Hírek

2017.09.06. 13:34

Tizenegymilliós fejlesztés Letenyén

LETENYE - Pályázati forrásból, 11 millió forint ráfordítással fejlesztik a Letenyei Család- és Gyermekjóléti Központot.

Horváth-Balogh Attila

A pályázatot az önkormányzat nyújtotta be az Európai Unió és a magyar állam által meghirdetett felhívásra.

– A megvalósuló fejlesztésre nagy szükség van, mert városunk járási központ – tájékoztatta lapunkat Farkas Szilárd polgármester. – Jogszabályi változások következtében 2016. január 1-jétől a család- és gyermekjóléti központ illetékessége kiterjed a járáshoz tartozó települések területére is, így megnövekedett esetszámmal kell számolni a hatósági feladatokhoz kapcsolódó tevékenység, valamint a speciális szolgáltatások biztosítása vonatkozásában. A megnövekedett esetszám automatikusan magával vonja a nagyobb adminisztrációt és nyilvántartást is, az új feladatmegosztás fokozott együttműködés kialakítását követeli meg a szolgálatok és a központ között.

Farkas Szilárd polgármester azt is hozzátette: mindezen túl a gyermekvédelmi törvény szakmai támogatás nyújtását is előírja a központ oldaláról a szolgálatok részére, melynek hatékony és gyors megvalósításához a kor technikai elvárásainak, színvonalának megfelelő eszközökre van szükség.

Farkas Szilárd és Mozsolics Klára-Fotó: Mirkó Imre

– A szolgáltatásokhoz való hozzáférést a járás településein jelentkező igényeknek megfelelően kell biztosítani – vette át a szót Mozsolics Klára, a Letenyei Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője. – Ez azonban nem azt jelenti, hogy fizikailag kizárólag járásközpontban zajlik a feladatellátás, szükség szerint helybe is el kell vinni bizonyos szolgáltatásokat. Tehát a család- és gyermekjóléti központ munkatársai a hatósági tevékenységhez kapcsolódó, illetve egyéb feladataik ellátása során fel kell, hogy keressék a járás illetékességi területéhez tartozó települések család- és gyermekjóléti szolgálatait, illetve az ellátandó célcsoportot, melyhez megfelelő helyet és infrastruktúrát is kell biztosítani.

A projekt keretében ehhez igazodva bútorokat, berendezési tárgyakat, informatikai eszközöket, irodai berendezéseket  (zárható és nyitott szekrények, asztalok, székek, iratmegsemmisítő, szalagfüggöny), demonstrációs eszközöket (projektor és vetítővászon), szolgálati gépjárművet vásárolnak, melyek segítségével a jelenlegi szolgáltatási színvonal, illetve a működési hatékonyság javulhat. Továbbá családbarát lépésként egy játszósarkot is kialakítanak a központ épületében, ahol a központba érkező gyermekek eltölthetik idejüket, miközben szüleik, illetve kísérőik hivatalos ügyeiket intézik.

A központ épülete. Nem csak helyben szolgáltatnak.-Fotó: Mirkó Imre

– A beszerzendő irodai, informatikai eszközök, bútorok és felszerelési tárgyak a fejleszteni kívánt szociális alapszolgáltatás, gyermekjóléti alapellátás nyújtásához szükségesek. A fejlesztések révén a Területi Operatív Programban megfogalmazottaknak megfelelően javul a szolgáltatások minősége, a célcsoport tagjai magas szintű szolgáltatásokhoz férnek hozzá és senki nem kerül hátrányba például azért, mert a szociális ellátó intézménytől távol lakik – folytatta Mozsolics Klára.

Hozzátette: a projekt fenntarthatóságát úgy biztosítják, hogy a beszerzett eszközök fenntartását, szükség esetén pótlását a jövőben állami normatívából és az önkormányzati költségvetési kiegészítésből vállalja a szolgálat.

Jelezte továbbá azt is, hogy a pályázat kapcsolódik a korábban kialakított egészségház szolgáltatásaihoz, illetve illeszkedik a város tervezett pályázataihoz, úgy mint a szociális városrehabilitációs projekt,valamint az óvodafelújítás.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!