Hírek

2006.02.15. 14:00

Tizenegy döglött hattyút találtak a Dunán Esztergomnál

Esztergom (MTI) - Tizenegy döglött hattyút szedtek össze az esztergomi Kis-Duna jégtábláiról a tûzoltóság és a gyepmesteri szolgálat munkatársai - mondta az MTI-nek szerdán a város sajtóreferense.

Mórocz Zsolt

Több elhullott tetemet is észleltek, az állatok a jégtáblák alá kerültek, ezért nem lehetett õket kiemelni - tette hozzá Takács István. A döglött hattyúkat virológiai vizsgálatra az országos állategészségügyi intézetbe szállították, eredmény 7-10 nap múlva várható.

rn

Gyurcsány Ferenc szerda délután internetes blogjban írta:

rn

"most hívott Gráf József, a földmûvelésügyi miniszter, hogy a Magyarországon átvonuló hattyúk és más vadmadarak közül jó néhány elpusztult, és minden bizonnyal a madárinfluenzának estek áldozatul. Na most akkor félre mindennel, ez a legfontosabb. Gyors telefonok, tájékozódás, megbeszélést kérek délutánra, lemondunk minden más programot. Még nincs senki és semmi veszélyben, de ezt az emberek nem tudják. Félni fognak, és félteni fogják a családjukat, az ismerõsöket. Ha többet tudnak, és ismerik a részleteket, akkor nincs okuk a pánikra. A hatóságok felkészültek, számítottunk rá, hogy ez elõbb-utóbb eléri Magyarországot. Tájékoztatni kell, minél pontosabban. Ez a fõ szabály. Most csak az átvonuló madarak betegedtek meg. Az a legfontosabb, hogy ne terjedjen át a betegség a hazai állományra. Az állattartó telepek tudják, hogy mi a dolguk. Emberek nincsenek veszélyben. De nem elég, ha ezt én tudom, tudnia kell mindenkinek. Azt tapasztalom, hogy ez emberek többsége nem tudja, hogy a madárinfluenza állatbetegség, amely csak egészen rendkívüli és különleges körülmények között, szélsõséges esetben tud bármilyen veszélyt jelenteni az emberekre. Ilyen körülmények pedig nincsenek Magyarországon. Magyarországon biztonságban vannak az emberek, jó lenne elkerülni azt, hogy az indokoltnál nagyobb aggodalom kerítsen bennünket hatalmába. Vigyázunk az országra, vigyázunk mindenkire és megtettünk mindent, amit ilyenkor meg kell tenni azért, hogy biztonságban legyen az ország".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!