Hírek

2017.09.07. 18:10

Teljesen megújul az idősek gondozóháza Landorhegyen

A hatvanas évek elején bölcsődének építették, 25 év óta pedig már a szépkorúakat szolgálja az idősek gondozóháza, amely az elkövetkezendő hónapokban teljes körű felújításon esik át.

Arany Gábor

A részletekről csütörtökön sajtótájékoztatón számoltak be a landorhegyi intézménynél. A településfejlesztési operatív program újabb örömteli állomásának nevezte a 233 millió forintot meghaladó összegű beruházást Balaicz Zoltán polgármester.

Mint utalt rá, a város 16,8 milliárd forintot tud fejlesztésekre, felújításokra fordítani a megemelt támogatásnak köszönhetően. Emlékeztetett rá, hogy az idősek gondozóházának elengedhetetlen felújítására a térség önkormányzati képviselője, Makovecz Tamás 2015 tavaszán hívta fel a figyelmet. Az intézmény jövő január végéig megvalósuló teljes energetikai rekonstrukciójára 205 millió forintot költenek európai uniós támogatásból. Emellett az önkormányzat 26 millió forintot biztosít a belső felújításra, valamint 2 milliót az ellátottak gondozását biztosító eszközök beszerzésére.

Dr. Halász Erzsébet, Radics Andrea intézményvezető, Makovecz Tamás, Balaicz Zoltán, Vigh László (b-j) a tájékoztatón Fotó: Pezzetta

A megváltozott világban megszűnt a generációk együttélése, és az idősek ellátását a családok helyett gyakran az intézmények veszik át. Ezekben a megfelelő színvonalú ellátás biztosítása a közösség erkölcsi kötelessége is, erről Vigh László országgyűlési képviselő beszélt. Makovecz Tamás megemlítette, hogy a településrészben már több intézmény megújult. Az óvoda több tízmillió forintba kerülő rekonstrukción esett át, az iskolánál pedig ezen a héten kezdődött el a több százmillió forintos felújítás. Következő lépésként a Keresztury VMK előtti teret építik át.

Az 54 éves épület napjainkra mind jobban kiütköző hibáiról dr. Halász Erzsébet, a gondozóház vezetője beszélt. Örömét fejezte ki, hogy a teljes körű energetikai felújítás mellett jut pénz a belső szakipari rekonstrukcióra. Új fürdők, padlóburkolatok, frissen festett falak fogadják majd az itt élő 42 idős embert. Az intézményvezető elmondta, a munkálatok idején 24 lakójuknak máshol kellett elhelyezést biztosítani, ami az egészségügyi, szociális szakma összefogásával valósult meg.

205 millió forint uniós támogatásból

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!