Hírek

2017.03.09. 20:40

Ösztöndíjakról, helyi személyszállításról, utcanevekről is döntött a közgyűlés

Szociális szolgáltatási díjak, ösztöndíj rendszer, a helyi közösségi közlekedésről szóló szerződés – néhány a megyeszékhelyi közgyűlés tegnapi napirendi pontjai közül.

Hajdu Péter

A Balaicz Zoltán polgármester vezetésével összeült önkormányzati testület többek között módosította a szociális szolgáltatásokról szóló rendeletet. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás intézményi téritési díja nem változik, ugyancsak változatlan marad a nappali ellátások esetében az intézményi téritési díj, az étkeztetés díja emelkedik 3 százalékkal, de csak felső jövedelemkategóriákban. Az idősek gondozóházában 1,2 százalékos díjemelésre történt javaslat a havi 210 ezer forint feletti jövedelemmel rendelkezők esetében. Az idősek otthonában pedig 1,5 százalékos térítési díj emelést javasoltak. Több képviselő (Kiss Ferenc, dr. Kocsis Gyula) felvetette: e százalékok oly csekélyek, hogy eltekinthetne tőlük az önkormányzat. A képviselők megszavazták az eredeti rendeletmódosítást.

Fiatalok (balról: Laposa Hédi, Zsuppán Bence és Koller Dorina) edzenek a még hatsávos rekortánon
Fotó: Pezzetta Umberto

Együttműködési megállapodást köt a város a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal egy új anyagi támogatási formáról, mivel a korábbi szakképzési ösztöndíj támogatásról szóló rendelet megszűnt. Az új megállapodást az indokolja, hogy állami fenntartásba és működtetésbe került az intézményrendszer, ugyanakkor a város ezt követően is támogatja a szakképzést, a helyi szakember-utánpótlás nevelését. Jelentős különbség lesz azonban a helyi ösztöndíjrendszerben a korábbihoz képest, hogy míg eddig minden, a hiányszakmákban itt tanuló diák kaphatott városi ösztöndíjat, addig a ZSZC-vel kötendő keretmegállapodásban - mint Balaicz Zoltán fogalmazott - elsősorban a hiányszakmákat tanuló zalaegerszegi diákok lesznek a kedvezményezettek. Erre 12 millió forint keret áll rendelkezésre az idei évben. Hozzátette: a korábbi, szélesebb körű ösztöndíjrendszer 55 millió forintba kerülne. A későbbi tanévekben, költségvetési lehetőségek változása esetén azonban a megállapodást újravizsgálják.

Egy már korábban megkezdett, a hulladékgazdálkodás átalakulása miatt szükségessé vált folyamat eredményeként egyesül a Zala-Depo Kft. és a Müllex-Körmend Kft., utóbbi cég beolvadásával és megszűnésével.

A minisztérium megküldte a személyszállítási közszolgáltatásról szóló megállapodást. A polgármester hozzáfűzte: a helyi törekvés a megállóhelyek bővítését célozta. Ezt az ÉNYKK teljesítette, a városon áthaladó buszok több helyen megállnak. A megállapodás 2018 végéig tart.

A Városi Ifjúsági és Sportcentrumban 125 millió forint beruházás eredményeként felújítják a rekortán futópályát. A pálya a jelenlegi hatsávos helyett nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas nyolcsávos pályává bővülhet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatása révén.

A közgyűlés számos napirendi pontja között hozzájárult termelésből kivett utak elnevezéséhez, így lesz Katica utca, Szarvas utca és Varikút utca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!