Hírek

2015.10.09. 16:35

Több lett az arany - Az idei ősz rekordere 11,62 kilogrammot nyomott

Szentpéterfölde - Az előző évek visszafogottabb, fegyelmezettebb vadászatának köszönhetően tizenhat aranyérmes gímszarvas került terítékre idén szeptemberben.

Korosa Titanilla

Minderről a szentpéterföldi vadászháznál tizennegyedik alkalommal megrendezett hagyományos trófeaszemlén adtak tájékoztatást a Zalaerdő Zrt. szakemberei. A rendezvényen 83 gímszarvas agancsot tekinthettek meg a látogatók.

Rosta Gyula vezérigazgató köszöntőjében arról beszélt: a szemle egyik célja az oktatás, hiszen a több tucat trófeát csak együtt látva lehet megítélni, következtetni főbb jellemzőikre. Másik cél a figyelemfelhívás, hogy a társadalom a vadban ne károkozót lásson. Szeretnék a figyelmet ráirányítani arra, hogy velünk együtt itt él a Kárpát-medencében egy rendkívüli vadfaj, a zalai gímszarvas, ami a jövő nemzedékek számára megőrzendő nemzeti kincs. A vele való törődés mindannyiunk felelőssége.

- Szeptemberben 131 gímszarvas került terítékre, ez a szám szinte megegyezik a tavalyival mondta Páll Tamás vadászati felügyelő a rendezvényen. Az előző évek visszafogottabb, fegyelmezettebb vadásztatásának köszönhetően idén 16 aranyérmes bika került terítékre, míg tavaly csak tíz. A szarvasbőgés lefolyásánál mindig kérdés, hogy mikor volt jobb. Idén néhány nappal később tetőzött és csengett le, mint máskor. Az agancsok felrakása sem volt egészen egységes. nem mondhatjuk, hogy egyértelműen jó vagy rossz volt. Vannak agancsok, amik többet mutatnak, mint a valós súlyuk és vannak, amik kevesebbet.

Ami az érmek megoszlását illeti, a 16 arany érem mellett született 32 ezüst és 30 bronz minősítés és 53 trófea lett érem nélküli. Az összes agancs átlagsúlya idén 6,68 kilogramm, ez az elmúlt 10 év átlagához képest kicsit kevesebb, viszont az éremes trófeák átlagsúlya 8,48 kg, ami számottevően magasabb az elmúlt évtizedben mért átlagnál. A legmagasabb pontszámot (240,52 pontot) egy 11,62 kilós trófea kapta, amit egy külföldi vadász által elejtett gímszarvas viselt. Az állatot Lasztonya térségében sikerült kilőni, korát 12 évesre becsülték a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!