Tehénhús és zelenka körtvély – étel, ital eleink asztalán

Az étkezés története minden korszakban kedvelt témája az életmódkutatásnak, szerencsére meglehetősen gazdag írásos forrásanyag maradt ránk az elmúlt évszázadokból.

Pék és inasa – korabeli ábrázolás. A kenyérgabona nagy kincs volt

Az alábbiakban azt fogjuk megvizsgálni, hogy mi került a zalai jómódú nemes emberek asztalára a késői középkorban és a korai újkorban. A Zala Megyei Levéltárban őrzött mintegy háromezer korabeli latin nyelvű oklevél között számtalan olyan van, amelyben az éppen uralkodó király vagy az ország valamelyik főembere erőszakos cselekedetek kivizsgálására szólította fel a zalavári vagy a kapornaki bencés konventek mellett működő ún. hiteleshelyeket (azaz a mai közjegyzőség elődeinek tekinthető intézményeket, ahol az ügyfelek kéréseit írásba foglalták). Ezek a hatalmaskodásokat elbeszélő oklevelek rendkívül adatgazdagok, a panaszt tevő fél gondosan részletezte az őt ért sérelmeket, megnevezte a tőle elrabolt holmikat igyekezvén felsrófolni azok értékét.

Mivel a hatalmaskodás egyik célja éppen az élelemszerzés volt, gazdag forrásanyagát kaphatjuk a korszakban ismert élelmiszereknek. Általánosságban elmondható, hogy a 15.–16. századi étkezés alapvetően különbözött a maitól. Hiányoztak a ma megszokott mindennapi élelmiszereink, a krumpli, paprika, paradicsom illetve az ezekből készült ételek, a tésztafélék közül pedig a szilvás gombóc, a palacsinta és a pogácsa. Más volt az étkezés rendje is, naponta kétszer ettek, délelőtt 10-11 óra körül, délután pedig 5-6 óra körül. A korszak legfontosabb élelmiszere természetesen a kenyér volt azzal a megjegyzéssel, hogy kenyér alatt a középkorban lepényféle tésztaételt kell érteni, a kovásszal kelesztett kenyér csak a 16. századtól ismert.

A szigligeti vár konyhájának rekonstrukciója. A 15.–16. századi étkezés alapvetően különbözött a maitól

A kenyérgabona nagy kincs volt, sokszor esett a hatalmaskodások áldozatául. A búza alacsony termésátlagai miatt ebben az időben nem játszott főszerepet az étkezésben, a kenyér alapanyagát más gabonafélék, rendszerint a rozs és a köles adták. A korszak fő élelmiszere Magyarországon a hús volt, legalábbis a 16. század végéig. Európa éléskamrája voltunk, több ezer marhából álló csordákat hajtottak osztrák, német és itáliai területekre.

A hatalmaskodási oklevelek leggyakoribb panasza a marhák elrablása volt. A szarvasmarhák komoly értékét jelezi az is, hogy sokszor más javak értékét is a marhákéval vetették össze, pl. a gazdag nemesasszonyok ruháinak értéke vetekedett egy marhacsordáéval. A marhahús – amelyet a korabeli szakácskönyvek tehénhúsnak neveztek – a nemesi asztalokra leggyakrabban került ételnek számított. Ebből készült a korszak leginkább jellemzőnek tartott magyar étele, a húsos káposzta.(Megjegyzendő, hogy a töltött káposzta nem „eredeti” magyar étel, hanem balkáni, a török hódítás után terjedt el nálunk.)

Természetesen disznóhúst is ettek, a szalonna alapvető élelmezési cikk volt. Bőségesek az adatok az akkor ismert szárnyasokról is, a „tikfi éles lével” fűszeres lében elkészített csirkét jelentett. Érdekesség, hogy gazdag úri háztartásokban feltűnt a pulyka „indiai tik” néven. Ha tyúkok voltak, akkor természetesen volt tojás is, amit a ma talán kissé vulgárisnak tűnő „tikmony” névvel illettek. Bőven került az asztalokra vadhús, a Nádasdy család sárvári várában 1547 húsvétján naponta többször is. A halak fogyasztása az étkezésben a vallás által előírt böjtös napok miatt különös jelentőséggel bírt.

A középkorban mind a kolostorok, mind a lakosság nagy mennyiségű halat igényelt. Szinte minden nagyobb birtokon volt halastó, amelyekben a kanizsai uradalom 1520-as évekből származó számadáskönyvei szerint ponty, csuka egyaránt előfordultak. Valószínű, hogy mindennapos táplálékul a helyi vizekben is sűrűn termő csíkhal szolgált. A gazdag szarvasmarha állományból következik a tej és termékeinek fogyasztása is. A tej mindennapos táplálék volt, de a hatalmaskodási oklevelek szólnak sajt és vaj elrablásáról is. A korabeli szakácskönyvekben sokféle „tejes étek” szerepel.

