Hírek

2017.07.05. 13:20

Turisztikai értékeink - mert az Ön faluja is rajta van a térképen

ZALA MEGYE - A világhálón keresett egy Erdélyből, évekkel ezelőtt áttelepült budapesti úr, hogy segítsek neki falut választani, ahova elmehetne Zalában. Bevallotta, hogy Keszthelyen kívül még sehol sem járt Zalában, de mostanában annyit hallani erről a megyéről, hogy szeretne egy kicsit alaposabban is körülnézni.

Győrffy István

Így bukkant Zala megye honlapjára, ahol felfedezte a zalai falvak kínálatát. Ezeket böngészve "legszívesebben mindenhova elmennék", írta, mert mindegyik nagyon vonzó, de ennyi látogatás nem lehetséges. Nagyon érdekelné a Mura, mert a képeken igen vadnak látja, végül megkérdezte, jó szívvel ajánlom-e számára a petrikeresztúri, patóhegyi meseházakat, mert elsőként inkább azok vonzzák a legjobban?

"Ha eljön, s megérinti a zalai táj, a vidékünk rabjává válik" - válaszoltam, s leírtam, hogy szelíd mezők, erdők váltogatják egymást, a völgyekben megbúvó kis falvak pedig olyan táji, történeti, építészeti és balladai értékeket, titkokat rejtenek, hogy visszajáróvá teszik mindazokat, akiknek módjuk volt egyszer mindezekre rácsodálkozni.

Surd új temploma szép parkkal

Nem csoda, hogy majd minden zalai falu a turizmusban is gondolkozik, amikor a holnap érvényesülésének kapaszkodóit keresi. Ebben kíván segíteni számukra a Zalai Hírlap a három évvel ezelőtt elkezdett turisztikai sorozatával, a "Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!" projektjével. Az idén, július végén fejeződik be a tavaszi-nyári sorozatrész, s mint a mesében, összesen 77 falu mutatkozhatott be a nagyközönségnek e feldolgozások során. Hetvenhét faluról jelent már meg egy-egy egész oldalas képes riport a vasárnapi Zalai Hírlapban és minden esetben sok képes információval, alkalmanként száz fotóból álló képösszeállítással folytatódtak a riportok a lap online portálján, a zaol.hu-n. Ezenkívül még egy, sok képpel ékített digitális oldal is napvilágot látott a lap digitális kiadásában minden faluról. Gondolják csak végig, a hetvenhét faluhoz eddig 7700 fotó is társult.

Kilátás Rezi várából Zalaszántóra Fotó: a szerző

Hogy merre barangoltunk 2017-ben Zalában a sorozattal? Rácsodálkozhattunk, hogy több mint ezer évvel ezelőtt milyen nagy dolgok történtek Zalavár vidékén, ahol most ezek emlékein túl, a csodálatos Kis-Balaton biológiai sokféleségét is őrzik, óvják. Láthattuk a pusztaszentlászlói Újhegy panorámáját és gondosan művelt kertjeit, vagy Teskánd új templomát, óvodai uszodáját, ahova egy tucatnyi községből járnak úszni tanulni a kicsinyek. Várvölgyön módunk volt feljutni a 406 méter magasan lévő Kő-orrára, ahonnét tiszta időben ellátni a Somlóig, a Tanú-hegyekig, illetve Kab-hegyig, s megpillanthatjuk a Balaton víztükrét is.

És közben micsoda történetekkel találkoztunk! Ki hitte volna, hogy a zalaszentbalázsi Inkey birtokot 1846-ban a belga király testvéröccse, Koburg Fülöp herceg vette meg? Vagy hogy 1752. március 16-án, 2Egerszeghen2 még boszorkányper zajlott. Thassy Ferenc tiszti ügyész azzal vádolta Hajba Ferenc dobri lakost, hogy "nyilvánvaló boszorkány személy" ördöggel cimborálván sokféle varázslásaival és bűbájos boszorkányságaival sok rendbéli istennek teremtésit rontotta meg." Mostanában az is előkerült, s szinte hihetetlen, hogy 1532-ben Szulejmán szultán hadinaplója is megemlékezett Kapornak váráról. Erre a bejegyzésre bukkantak: "Dzsülhedre havának 29-ik napján, a fenséges padisah katonái elfoglalták Kapornak égig érő várát." De olvashattak arról is, hogy Rezi várának egykori ura nem engedett a vár alatti meleg vízben megfürdeni egy szegény koldust, s ezt követően a forrás elapadt, a kegyúr aranyai pedig kővé váltak".

Utasokkal teli kisvasút szerelvény érkezik a csömödéri állomásra

További falvak sorával, érdekfeszítő történetekkel folytathatnánk a sort, de mindezeket bárki könnyedén megnézheti a már említett megyei honlapon (www.zala.hu), ahol a Zalai Hírlap online kiadásában, a zaol.hu portálján napvilágot látott képes változatok együtt láthatók.

A turisztikai sorozat ősszel, szeptembertől folytatódik. Az elmúlt hetekben ezt a Zalai Hírlapban hirdetések formájában is hírül adtuk, külön megemlítve azokat a településeket, amelyekről úgy tudjuk, hogy a jövőjüket tekintve számolnak a turizmussal, illetve ezek a települések őriznek olyan történelmi emlékeket, a körülvevő pompázatos tájakról nem is beszélve, amelyekért érdemes felkeresni őket. A sorozatban eddig szereplő falvak lehetőségei igen eltérőek voltak. Jól megfértek egymás mellett a már üdülőtelepülésnek számító falvak, s azok, amelyek még csak az útkeresés elején jártak. A híradásokkal azonban mindenkinek segítettünk/segítünk, hiszen a turizmus előmozdításában az egyik legfontosabb az, hogy az utazni szándékozók minél szélesebb információhoz jussanak a helyi lehetőségekről.

Az őszi sorozat összeállítását most készítjük elő, ezért fontos tudnunk mindazokról, akik a Zalai Hírlap vasárnapi számában nyújtott lehetőséget szeretnék megragadni. A részvételi szándék jelzését július 15-ig fogadjuk be, ezt követően osztjuk el azokat a vasárnapokat a jelentkezők között, amelyek az évből, december elejéig még hátravannak. Várjuk tehát a jelentkezéseket.

A riportokra a Zalai Hírlapnál, s közvetlenül a sorozat szervező szerzőjénél lehet jelentkezni.

Zalai Hírlap szerkesztősége:

[email protected]; vagy Győrffy István: [email protected], mobil: 0630/956-9746.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!