Hírek

2016.12.22. 19:43

Tűzoltóautót kaptak karácsonyra

Zalaegerszeg - Jelképes karácsonyi ajándékként vehették át a megyeszékhelyi hivatásos tűzoltók az új, nagy piros autójukat, a Heros-Rába Aquadux-X 4000 R 16 típusú épjárműfecskendőt csütörtökön délelőtt a városháza előtt.

Arany Gábor

Az átadás alkalmával Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett rá, 2012-ig a város tartotta fenn és működtette a tűzoltóságot. A feladatot átvette az állam, de ebből a város lakói nem vettek észre semmit, a szervezet továbbra is mindenki teljes megelégedésére szolgálja az itt élők biztonságát. Ennek fontosságára utalt beszédében Egri Gyula is. A katasztrófavédelem megyei igazgatója kiemelte, a legnagyobb kincs a 21. században a biztonság. Ezt szolgálja a hivatásos tűzoltóság felszereléseinek folyamatos fejlesztése is. December 20-án a fővárosban a megyei igazgatóságoknak tizenegy Heros-Rába Aquadux 4000 típusú, összekerékhajtású gépjárműfecskendőt adtak át. Ebből egy került Zalába, jövőre további három érkezik a megyénkbe, míg országosan száz ilyen jármű átadását tervezik. Egri Gyula utalt rá, jövőre elkezdődhet a megyeszékhelyi tűzoltólaktanya felújítása, a 400 millió forintos beruházás legkésőbb 2018-ban fejeződhet be. Szavait követően Stróber László apátplébános megszentelte az új tűzoltóautót.

Az átadás után a tűzoltóautót bemutatták, több gyermeknek is örömteli pillanatokat szerezve Fotó: Katona Tibor

A magyar gyártásúnak tekinthető gépjárműfecskendő a Rába és a BM Heros Zrt. együttműködésében készül. Az alváz alapját a Renault Midlum adja, amit Rába futóművekkel, rugókkal és fékberendezésekkel szereltek fel. A 16 tonnás össztömegű járművet mozgató 7,2 literes, soros hathengeres, 290 lóerős, Euro 5-ös dízelmotor a Renault-tól származik. A tengelykapcsoló, a hatfokozatú sebességváltó és kormánymű ZF-gyártmány. A Rába-Heros tűzoltóautó 7,8 köbméteres, redőnyökkel zárható málhatérrel rendelkezik a két oldalán. Ezekben számos fontos, a tűzoltáshoz nélkülözhetetlen eszköz és felszerelés rejtőzik, mint például a Heros gyártmányú gyorsbeavatkozó, ami változtatható sugárképet előállító pisztoly-sugárcsővel ellátott 60 méteres tömlő. A tűzoltóautó a beépített osztrák Rosenbauer szivattyúval oldalanként két alapvezeték, valamint alapvezetékenként kettő - egyenként 300 liter/perc vízátbocsátású - sugárcső működtetésére alkalmas tartályról, vízhálózatról, vagy szabad felszívással. Alkalmas habsugarak vagy vízágyú működtetésére is. A jármű 4000 literes víz- és habanyagtartállyal rendelkezik, amelyhez Rosenbauer gyártmányú habkeverő csatlakozik. A gépkocsi teteje járható, létra és csúszásmentesített felület segíti a tűzoltókat. A tető két oldalán 3-3 lámpát helyeztek el, ezek megfelelő térvilágítást biztosítanak a beavatkozáshoz és rendelkezésre áll a fényárboc is. Az ünnepélyes átadás után a tűzoltóautót bemutatták az érdeklődőknek, több gyermeknek szerezve ezzel örömteli pillanatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!