2017.03.12. 08:53
A törkölypálinka kapta a fődíjat Miklósfán
Nagykanizsa – Szombaton immár 4. alkalommal bírálhatta a környék legjobb pálinkáit a zsűri a miklósfai városrészben.
Az idei mustrára 18 termelő összesen 42 mintával érkezett, így aztán bőven volt dolga az öt fős zsűrinek.
Mint azt Komoróczi Lajos, a bírák elnöke elmondta: az elmúlt év időjárása nem kedvezett túlságosan a pálinka készítésnek, hiszen fagy, eső és jégverés is pusztított a határban.
– Ettől függetlenül a gazdák többsége finom és ízletes párlatokat készített, jóllehet akadt néhány hibás pálinka is – mondta Komoróczi Lajos, aki hozzátette: a minták között a törköly és a körte volt a leggyakoribb, de néhány különlegesség is akadt.
Munkában a zsűri. Völgyi Zoltán (balról), Lenkainé Pásti Katalin, Szabó András, Komoróczi Lajos és Gazdag Attila a párlatokat mustrálja Fotó: Szakony Attila
A bírák végül 11 arany, 10 ezüst, 12 bronz és 9 oklevél minősítést osztottak ki. A legjobb pálinka címet Németh Roland, pinot noir törköly pálinkája kapta, míg Miklósfa pálinkájának Rajnics Zoltán málnapárlatát választották. A zsűri különdíjban részesítette továbbá Tóth Istvánt, aki szintén málnapálinkával nevezett.
Az eredményhirdetést követően a gazdák szakmai kérdésekben is egyeztethettek a szakértőkből álló zsűri tagjaival, akik a technológiára és a főzésre vonatkozó tanácsokat is szívesen adtak.