Hírek

2017.06.30. 07:53

Testközelben a történelem - "Sziklák, melyekhez vér tapad"

Nagykanizsa Felmentek a Doberdói harctérre (is) a Batthyány Lajos Gimnázium diákjai, akiknek ötfős, történelem fakultációs csoportja - az intézmény igazgatóhelyettesének kíséretében – nemrég első világháborús emlékhelyeket keresett fel.

Szabó Zsófia

A lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet  által szervezett Kárpát-medencei középiskolás tábor keretében a fiatalok Olaszországban és Szlovéniában ismerkedtek testközelből a száz évvel ezelőtt történt események mementóival, helyszíneivel.

A kanizsai ifjakon túl  felvidéki, kárpátaljai, délvidéki és muravidéki diákok, illetve pedagógusaik is részt vettek a hatnapos kiránduláson, melyet a szervező intézet az első világháborús centenárium alkalmából rendezett.

A BLG-s diákok, Szabó Renáta, Szabó Kata, Pusztai Bettina, Rácz Balázs és Pécsi Márk Katona Noémi igazgatóhelyettes kíséretében kirándultak Fotó: Katona Noémi

Katona Noémi, a BLG igazgatóhelyettese elmondta: sok más mellett Isonzónál, a Doberdói Nagy-hegyen, osztrák-magyar I. világháborús temetőben és lövészárkoknál is jártak. A meglátogatott helyszínek mindegyike, ahogy a Mrzli-hegyen tett, a 46. gyalogezred Diendorfer kavernájához vezető túra, ezer méteres szintkülönbséggel maradandó élmény számukra.

- Sokuk nagyszülője érintett volt az első világháború harcaiban – így a pedagógus. – A gyerekek emiatt, és a történelem órán tanultaknak köszönhetően már tudtak több dolgot jópár akkori  eseményről - összegezte Katona Noémi.

Volt olyan a kanizsai diákseregben, aki már járt korábban egy-egy helyszínen. A tizenkettedik évfolyamos Pécsi Márk családi utazás alkalmával látogatta meg évekkel ezelőtt az olaszországi „nagyhegyeket”.

- Azonban a kirándulás során mégis másként néztem több helyszínre – árulta el a fiatalember. – S elgondolkodtam azon, hogy száz éve mi is történhetett azoknál a szikláknál, melyekhez vér tapad

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!