Hírek

2016.11.10. 19:50

Útmutató a munka világához - Nagykanizsán százaknak kínálnak esélyt az elhelyezkedésre

Nagykanizsa - Győztes-győztes helyzetek, vagyis akkor jó, ha mindenki mosolyog. Munkaadó és - vállaló egyaránt. Ezért indult el a város foglalkoztatási paktuma.

Péter Árpád

Összesen 425 millió forint TOP-forrás áll rendelkezésre arra, hogy Nagykanizsán tovább növeljék a foglalkoztatás szintjét.

- A munkaerőpiac számai jók, de van még hová fejlődni - kezdte előadását Cseresnyés Péter foglalkoztatásért és képzésért felelős államtitkár a paktum nyitórendezvényén.

Cseresnyés Péter kiemelte: 2010-hez képest mintegy 700 ezerrel nőtt a munkában lévők száma, s ebből több mint 400 ezren a versenyszférában találták meg a boldogulásukat.

- Ám még mindig több százezren vannak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak dolgozni, s a közfoglalkoztatottak egy részének is lenne hely az elsődleges munkaerő-piacon, de ők a motiváció, vagy a megfelelő szakképzettség hiánya miatt nem tudnak elhelyezkedni - mondta.

Dr. Babati Szabolcs előadásában azt mondta, bár a mutatók javulnak, de sok még a tennivaló, például növelni kellene a megye népességmegtartó erejét, amelyhez a munka világa is hozzájárulhat Fotó: Gergely Szilárd

Ugyanakkor, mutatott rá a politikus, ezzel párhuzamosan megindult a verseny a munkaerőért, hisz egyes szektorokban nehéz szakembereket találni, ez pedig hátráltatja a gazdaság fejlődését.

A paktum helyben próbál segíteni, közös nevezőre hozva az igényeket és a lehetőségeket, fogalmazott Cseresnyés Péter. Fel kell készíteni például az inaktívakat, a hátrányos helyzetűeket a munkavállalásra; ez Dél-Zalában különösen fontos, hiszen a foglalkoztatás szintje alacsonyabb, mint a Zala megyei átlag.

Dénes Sándor polgármester azt mondta, a paktum TOP-forrásból működik, annak pedig 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani, aminek szerves része a foglalkoztatási mutatók javítása. Úgy fogalmazott: azokat is meg kell szólítani, akik nem akarnak dolgozni, felmutatva számukra az előrelépés lehetőségét.

A lényeg a győztes-győztes helyzet, vagyis a munkaadók és a munkavállalók egyaránt elégedettek legyenek. Ezt már Rodekné Hederics Erika, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője fogalmazta meg, amikor bemutatta a paktum működését. Elsősorban a vállalkozások munkaerőigényét veszik alapul: eddig 225 munkaadót kerestek meg, s közülük 120 már kitöltötte a kérdőívet.

A kormányhivatal mint konzorciumi partner képzésekkel, bértámogatással segíti az elhelyezkedést, fogalmazott dr. Babati Szabolcs főosztályvezető, aki elmondta, hogy egy év alatt 2700-zal nőtt a foglalkoztatottak száma Zalában, nyilvántartott álláskeresőből pedig 20 százalékkal kevesebb van 2015 és 2016 második negyedévét összehasonlítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!