15 500 forintos havi díj (attól függően, hogy állami vagy költségtérítéses a képzés) igazán méltányosnak számít.

A nagykanizsai kampusz kollégiumában már minden készen áll az új hallgatók fogadására. A szobákat Bogdán Erzsébet (elöl) és Ábrahám Krisztina teszi rendbe
Fotó: Szakony Attila

A Pannon Egyetem Georgikon Karán az elmúlt évekhez képest körülbelül 15 százalékkal (35-40 fővel) kevesebb hallgató kezdheti meg tanulmányait, mert országosan szűkítések voltak a szakstruktúrában.

- A jelenlegi felvételi eljárásban 326 főt vettünk fel. A alapszakokon, melyek a gerincét adják a képzésnek, az átlagos pontszám 315 és 365 között van. Hat BSc szakot tudunk indítani: az öt agrárszak mellett a turizmus-vendéglátás szakot, és tudjuk indítani mind a három felsőoktatási szakképzést. Öt mesterszakot is meghirdettünk, de ezeknek a fő beiskolázási időszaka február - ismertette az adatokat dr. Polgár J. Péter dékán, aki összességében elégedett az eredményekkel. - Egy új szakunk van, az osztatlan agrármérnök, ez viszont önmagában nem tudja pótolni a kiesett létszámot. De ezzel együtt a Georgikon pozíciója nem romlott: a hazai összes agrárszakos felvételiző 9 százaléka ide jelentkezett - mondta a dékán.

A pótfelvételi eljárásban minden képzésre lehet jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!