Hírek

2017.07.15. 09:55

Anyatejjel segítenek: több adományozóra lenne szükség

NAGYKANIZSA - Minden édes-anya számára nagy öröm, ha képes szoptatni gyermekét, mert tudja, hogy a legfontosabb táplálék csecsemője számára az anyatej.

Benedek Bálint

Ha nagyon jól működik a tejtermelés, akkor a felesleget más – kevésbé szerencsés – kismamák számára az Anyatejgyűjtő Állomáson adhatja le és ezzel még pluszjövedelemre is szert tehet.

Ennek ellenére a dél-zalai városban nincs tülekedés a központ Petőfi utcai székhelye előtt, pedig nem is kell személyesen megjelenni. Valachné Füstös Etelka nyugdíjas védőnő az év minden napján reggel elindul, hogy begyűjtse az anyatejet adó anyukáktól a napi mennyiséget. Jelenleg csupán ketten részesei a programnak, egyikőjük, Zrínyi-Tóth Anikó négy gyermeke mellett mindennap friss tejet ad, ahogy a négyéves Anda Márkó és az egy hónapos csöppség, Anda Mirabella édesanyja, Anda Anita is kötelességének érezte segíteni. Pedig a kislány 80–100 milliliter anyatejből ezen a forró nyáron naponta nyolcszor (!) eszik.

– Nagyon nyugodt baba, egyszer kel fel éjjel és onnantól legközelebb reggel hat órakor – mesélte az anyuka. – Márkó születésénél is adtam, amíg még csak 6–7 deciliter közötti mennyiséget produkáltam, most Mira esetében ez már felkúszott napi egy literre, természetesen úgy, hogy közben könnyedén táplálom a kislányomat. Pontosan tudom, hogy nagyon sok kismama küzd nehézségekkel, ahhoz pedig, hogy a gyermekeik egészségesen fejlődjenek, elengedhetetlen az anyatej. Nekem tényleg rengeteg termelődik, ezért nagyon jó érzés adni nap mint nap.

A védőnő szerint is kivételesen nagy kincs Anita, aki kitűnő minőségű anyatejjel lát el sok gyermeket. S még többre lenne szükség

– A kislányom születése után szinte azonnal 2,5 deciliternyit fejtem le, majd értesítettem a védőnőt, aki az anyatejgyűjtő szolgálathoz irányított – tette hozzá az édesanya. – Belegondoltam abba, hogy én is lehetnék fordított helyzetben, amikor jó érzéssel töltene el, hogy vannak olyan anyák, akikre hónapokig támaszkodhatok. A kisfiamnál hat hónapig tudtam biztosítani az ellátást, a lányom esetében a mostani mennyiséget figyelembe véve akár hosszabb távra terveznék. Persze abban, hogy ilyen jó minőséget produkálok, sokat jelent az egészséges életmód. Igyekszem kifejezetten odafigyelni a megfelelő étrendre, sok zöldséget, gyümölcsöt, vitamint és főzeléket fogyasztok, sovány húsokkal, és a hidratálásra is különösen ügyelek.

Anda Anita hozzátette: Márkó immunrendszere tökéletesen vizsgázott, a nagyobb betegségek messziről elkerülték, sokkal fejlettebb a kortársainál, s nagyon eszes, okos gyerek - bár ebben lehet, hogy a genetika is közrejátszik.

Az Anyatejgyűjtő Állomáson valóban örömmel vennék, ha egyre többen gondolkoznának úgy, mint például Anda Anita. Némi kötelező egészségügyi szűrővizsgálat ellenében 2016. október 17-től adómentes jövedelemként az egészségbiztosítási alapkezelő közvetlenül 2700 forintot fizet egy literért minden édesanyának.

- Az anyatej a legideálisabb és legtökéletesebb összetételű táplálék a gyerekek számára, a WHO ajánlásának megfelelően hat hónapos korig ezt népszerűsítjük, ha erre van lehetőség - fogalmazott Stimeczné dr. György Bernadette, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetője. - Az állomás feladata, hogy azok a gyerekek is hozzájussanak az anyatejhez, akiknek ez természetes módon nem lehetséges. Ez a fajta tápanyag elősegíti az egészséges bélflóra kialakulását, élő immun-anyagokat tartalmaz, ezáltal a csöppség védekezőképességét fejleszti, sőt szerepe van még az egészséges fogazat kialakulásában azon túl, hogy tökéletesen felszívódik. Ugyanakkor kutatások bebizonyították, hogy szerepük van akár a későbbiekben a cukorbetegség, a gyermekkori elhízás megelőzésében, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések, stroke kockázatának csökkentésében.

 

Az intézményvezető ki-emelte: lehetőség van arra, hogy az anyatejhez ellenőrzött keretek között, egészségbiztosítási támogatással olyan csecsemők is hozzájussanak, akik valamilyen okból kifolyólag nem kaphatnak.

- A jogszabály szerint elsősorban a koraszülöttek, kis súlyú újszülöttek részesülhetnek anyatejben - folytatta. - Az érett újszülöttek közül azok, akik valamilyen táplálkozási allergiában, emésztési megbetegedésben, esetleg emésztőcsatornát érintő fejlődési rendellenességben szenvednek. Továbbá azok az egészséges újszülöttek is, ahol az anya valamilyen oknál fogva nem képes szoptatni, akár pszichiátriai megbetegedés vagy mérgezés miatt. Ezen felül esetleg a táplálás időszakában meghal az anyuka, illetve ha elhagyja a gyermekét. A csecsemők nyolc hónapos korig jogosultak térítésmentesen anyatej-ellátásra, amihez recept formájában az illetékes gyermekorvos írja fel a havi mennyiséget. Ez életkornak megfelelően eltérő, de a napi 800 millilitert nem haladhatja meg. Ugyanakkor fontos tudni, hogy mindezt igényelni kell a gyermekorvosnál vagy a védőnőnél.

Stimeczné dr. György Bernadette szerint ahhoz, hogy minden ellenőrzött és biztonságos formában működjön, a leadó anyukának kötelező
közegészségügyi vizsgálatokon részt venni, mely számára térítésmentes. Ide tartozik a tüdőszűrés, a széklet bakteriológiai vizsgálata, a bőr megtekintése, illetve az anyatej vizsgálata.

- A negatív eredmények birtokában kezdetét veheti a folyamat, persze még nyilatkoznia kell arról, hogy nem dohányzik, nem fogyaszt alkoholt, kábítószert és olyan gyógyszert, ami az anyatejben kiválasztódik - tette hozzá. - Ezt követően szintén ingyenesen megtanítjuk, miként kell lefejnie a tejet, sőt ehhez készüléket is biztosítunk. A mindig frissen lefejt anyatejért Nagykanizsán és annak 15 kilométeres körzetében házhoz megyünk. Az állomáson további vizsgálatokat végzünk, hogy megfelel-e a követelményeknek, végül pasztörizáljuk, majd hűtve adjuk ki. Jogosan merül fel a kérdés, miért ilyen kevés a jelentkező?

- Sokan nem is tudják, hogy van ilyen lehetőség, mások pedig attól tartanak, hogy a saját gyermeküknek nem jut - vélekedett az intézményvezető. - Pedig a tej folyamatosan termelődik, sőt a fejéssel fokozódik, megelőzi a mellgyulladást, tehát mindenféle szempontból előnyös. Ezenkívül jó érzés a segítségnyújtás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!