Hírek

2015.07.15. 09:45

Teskándig ér a Zala-völgyi kerékpárút

Zalaegerszeg – Tízéves álom valósult meg azzal, hogy a Zala-völgyi kerékpárút elérte Teskándot. Szerdán délelőtt lezajlott az utolsó szakasz műszaki átadása.

Arany Gábor

A magát Göcsej kapujaként is meghatározó település polgármestere, Tóth István Jánosné felidézte, a vasútvonal áthelyezésekor már felmerült az ötlet, hogy a felhagyott nyomvonalat kerékpárútként hasznosítsák. Ez a szándék megerősödött, miután a Zalalövőt Bagoddal összekötő szakaszon ez meg is valósult a kerékpárút. Szolgálva a környezetbarát közlekedést és turizmust, és nem mellesleg jelentős rekultivációs költséget megtakarítva a MÁV-nak, mert ily módon a felhagyott töltést nem kellett elbontania.

A teskándi önkormányzat már 2007-ben kezdeményezte, hogy a régi vasútvonalat kiszolgáló, a község határához közeli, de Zalaegerszeg területén álló Zala-hidat ne bontsák el. Hosszú évekig tartó egyeztetések kezdődtek, amiben döntő lépésnek számított, hogy Bagoddal konzorciumot alakítottak a közel 4,3 kilométer kerékpárút megépítésére, amelynek engedélye többszöri egyeztetés utána 2013. novemberben vált jogerőssé. Az első ütemben tavaly a régi bagodi vasútállomásától épült meg a bő 1600 méteres szakasz, a korábbinál szélesebb, ezért biztonságosabb 3 méteres pályával. E szakasz műszaki átadása tavaly októberben megtörtént, a forgalomba helyezése pedig nemrég zajlott le. A második etap, a Teskándra vezető közel 2,8 kilométert műszakilag szerdán adták át. Ennek nyomvonala a mostani vasúti pályát az új Zala-hídnál keresztezi, alatta halad át. Emiatt árvízkor ez a szakasz „zárva tart”.

Teskándra érve a kerékpárút két helyen is leágazik: a régi tűzép-telepnél, illetve a sportpályánál, utóbbi helyen kerékpáros fogadóteret, és parkolót is kiépítettek a játszótér szomszédságában. Ráadásul innen elkészült már kétszáz méteren a kerékpárút folytatása is a megyeszékhely felé, ám egyelőre ez még zsákutca, mert a város nem döntött a folytatásról. A burkolati jelek felfestése, valamint a hiánypótlások utána forgalomba helyezés is megtörténhet, de a szakaszt már most felfedezték maguknak a biciklisek és a futók. Tóth István Jánosné elmondta, tervezik, büfé, kiszolgáló egység kialakítását is a pályánál. Mindezeken túl jut majd pénz a bicikliút fenntartás-karbantartáshoz szükséges eszközök beszerzésére, tudtuk meg. A beruházás teljes összegét egyébként támogatásból finanszírozták, mert a két település összesen bruttó 279 millió forintot nyert pályázaton. Az új útvonalon immár autóktól nem zavartatva érhetik el a biciklisek az Őrség kapujának tekinthető Zalalövőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!