Hírek

2015.10.13. 15:31

Több gyerek nem ismeri a kölest, a parajt, s csodálkozva néz a tányérjába a menzán, mióta új ételeket kínálnak

Keszthely - Valamivel több mint egy hónap telt el azóta, hogy új szabályok szerint főznek a közétkeztetésben

Keszey Ágnes

A gyerekek sok esetben nem elégedettek a menzán kínált ételekkel: előfordul, hogy ismeretlen számukra a kínált barnarizs, a köles vagy éppen az egészségesebb módon elkészített, nem rántott, hanem sült hal.

Ezért a konyhákat üzemeltető Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely felmérést végez az iskolákban, hogy kiderüljön, vajon milyen ételeket kedvelnek a diákok.

- Nem azt kérjük, hogy a menzai ételeket rangsorolják, a saját kedvencekre vagyunk kíváncsiak. Azokra, amelyeket akkor választanak, amikor elhangzik otthon a kérdés: Mit főzzek? Mit szeretnél enni? A felmérés eredményét is figyelembe véve próbálunk alakítani a menzák kínálatán - tudtuk meg Sarkadi Szilviától, a GESZ kommunikációs munkatársától.

Egészségesebb ételekkel, de sokszor számukra  ismeretlen ízekkel találkoznak a gyerekek a menzán.  Horváth József (balra) és Jónás Bálint ebéd közben

- A levesek közül a húsleves, a paradicsom, a gyümölcs-és a zöldségkrémlevesek – például a fokhagyma, brokkoli, cukorborsó-, a gulyás és a csurgatott tojásleves tartoznak a gyerekek kedvencei közé.  A főételek közül a spagetti toronymagasan vezet. Sokan említették a rántott húst, a lasagnet, a különböző kifőtt tésztákat és főzelékeket, palacsintát, pörköltet, de a tojásos nokedlit salátával és a nutellás gombócot is szeretik. A felmérés során -  ahogy az várható volt - előfordult kedvenc ételként a pizza, a hamburger és a chips is, de csak elvétve – idézte fel Sarkadi Szilvia.

Idén szeptemberben lépett életbe az a jogszabály, melynek értelmében jelentősen változott a közétkeztetést nyújtó konyhák kínálata: a só -és cukorfogyasztás visszaszorításával, az egészséges táplálkozás alapelveinek megfelelő ételek kínálásával a cél a helytelen táplálkozás következtében kialakuló betegségek megelőzése.

A változások sok esetben nem nyerték el a gyerekek tetszését. Sokszor olyan ételek kerülnek a tányérra, amelyet nem láttak azelőtt.

A napokban az egyik keszthelyi menza menüje sajtleves baconnal és zöldséges rizses hús céklával volt. Zsohár Kata repetát is kért Tőke Lászlónétól.

- Eljött a szeptember elseje, s mindenkinek sótlan lett az étel, vagy nem volt elég édes. A szülők részéről is felháborodás volt tapasztalható, aztán a gyerekek és az ott étkező felnőttek az elmúlt hetekben megszokták az új ízeket. Azóta jóval kevesebb só fogy, cukor helyett pedig édesítőszereket használunk - összegezte az elmúlt időszak tapasztalatait Vidák Gyula, a GESZ Keszthely kollégiumot, több iskolát és az Idősek otthonát is ellátó Gagarin utcai konyhájának központi élelmezésvezetője.

A rendelet szerint a bő olajban sült ételeket is vissza kell szorítani. Ennek az előírásnak megfelelve Keszthelyen is tíz naponta egyszer kerül ilyen étel a tányérokra.

- Ezeket megpróbáljuk főzelékekkel pótolni, melyek elkészítésénél a fehérlisztet háttérbe szorítva kukoricakeményítőt vagy tejszínt használunk. Sokszor adunk párolt zöldséget köretnek - mondta Vidák Gyula.

