Hírek

2016.01.22. 13:59

Több nevelőszülőre lenne szükség a megyében

Hivatásos nevelőszülőket és az általuk gondozott gyermekeket látogatta meg pénteken Cseresnyés Péter államtitkár a kanizsai gyermekotthonban, ahol többek közt arról esett szó, miként lehet nevelőszülővé válni, s milyen örömöket ad ez a szolgálat.

Pásztor András

A családias összejövetelre a kanizsai gyermekotthonban került sor, miközben az apróságok a szőnyegen játszadoztak, addig a nevelőszülők a szakemberekkel, illetve egymással is megoszthatták tapasztalataikat.

– Ezt a mai délutánt tulajdonképpen a sajtó számára szerveztük, a jövőben ugyanis bővíteni szeretnénk a zalai nevelőszülői hálózatot, s reményeink szerint az itt elhangzott információk is elősegítik azt, hogy a jelenleginél nagyobb számban vállalják családok ezt a szép szolgálatot – magyarázta Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság zalai igazgatója.

Mint elhangzott: a kanizsai térségben jelenleg 55 nevelőszülő 112 gyermek ellátásáról gondoskodik, ám ez a szám elmarad az országos átlagtól, ami arra is visszavezethető, hogy Zalában a nevelőszülőségnek alapvetően nincs hagyománya, ellentétben például Somogy vagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével, ahol sok esetben ez jelenti az egyetlen megélhetési formát.

A gyerekek fejlődése szempontjából is fontos, hogy megfelelő családmodellben szocializálódjanak
Fotó: Pásztor András

S ha már szóba került a megélhetés, Cseresnyés Péter államtitkár elmondta: 2014-től már foglalkoztatási jogviszonynak számít nevelőszülőnek lenni. Így ismeri el a társadalom ezt a nagylelkű szolgálatot.

– A gyes lejártát követően nem tudtam visszamenni a munkahelyemre, ráadásul a környezetemben több nevelőszülő is volt, így arra gondoltunk a párommal, hogy a két saját lányunk mellé további gyermekek nevelését is vállaljuk – mesélte Borbély Judit nevelőszülő, aki azt is elárulta, hogy a legnehezebb pillanatok egyike, amikor el kell válni a hónapokig vagy évekig nevelt gyermekektől.

– A nevelőszülőséget nem lehet összekeverni az örökbefogadással, ez ugyanis átmeneti időszakra szól, addig, amíg a kisgyermek vissza nem kerül vér szerinti családjához vagy az örökbe fogadó szülőkhöz – magyarázta Kiss Ágnes szakmai vezető, aki azt is elárulta: egy környezettanulmány és pszichológiai alkalmassági vizsga és 60 órás tanfolyam után bárkiből nevelőszülő válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!