Hírek

2017.07.11. 12:47

Újra fellendítenék a dió és a gesztenye termesztését Dél-Zalában

Egyre nehezebb boldogulni a szántóföldi növénytermesztésből, ezért még az agrárszektor nagyobb szereplői is új utakat keresnek.

Horváth-Balogh Attila

Így tesz a Miklósfai Mezőgazdasági Zrt., illetve a cégtárs, a Miklósfa-Erdő Zrt. is.

– Úgy látjuk, hogy az öt fő gabonanövényből (búza, kukorica, árpa, napraforgó, repce) hosszú távon egyre nehezebb megélni – bocsátotta előre Tóth István, a két agrárvállalkozás ügyvezető igazgatója. – Ezért az elmúlt időszakban elindítottunk néhány kiegészítő üzletágat – folytatta Tóth István. – Ezek közül az egyik a dió- és gesztenyetelepítés. Azért döntöttünk e két növény mellett, mert ezek a térségben régóta jelen vannak, az Alpokalján, Vas, Zala és Somogy megyékben több száz éves hagyománnyal bír a dió- és a gesztenyetermesztés. Sajnos azonban, 20-25 évvel ezelőtt a fákat megtámadta a kéregrák nevű betegség és a telepített ültetvények kivesztek. Mi azonban olyan alanyokat, illetve hibrideket kezdtünk el szaporítani, amelyek viszonylag jól ellenállnak a héjasok betegségeinek. Annak, hogy a szaporítóanyagot mi állítjuk elő, az is oka, hogy hazánkban nem nagyon kapni megfelelő alanyokat és oltványokat.

Modern telepen folyik a szaporítóanyag-előállítás. Képünkön Csajkovics Ferenc üzletágvezető szelídgesztenye-oltványokat szemléz Fotó: Gergely Szilárd

Tóth István jelezte: az idei immár a 4. évük, s ez idő alatt átestek azokon a gyermekbetegségeken, amelyeket minden kezdő megtapasztal és felvettek kiváló szakembereket is annak érdekében, hogy az üzletág jól működjön. Az oltványok előállításához jelentős ráfordítással modern szaporító-nevelő telepet építettek fóliaházakkal, árnyékolókkal, tápoldatozó berendezésekkel.

– Idén már csaknem 16 ezer dió- és nagyságrendileg közel ennyi szelídgesztenye oltványt szeretnénk a saját ültetvényeinkben eltelepíteni, illetve értékesíteni a gazdák számára – tette hozzá az ügyvezető igazgató. – Úgy gondoljuk, hogy Zalában nagyon sok olyan terület van, amit nem művelnek és alkalmas a dió-, illetve a szelídgesztenye termesztésére. Ráadásul egyre kevésbé éri meg főnövényeket termelni ezeken a dombos területeken.

A szakember azt is hozzátette: számításaik szerint fél-egy hektárnyi dió-, illetve szelídgesztenye ültetvény is nagyon jól tud prosperálni, egy hektár már képes eltartani egy családot.

– Az előállított hibridek kizárólag magyar fajták, s öntözés mellett már a 4. évtől termőre fordulnak a fák – közölte Tóth István. – Tíz éves fa esetében a termés mennyisége megközelíti a 20 kilogrammot fánként (ez a dióra és a gesztenyére egyaránt igaz), s egy hektárra körülbelül 200 fát kell telepíteni. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy két dolog miatt mindig lesz piacuk e termékeknek: egyre nagyobb szerepet kapnak táplálkozásunkban a gluténmentes élelmiszerek, ezért Európában nő a felhasznált gesztenyeliszt mennyisége, ugyanis kiválóan alkalmas a normál búzaliszt helyettesítésére és egészséges. A dió pedig magas olajtartalma miatt fontos, nem véletlen, hogy egyik alapanyagból sem tudnak ma elegendő mennyiséget termelni Európában.

Tóth István azt is hozzátette: ezért a jövőben szeretnék a dél-zalai térségben újra elterjeszteni a dió- és a gesztenyetermelést, s az integrátor szerepét is felvállalnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!