Hírek

2017.08.11. 09:52

Viharkárok: Többtonnás rendezvénysátrat is felkapott a csütörtökön tomboló szél

Brutális erővel csapott le a vihar csütörtökön este 9 óra tájt Zala megyére. A helyenként 113 kilométer/órás sebességet elérő szél nem hozott számottevő csapadékot, ám komoly pusztítást hagyva maga után távozott alig fél órás tombolást követően.

Arany Gábor

A megyeszékhely Botfa városrészében például többtonnás rendezvénysátrat kapott fel, negyven méterre repítette, közben letépte vele a villanyvezetéket, végül a hatalmas szerkezetet az öreg gesztenyefákra dobta.

A pusztítás miatt a rendezők kénytelenek voltak lemondani az első alkalommal meghirdetett Válicka menti veterán traktor találkozót. Pénteken reggel ottjártunkkor a két szervező, Jakab Dávid és Németh Péter az áramszolgáltató szakembereit várta,  hogy a romok eltakarításához biztonságos körülmények között láthassanak hozzá. Érdeklődésére közölték, a pusztítás mértéke miatt szóba se jöhet, hogy rövid időn belül megtarthassák a veterán gépek találkozóját.

A megyei katasztrófavédelmi  igazgatóság sajtószóvivője, Cseresznyés Dániel érdeklődésünkre elmondta, hogy reggelig 184 esetben riasztották a hivatásos és az önkéntes tűzoltókat autókra, járdákra, utakra épületekre dőlt fák eltávolításához. A vihar leginkább Lenti és Zalaegerszeg körzetét érintette, így innen érkezett a legtöbb segélykérés. A vihar jelentős károkat okozott a vasúti felsővezetékekben és az áramszolgáltatásban is, így az éjszaka késések voltak a vonatforgalomban Zalaegerszeg és Zalaszentiván között, valamint több ezer fogyasztónál szűnt meg  az áramszolgáltatás. Néhány a vonulásokból: Zalaegerszegen a külső kórházhoz vezető útra háromszor is ki kellett vonulni este 11-ig mert fák dőltek és akadályozták a forgalmat. A Göcseji úton egy belső udvarban három parkoló gépkocsira dőlt fa, s ez történt az Ola úton is. Komolyabb károk nem keletkeztek. Vorhota utcában a kiboruló 20 méteres fa letépte a villanyvezetéket, lezárta az utat. Az Erzsébethegyi úton két 25 méteres fenyőfa dőlt útra és házra, A Mészáros Lázár utcában társasház bejáratára borult 20 méteres nyírfa.

A károk miatt a megyeszékhely polgármesteri hivatala felhívást adott ki. E szerint a szakemberek megkezdték a károk felmérését, felszámolását. Arra kérnek mindenkit, hogy körültekintően közlekedjen, parkoljon, különösen a fasorral szegélyezett járdák, utcák mentén, ligeteknél, parkoknál.   Emellett várják a viharkárokkal kapcsolatos  jelzéseket  a polgármesteri hivatal műszaki osztályán.

Az Eon sajtószóvivői szolgálata közölte, a Nyugat-Dunántúlon elsősorban Szombathely és Győr térségében történt a legtöbb meghibásodás. Pénteken reggel 64 középfeszültségű vonalat és 31 ezer ügyfelet érintett az áramszünet, Zalában hétezernél több fogyasztónál szűnt meg a szolgáltatás.  A hibaelhárítást már csütörtökön este megkezdték teljes erővel folytatják. Sajnos a károk számosságára tekintettel várhatóan lesznek olyan hibahelyek, ahol a javítás a holnapi napra húzódik át, közölte az Eon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!