Hírek

2012.07.25. 04:14

Törökverő honlap

Hévíz - Húsz hévízi diák is részt vehetett a Hunyadi járat elnevezésű kiránduláson, amelynek keretében meglátogatták az 1456. július 22-én aratott nándorfehérvári diadal helyszínét.

Magyar Hajnalka

A hévízi Bibó István Alternatív Gimnázium és Szakközépiskola két, második évfolyamos csapata avval érdemelte ki a részvételt, hogy a legjobbak között szerepeltek azon az országos történelmi vetélkedőn, amelynek keretében a résztvevők a modern média eszközeivel állítottak emléket a Hunyadi János által vezetett magyar seregek török feletti győzelmének.
 
- A vetélkedő során két fő feladatunk volt - kezd az előzmények felelevenítésébe Ács Erika, a gimnázium történelemtanára, aki kolléganőjével, Tombor Ildikóval együtt a csapatokat vezette. - A gyerekek öt, személyes hangú levelet fogalmaztak Szilágyi Erzsébet nevében, aki a döntő győzelem után számolt be érzéseiről fiainak, a másik feladat keretében pedig a mai, modern média eszközeivel (film, újság, honlap) tudósítottak a csatáról.

A hévíziek mindkét csapata honlapot készített, s teljesítményükkel nemcsak hogy bekerültek az élmezőnybe, de a 11. A osztály igényes grafikai megoldásokat alkalmazó munkáját a legjobbnak  értékelték. Az országban egyedül Hévízről jutott be két csapat a húsz jutalmazott közé.
 
- A Hunyadi járat keretében két szárnyashajó vitte az ország területéről összegyűjtött kétszáz 16 éves fiatalt Belgrádba, ahol felkerestük a várat - folytatja a tanárnő. - Magáról a nándorfehérvári diadalról csak egy kőtábla emlékezik meg a szépen felújított várban, de a gyerekek láthatták azt a bástyát,  ahonnan egy magyar hős (a legenda szerint Dugovics Titusz) magával rántotta a mélybe a zászlót épp kitűző törököt.

Másnap Kalocsáig repítette őket vissza a szárnyashajó, ahol cserkészek várták őket a honvédség által épített sátortáborban, s kalandos éjszakában lehetett részük a nomád körülmények között. Vasárnap Budapesten kötöttek ki, s csatlakoztak a dunai hajós parádé rendezvényeihez, továbbá a diadal 556. évfordulóját köszöntő ünnepségekhez. A  Hunyadi járat élményeit a legjobb honlapot készítő Székely Ádám így kommentálja:

- Együtt voltunk a haverokkal, sok érdekességet láttunk. A budapesti program volt a legszínesebb, abból is az tetszett leginkább, amikor korabeli páncélzatot viselő hagyományőrző csoportok harci játékot mutattak be.

 


PARASZTING ÉS SZALMAKALAP

A vasárnapi budapesti rendezvényen minden diák fehér parasztinget kapott a Hunyadi család címerével, a fejükre pedig szalmakalapot. Így vonultak a Lánchídon keresztül a Hunyadi János-szoborhoz. Belgrádból minden gyerek hozott magával egy-egy kavicsot a Száva, illetve a Duna partjáról, s ezeket ünnepélyesen elhelyezték a szobor talapzatánál, majd a Mátyás templom előtt rendhagyó történelemóra zajlott, a diákok drámajáték keretében keltették életre
a nándorfehérvári csatát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!