Hírek

2016.10.14. 15:58

Trófeaszemle - Itt él a legértékesebb gímszarvas állomány

Szentpéterfölde – Az elmúlt 10 év eredményeit tekintve messze kimagasló volt az idei trófeaszemle terítéke.

Korosa Titanilla

Idén 15. alkalommal rendezte meg a Zalaerdő Zrt. a hagyományos trófeaszemlét ugyanazon elvek szerint, mint a korábbi években. A trófeákat két koncentrikus körben helyezték el, a belső körön voltak láthatók az aranyérmesek. Rosta Gyula vezérigazgató nyitotta meg a rendezvényt, beszédében kiemelte, hogy a Zalaerdő idén rendkívüli terítékkel büszkélkedhet, amely felülmúlja az elmúlt évekét.

Páll Tamás Zalaerdő Zrt. vadászati felügyelője a 13,54 kg-os, legnagyobb trófea mellett

- A számok beszédesek, szeptember elejétől október elejéig összesen 169 trófeát bíráltunk el, ebből 121 – et állítottak ki ez alkalommal – sorolta a statisztikát Páll Tamás vadászati felügyelő.

Gyurkó Antal és Csizmadia László zalaszentbalázsi vadászok is megszemlélték a legnagyobb trófeát

- A szeptemberi terítéken 24 trófea kapott arany minősítést, 47 ezüst és 44 bronz minősítést, míg 52 nem érte el az érmes színvonalat a bírálati szempontok alapján.

Az egész teríték 14 százaléka lett aranyérmes. Figyelemre méltó, hogy az átlagsúly és az érmes átlagsúly is messze meghaladja az elmúlt évekét, a teljes teríték átlagsúlya 8,59 kilogramm volt, az érmes átlagsúly 8,59 kg körüli. Az idei legnagyobb trófea 13,54 kilogramm, ami  mintegy 245 ,43 nemzetközi pontot jelent. Az országos összehasonlításban nem a legnagyobb, lőttek 16 kg fölöttit is más megyében, de a 240 pont már álomhatárnak számít – mondta a szakember - hiszen 210 pont fölött már aranyérmesek a trófeák.

Az adatokból az is kiderült, Zalában szép számmal vadásznak külföldiek, de évről évre nő a magyar vadászok száma is, Budapestről, vonzáskörzetéből és Kelet – Magyarországról is érkeznek. Zala megye nagyvadas terület, meghatározó a vadgazdálkodás és a megye vezető a gímszarvas állomány tekintetében, itt él a legértékesebb állomány, míg a genetikai minőség és a trófeabírálat értékei alapján a második legjobb országos viszonylatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!