Hírek

2016.07.12. 15:02

Traktorral emelték fel a keresztet

Nagykanizsa – Emelővillás traktorral emelték fel és állították össze új helyén kedden a Homokkomáromi utca végén található út menti keresztet.

Horváth-Balogh Attila

Mint azt Kálcsics Lászlótól (aki már csaknem 10 ilyen kereszt felújításában működött közre a térségben anyagilag, munkával, koordinációval egyaránt) megtudtuk: a népi vallási jelképet egy méterrel odébb kellett helyezni, mert a régi alap megsüllyedt.

Itt a korábbi tégla helyett tömör beton alapot kapott a talapzat, melyre kedden helyezték fel a három részből álló korpuszt. A felhelyezésben ifjabb Kálcsics László működött közre egy emelővillás traktorral, illetve a felújítást végző mester, a gelsei Szemlics Antal.

– Az 1889-ben, özvegy Fajcs József által építtetett fogadalmi kereszt téglából készült alapja bemozdult, a kereszt dőlni kezdett, ezért kellett áthelyeznünk és új alapot építeni neki – magyarázta Kálcsics László. – A munkálatok finanszírozását Liplin Lászlóné, valamint Schmidt Istvánné vállalta magára nagyobb részben és én is hozzájárultam egy kisebb összeggel. Ez már a tizedik volt a városban és a városkörnyéken, amit felújítottunk és nagy örömömre szolgál, minden esetben széles társadalmi összefogás jött létre a nemes cél érdekében.

Szemlics Antaltól, a fogadalmi kereszt felújítását végző szakembertől megtudtuk: még az egyes részek kiékelése és összeragasztása van hátra, illetve természetesen, a festés. Mint azt jelezte, a szobrokat általában fehér színűre festi, mert az a tisztaságot szimbolizálja, magát a talapzatot, valamint a keresztet pedig a kő eredeti színéhez leginkább hasonlító árnyalatúra színezi.

– Ha  kicsit hűvösebb lesz az idő, reményeim szerint a hét végén befejeződik a fogadalmi kereszt felújítása – válaszolta kérdésünkre. Azt is hozzátette: még a kiskanizsai temetőben felújításra vár egy hasonló emlék, és azzal lezárul egy hosszú folyamat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!