Hírek

2015.09.30. 15:42

Teljesen elhibázott a tanári önértékelés

Zalaegerszeg - Tanévnyitó értekezletet tartott szerdán a megyeszékhelyen a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) megyei szervezete.

Arany Horváth Zsuzsa

A tanácskozáson részt vett Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke, aki beszámolt arról, mely témakörökben kértek sürgős szakmai egyeztetést a közoktatási kormányzattól. A PSZ állásfoglalást fogalmazott meg a pedagógusok társadalmi megbecsüléséről, amelyet az általuk érzékelt súlyos problémákat taglaló levél kíséretében juttattak el Czunyiné Bertalan Judit államtitkárhoz. E két dokumentum tartalmának ismertetésével kezdte beszámolóját az elnök, aki végiglátogatja a megyékben dolgozó pedagógusokat. „A pedagógusok közül nem kevesen támogatták a nemzeti közneveléssel kapcsolatos kormányzati elképzeléseket”, szól az állásfoglalás bevezetője.

„A 2015-ös tanévkezdésre világossá vált, a kormány a pedagógustársadalmat sokkal kiszolgáltatottabbá tette, mint amilyen valaha volt” – folytatódik a közlemény szövege. A pedagógusok szakszervezete szerint az állam közvetlenül szól bele a intézmények belső ügyeibe, korlátozva az igazgatók önállóságát, minden lehetséges eszközzel ellenőrzi őket is és a tanárokat is.

A PSZ éppen csütörtökön tárgyal a közoktatási szaktárca vezetőivel, s ezen a szakmai fórumon hangot ad annak a meggyőződésének, hogy vissza kell vonni a nagy társadalmi és ágazati felháborodást keltő belső önértékelési rendszerről hozott utasításokat, mert nem tisztázott, ki kit ellenőriz, s a megfigyelések milyen következménnyel járnak. A munkaidőbe nem fér bele több pluszfeladat. Saját intézményében senki ne láthasson el állami ellenőrzési feladatot, hangsúlyozza a PSZ.

A szakszervezet kéri, állítsák vissza az intézményvezetők munkáltatói jogait és az egységes kötelező óraszámot, válasszák szét az intézményi minőségbiztosítást és az állami ellenőrzést, szüntessék meg a kötött munkaidőt, töltsék fel az üres álláshelyeket.

A PSZ legutóbbi sikerének számít, hogy a nem pedagógus végzettségű iskolai szakszemélyzet szeptemberben 25 ezer forint egyszeri bérkiegészítést kapott, s novemberben ugyanekkora összegre számíthatnak. Náluk 2008 óta nem volt béremelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!