Hírek

2014.02.23. 15:31

Udvarokból kellett szivattyúzni a belvizet

Nagykanizsa - Ismét gondokat okoz az elmúlt időszak csapadékos időjárása. Palinban vasárnap délután két utcában is szivattyúzni kellett az udvarokat elöntő belvizet.

Horváth-Balogh Attila

A palini városrészben a Napsugár és a Felsőerdő utcák több ingatlanán adott munkát a Nagykanizsai Tűzoltóparancsnokság munkatársainak feladatot a környező szántóföldekről az udvarokba beömlő nagy mennyiségű csapadékvíz. A problémát ezeken a helyeken vélhetően az okozza, hogy a földeket művelő gazdák a vízelvezető árkokat az elmúlt évtizedek alatt beszántották, így a lejtős területeken felgyűlő csapadék akadálytalanul áramolhat a családi házak felé.

 

A helyszínen tartózkodó Bicsák Miklós önkormányzati képviselő (Kanizsáért Közéleti Egyesület) a Zalai Hírlapnak elmondta: a probléma ismert az önkormányzat előtt, hiszen a csapadék évek óta visszatérő gondot jelent a településrészben – ezzel együtt a mai nap folyamán ismét egyeztetést kezdeményez a megoldásról a városvezetéssel.

– A Napsugár utcai lakókkal arra jutottunk, hogy első lépésben az is megoldást jelentene, ha a Förhénci-hegyről levezető úgynevezett Akácos-csapás vízelvezető árkát – amit az évek alatt elszántottak – újra árkolnák, felújítanák – mondta el Bicsák Miklós. – A későbbiekben pedig a városvezetés és a földtulajdonosok összefogása keretében helyre kellene állítani a többi, korábban meglévő csapadékvízelvezető árkot is.

Információink szerint hasonló probléma keltett riadalmat (szerencsére, alaptalanul) Kisrécsén, ahol szintén a tűzoltók segítettek szivattyúzással.

Vasárnap délutánig folyamatosan emelkedett a Principális-csatorna vízszintje is. Mint azt Dobos István tűzoltó alezredestől, a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől megtudtuk, a vízfolyás szintje szombat este óta 20 centit emelkedett, vasárnap délutánra meghaladta a 190 centimétert. Ám egyelőre stagnál, és úgy tűnik, a kiskanizsai szakasz egyelőre nem igényel beavatkozást.

Kapcsolódó cikk:

A megtelt árokból kilépett a víz a medréből Tófej közelében

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!