Hírek

2017.04.02. 06:45

A legnagyobb álma vált valóra a nagykanizsai tehetségnek

Nagykanizsa - Kitartás, céltudatosság és alázat. Szabados Márta egy nagy gyógyszergyártó cég vezetői karrierprogramjában dolgozik Dániában, ahová 6000 pályázó közül választották ki.

Benedek Bálint

Hét éve Zalai Tehetségígéret Díjjal jutalmazták, az elismerést még a pedagógiai intézet hagyományos, ifjú tehetségeket kutató versenyén ítélte oda neki a zsűri. A Batthyány-gimnázium végzőse már ekkor kitűnően beszélt angolul, németül, franciául és oroszul is, s határozott elképzelésekkel készült a nagybetűs életre.

- Újra elolvastam a Zalai Hírlap cikkét, s akkor azt nyilatkoztam, hogy szeretném kipróbálni magam külföldön - emlékezett vissza a 25 éves Szabados Márta. - A Batthyány-gimnáziumból a budapesti Corvinusra vezetett az utam, ahol nemzetközi gazdálkodás, majd gazdasági és pénzügyi-matematikai elemzés szakon tanultam tovább. Ez idő alatt igyekeztem kihozni magamból a maximumot, megkaptam a legjobb demonstrátor tanársegédnek járó Kocsis Éva-díjat. A tanulmányaim mellett lehetőségem adódott oktatni a matematika tanszéken. Majd a két alapszakon megszerzett diplomával úgy határoztam, hogy a mesterképzésért valamelyik skandináv országot választom, ott színvonalas az oktatás. A kihívással együtt ez a megoldás eléggé jó kombinációnak tűnt.

Szabados Mártát teljesen lenyűgözte a skandináv térség. Norvégia is csodálatos tájakkal hódít

A hölgy Dánia fővárosában, Koppenhágában folytatta tanulmányait, az ottani Business Schoolban emelt közgazdaságtant és pénzügyeket hallgatott. Nem volt könnyű bekerülnie, hiszen mindössze negyven diák tanulhatta a közgazdaságtant és a pénzügyeket elméletibb formában. Márta erre számított, s kifejezetten élvezte, hogy sok csoportfeladattal, új elméletekkel ismerkedhetett meg, és hogy a fejlődéséhez az összes technológia adott volt.

- Tavaly augusztus óta Svájcban, Zürichben egy nagy multinacionális gyógyszergyártó cég európai igazgatóságán dolgozom - mesélt tovább a fiatal. - Több mint 6000 pályázó közül 71 társammal együtt választottak ki bennünket, akik egy speciális vezetői karrierprogramban vehetünk részt. Ennek lényege, hogy négy féléven át a frissen végzettek minél több területtel, funkcióval, esetemben a pénzüggyel és társterületeivel ismerkedjenek meg. Olyan embereket választottak ki, akikben megvan a vezetői potenciál és ambíció, hogy rövid időn belül meredek karrierutat járjanak be.

A program ideje alatt a fiataloknak minél több emberrel, területtel és funkcióval kell megismerkedniük. Akár három országban is számíthatnak a tudásukra, ezzel azt is felmérik, mennyire flexibilisek s mobilak.

Portré: Szakony Attila

- A pénzügyes vonal adott volt, a képzés erre fókuszál - folytatta Márta. - Eddig a piacelemzéssel foglalkoztam, most viszont a briliáns rendszernek hála változik a munkaköröm, a jövőben kontrolling és pénzügyi elemzéses feladataim lesznek. Már a középiskolában kifejezetten szeretettem a csoportfeladatokban vezető szerepben lenni és ellenőrzés alatt tartani a munkafolyamatot. A cég meglátta bennem a potenciált, s az eddigi visszajelzések is azt bizonyítják: valósággal lubickolok a feladataimban.

Szabados Márta szerint azzal, hogy ennyi területbe betekintést nyerhet, komoly előnnyel indul a munkaerőpiacon. Ha „sima” pozícióban kezd, akkor csak egy adott feladatra koncentrál és nem látott volna rá a teljes struktúra működésére.

- Teljes erőbedobással a programra koncentrálok, az új feladatok mindig izgalommal töltenek el, alig várom az újabb területek felfedezését - így a tehetség. - A négy nyelv mellett dánul tanulok, hiszen elképzelhető, hogy a koppenhágai központ mellett teszem le a voksomat. Dániában magas az életszínvonal, nem is oly’ rég a világ egyik legboldogabb országának választották. Ami nem véletlen, hiszen jó a munka és a magánélet közötti egyensúly. Elégedettek az emberek, van idejük sportolni, valamint a családjukkal is felhőtlenül tölthetik az idejüket.

Bár Márta nem híve annak, hogy a kortársai végleg elhagyják az anyaországot, ám azt fontosnak tartja, hogy sokak világot lássanak. Szerinte közben jelentősen fejlődhet a személyiségük. Hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek, ha több helyen megfordulnak, más kultúrákkal és nációkkal ismerkednek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!