Hírek

2012.07.29. 19:29

Tizenötféle fenséges házi rétes

Bezeréd - Bizonyára nem maradt éhen, aki meglátogatta a bezerédi faluközpontban felállított rendezvénysátrat szombaton délután; 15 sütésben jártas versenyző kínálta itt ínycsiklandó réteseit.

Horváth A. Attila

Második alkalommal rendeztek a településen rétesfesztivált, amelynek sikerét jelzi, hogy közel kétszer annyian neveztek idén a versenyre, mint egy évvel ezelőtt. A tálcákon sorakozó finomságokat zsűri értékelte, míg a színpadon fellépők műsora kínált élményt. A pötrétei Kiss Ferencné hétféle rétessel készült.

Kiss Ferencné – akit mindenki csak Teri mamaként ismer – érdeklődésünkre elmondta: több mint 100 lakodalmat lefőzött már, és házi réteseket is nagyon régóta készít. Tökös-mákos, kapros-túrós, káposztás, krumplis vagy almás – rendszerint sokfélét süt, így aztán mindenki találhat kedvére valót.

Szabó Anikó polgármestertől megtudtuk: a rétesfesztivállal népszerűsíteni szeretnék a fiatalok körében is a konyhai fortélyokat, azokat az értékeket, amelyek jó esetben családon belül öröklődnek anyáról lányra, nagymamáról unokára.

– Ezért is örültem nagyon annak, hogy a közönségdíjat egy 23 éves pacsai hölgy, Magyar Karolina nyerte – tette hozzá.

Megnyitóbeszédében Vigh László országgyűlési képviselő szintén azt hangsúlyozta, hogy oktatni kellene a konyhai mesterséget, hiszen nagyon fontos megőriznünk e tudást az utókornak. Mint mondta, a pacsai kistérségi társulás ilyen céllal adott ki nemrég 50 oldalas gasztronómiai kötetet, amely hagyományos ételeket mutat be.

A bezerédi fesztiválon végül hazai győzelem született: Szabó Anikó rétesét találta a legfinomabbnak a zsűri (részrehajlásról azonban szó sem lehetett, a verseny ugyanis anonim zajlott). A tervek szerint jövőre újra megrendezik a rétessütők „viadalát”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!