Hírek

2011.09.29. 05:56

Tiltakozás az ügyelet átszervezése ellen Zalalövőn

Aláírásával tiltakozik Zalalövő lakóinak csaknem negyede az önálló háziorvosi ügyelet megszüntetése ellen. Lakossági fórum összehívását sürgetik a nagy vitát kiváltó ügyben.

Szabó Judit

A tiltakozók 718 aláírást mellékeltek az önkormányzatnak eljuttatott beadványukhoz, amelyben a háziorvosi ügyelet átszervezését kifogásolják. A képviselő-testület nyáron döntött arról, hogy megszünteti a saját fenntartású, Zalalövőt és Csödét ellátó orvosi ügyeletét, gazdasági okokra hivatkozva. A szolgáltatás TB-finanszírozása ugyanis nem elegendő, és a város egyre nehezebben teremti elő a kiegészítő forrásokat. Kiszámolták, hogy Zalalövő évi 13 millió forintot spórolhat, ha az önálló ügyeletet megszüntetve a zalaegerszegi kistérségi rendszerhez csatlakozik. Ebben az esetben ügyeleti időben a 76 települést magába foglaló kistérségből menne ki a háziorvos vagy a mentő az eset súlyosságától függően.

A lövői képviselő-testület október elsejével tervezte a változást, de kiderült, hogy ehhez fejleszteni kell az egerszegi rendszert: szükség van még egy autóra és egy orvosra. A két önkormányzat és a zalaegerszegi ügyeleti diszpécserközpontot működtető mentőszolgálat egyeztetésekbe kezdett a részletekről, időközben ugyanakkor Zalalövőn  aláírásgyűjtés indult az önálló ügyelet megszüntetése ellen. A tiltakozók között volt Szabó László festőművész is.

– Szeretnénk, ha az önkormányzat lakossági fórumot hívna össze, és az emberek véleményét figyelembe véve döntene ebben a kérdésben. Nem tartom helyesnek, hogy Egerszegről jöjjön az orvos, mert sokat kellene várni rá. Most pillanatokon belül kiér a beteghez az ügyeletes. Nem értem, miért kell felszámolni, ami jól működik. Szerintem nem elfogadható az anyagi okokra hivatkozás, máshonnét is el lehetne venni pénzt, nem egy ilyen fontos területről – mondta Szabó László.

A keddi ülésen a képviselők egyhangúlag elfogadták Vertetics László polgármester javaslatát, hogy a lakosság kérésének megfelelően tartsanak fórumot az ügyben. Előtte azonban tisztázni szeretnék a megyeszékhellyel a csatlakozás összes részletkérdését, hogy a fórumon teljes képet kapjanak a zalalövőiek. A polgármester elmondta: jelenleg azt vizsgálják Egerszegen, hogyan lehetne minél kisebb költséggel megoldani a kistérségi ellátórendszer kibővítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!