Hírek

2016.12.20. 13:51

Tízujjas vakírásban a legjobbak között

Nagykanizsa - A Thúry szakképző iskola tehetséges tanulója, Tanai Tamás János arany- és ezüstérmet szerzett a fővárosban megtartott, dr. Kalotay Kálmán emlékére rendezett országos gyorsíró-, gépíró- és szövegszerkesztő bajnokságon.

Benedek Bálint

Dr. Kalotay Kálmán, a Nyíregyházi Főiskola gyémántdiplomás, tanszékalapító főiskolai tanára, a magyar gyorsíró és gépíró társadalom kiemelkedő és meghatározó alakja volt. Az ő nevéhez fűződik többek között a gyorsírás-gépírás szakos tanárképzés elindítása Magyarországon és az Egységes Magyar Gyorsírás Alapokmányának reformja. A 2015-ben bekövetkezett haláláig részt vett a gyorsírók, gépírók szakmai életében, állandó optimizmusával lelkesített a gyorsírásnak, mint különleges kultúrkincsnek a megőrzésére, ápolására és a modern írástechnikák széles körű elterjesztésére.

Az emléke előtt adózva a fiataloknak gépírás versenyszámban 30 perces másolást kellett írniuk, teljesítve a minimális 250 percenkénti leütési sebességet a háromezrelékes hibahatáron belül.

Kalmár Izabella Tímea büszke a tanítványaira, Horváth Gergelyre (középen) és Tanai Tamás Jánosra
Fotó: a szerző

A 11. évfolyamos tótszentmártoni Tanai Tamás János nyáron egy németországi viadalon már megmutatta tehetségét, hiszen a nemzetközi mezőnyben a dobogó csúcsára állhatott fel. Kalmár Izabella Tímea tanítványának kivételesen jó érzéke van a tízujjas vakíráshoz, ugyanis szabadidejének jó részét is gyakorlással tölti.

- Egy gyorsíró tanulóból akkor válik jó versenyző, ha az alapokat hibátlanul elsajátítja, kitartó és szorgalmas - fogalmazott a pedagógus. - Ehhez még jönnek az extra tudást igénylő fogások, a különleges szavak, speciális karakterek írásai, amik további koncentrációt követelnek a diákoktól. A mai számítógépek vezérelte világban a fiatalok sok időt töltenek a számítógép előtt. A gyors kapcsolattartás egyik elengedhetetlen feltétele a tízujjas vakírás elsajátítása. Tamás esetében az alapvető érdeklődéshez valószínűleg belülről jövő tehetség is társul, mely lendületet ad számára.

A tótszentmártoni fiatal két versenyszámban is kiválóan helytállt. Gépírásból 13 788 bruttó leütéses versenydolgozatával a második, míg szövegszerkesztésből az első helyet szerezte meg. A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége az elért eredményei alapján neki ítélte a legjobb középiskolai gépírónak járó Kovács Dezsőné-díjat is.

- Még ebben a tanévben több újabb megmérettetés vár diákjainkra - folytatta Kalmár Izabella Tímea. - Tavasszal lesz az országos tanulói verseny, de Tamásnak a legnagyobb kihívást a július 22. és 28. között Berlinben megrendezendő Intersteno világbajnokság jelentheti, ahol gépírás és szövegszerkesztés versenyszámban is szeretné összemérni tudását a világ legjobb versenyzőivel.

A tanárnő hozzátette: a fiatalember sikerén felbuzdulva néhányan már kedvet kaptak a versenyzéshez. Az ügyviteli titkár szakképzésben tanuló Horváth Gergely ugyanezen az emlékversenyen az ifjúsági kategóriában a 16. helyen végzett. Több gyakorlással az eredményen lehet még kozmetikázni, s Gergely elkötelezettségét látva elképzelhető, hogy Tamáshoz hasonlóan néhány éven belül ő is eljuthat a csúcsra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!