A másik közétkeztetést nyújtó konyhán marhahúslevest cérnametélttel, főtt marhahúst és burgonyát uborkamártással valamint gyümölcsöt kínáltak.

A közétkeztetésre vonatkozó új szabályok életbe lépésével jelentősen változott a menzák kínálata. Vannak ételek, amelyekkel már nem nagyon találkozhatnak a gyerekek és felnőttek, és vannak sokak számára újdonságok is.

- Bár a magyar konyhában népszerű, de kevesebbszer adunk rántott sertéshúst, csirkemellfilét, csirkecombot, rántott halat - ezt megpróbáljuk inkább natúran kínálni, vagy ízesítve: például citromos vajmártással. Beszállítóinktól új receptúrákat is kaptunk, s új termékek is bevezettünk. A krémlevesek zömét turmixoljuk, ami nem könnyű feladat, mert közel ötszáz liter levest adunk ki egy nap. Barnarizst, kölest, vagy a gyerekeknek tízóraira zabfalatokat is adunk már - sorolta az élelmezésvezető.

A gyerekek azonban nem mindig fogadják örömmel az új ételeket.

-Néhány napja mákos tésztát kínáltunk: ebből sokan repetáztak, A napokban egy új ételt: bolognai rakott burgonyát kínálunk. A múlt héten például francia hagymalevest és parajos csirkemelles spagettit adtunk. Az újdonságok fogadtatása - az ismeretlenség miatt - változó. Voltak olyan gyerekek, akik meg sem kóstolták, érintetlenül visszahozták. Vagy nem egyszer láttam, hogy a gyerek beleharap egyet az almába és eldobja - mesélte Vidák Gyula.

A másik keszthelyi közétkeztetést ellátó GESZ konyhán, mely főként középiskolásokat és kollégistákat, de általános iskolásokat is ellát, hasonlóak a tapasztalatok a menzareform bevezetése óta eltelt időszakról, bár itt már korábban, fokozatosan vezették be a változásokat.

- Az új rendelet többek között előirányozza a többlet zöldség bevitelt, ezt minden konyhának teljesíteni kell. Teljes kiőrlésű pékárút is kell biztosítani. A magasabb zsírtartalmú felvágottakat a közétkeztetésben tiltja a rendelet, csak színhúst lehet felhasználni. De mi már régóta ezt tesszük. A só -és cukorfogyasztás visszaszorítása mellett viszont a kalciumbevitel fokozása, a tej és tejtermékek mennyiségének növelése fontos része a rendeletnek. Így a kakaó, sajtok és hal gyakrabban kerül a menübe - sorolta Lazaridisz Szokratesz, a konyha vezetője.

Ezen a menzán is találkozhatnak új ízekkel a gyerekek.

- Változatosan fűszerezve, jó ízek érhetők el borssal vagy zöldfűszerekkel. Vannak akik most találkoznak először ilyen módon elkészített étellel. A rizs helyett gersli - hántolt árpa- , hajdina, zabkása is megjelent az étkezésekben. Ezeket nagy feladat a gyerekekkel elfogadtatni - emelte ki a szakember, aki szerint nem csak a konyháknak, hanem a pedagógusoknak és a szülőknek is fontos a szerepük abban, hogy a gyerekek egészségesen táplálkozzanak, elfogadják és megismerjék az új ízeket.

- A felnőttek üljenek le a gyerekek mellé, jó példát mutatva, hogy nyitottak az új ízek iránt. A szülők főzhetnek együtt otthon a gyerekkel, hogy a folyamatot is lássák a beszerzéstől kezdve. Vásároljanak együtt a piacon vagy boltban majd, főzzék meg együtt - tanácsolja Lazaridisz Szokratesz.

Míg a konyhák az egészséges táplálkozás szabályai szerint főznek, nagyon sok esetben előfordul, hogy a gyerekek a boltban vásárolt péksüteményt, chipset, szénsavas üdítőt viszik magukkal az iskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!