A mai étkezés elmaradhatatlan bevezetőjéről, a levesről nem véletlenül nem esett szó idáig. A korszak embere a „szuppon”-nak nevezett levest nem tartotta magyar gyomorhoz méltónak, adataink csak a 16. század közepétől vannak rá. Másik mai kedvencünk, a főtt tészta elkészítéséhez jó minőségű búzaliszt szükségeltetik, ezért nem hallottunk róla hosszú ideig. Újabb kutatások szerint a kifőtt tészta elkészítésének szokását Marco Polo hozta el kínai útjáról Itáliába, innen terjedt el Európa-szerte, mint böjtös étel. A középkor és a korai újkor étkezésében is fontos helyet foglaltak el a zöldségek és a gyümölcsök.

Minden háztartáshoz tartozott konyhakert, ahol babot, borsót, lencsét, hagymát, répát, spenótot és természetesen káposztát termeltek. Ez utóbbi volt hosszú évszázadokon keresztül a magyar konyha legfontosabb és legelterjedtebb alapanyaga. Az oklevelek és levelek tanúsága szerint még a főúri asszonyok is maguk gondozták a kastélyok kertjeiben. Gyümölcsfákról ill. terméseikről is nagyon sok adatunk van, alma, körte (erre utal a címben a „zelenka körtvély”), szilva, gesztenye, dinnye, barack, meggy, cseresznye mind-mind szerepelnek az oklevelekben. Főúri asztalokra került időnként luxuscikként az Itáliából hozatott citrom és narancs, mint a már említett húsvéti ebéd fogásaként 1547-ben Nádasdy Tamás sárvári várában.

A gyümölcsöket aszalással tartósították, de ismerték a befőzés és lekvárkészítés módjait is. Az ételeket mézzel édesítették, a desszertként szolgáló édes tészták is ezzel készültek. A húsokat sokféle fűszerrel ízesítették a só mellett, aki megtehette, a korszak értékes fűszerét, a külföldről behozott borsot használta. A kastélyok fűszeres és gyógynövényes kertjeiben bőven termettek a manapság reneszánszukat élő „kerti fűszerszámok”, a levendula, a kakukkfű, a rozmaring, a bazsalikom, a majoranna, a tárkony. Barangolásunkat eleink ételei között azzal fejezhetjük be, hogy néhány száz évvel ezelőtt eleink is változatosan és érdekesen étkeztek még akkor is, ha a közhiedelemmel ellentétben sem a pörkölt, sem a töltött káposzta, sem a túrós rétes nem „ősi magyar” étel.


szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
Nyelvtanulás
Szombaton tartják a Nyelvek Európai Napját
önkormányzati választás / 7 perce
Korlátozások nélkül térhetnek vissza Magyarországra az erdélyi szavazók (videó)
Fontos, hogy minden érintett részt tudjon venni a voksoláson, ezért döntött így az Operatív törzs.
Gyász
Tudatjuk mindenkivel, hogy BORBÉLY GYULÁNÉ szül. Kristály Ida temetését 2020. szeptember 30-án 13.30-kor tartjuk a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben.
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. MOLNÁR NÁNDOR életének 81. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 13 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Előtte 12.15-kor szentmise a kórház kápolnában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk GYÖNGY ISTVÁNNÉ szül. Horváth Gyöngyike 2020. szeptember 19-én csendesen megpihent. Szeptember 29-én, kedden 11 órakor kísérjük utolsó útjára a zalaszabari temetőben. Köszönet a barátoknak, rokonoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. Lányai és családjaik
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BABATICS JÓZSEF életének 68. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. szeptember 29-én, kedden 13.30-kor lesz az egerszeghegyi temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SKÁFÁR JÓZSEFNÉ szül. Kovács Margit zalaszentgróti lakos életének 94. évében szíve örökre megpihent. Hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyughelyére. A gyászoló család
" Nélküled már semmi sem olyan, mint régen, Fájó könnycsepp lettél mindannyiunk szívében, Idézzük szavaid, mosolyod emléked, Szerettünk, szeretünk, nem feledünk Téged." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JELENICSNÉ HALÁSZ IDA életének 54. évében szíve megszünt dobogni. Végső nyugalomra helyezése szeptember 28-án, hétfőn 15 órakor lesz a hottói temetőben. Előtte 14.15-kor gyászmise a hottói templomban. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Szerető családja Zalai Hírlap munkatársai A Mediaworks Hungary Zrt. saját halottjának tekinti.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÓ PIROSKA életének 87. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 10 órakor lesz a milejszegi-rózsásszegi temetőben. Előtte 9.30-kor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAKOS JÓZSEFNÉ szül. Gérczei Emma életének 88. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, hétfőn a 15 órakor kezdődő gyászmise után lesz a petrikeresztúri temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOZMA IMRE életének 90. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 12 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JOBBÁGY JÁNOS (Laci) életének 64. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, hétfőn 15.30-kor lesz a becsehelyi temetőben. Előtte 15 órakor gyászmise a becsehelyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KISS ISTVÁN alibánfai lakos életének 67. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 13.30-kor kezdődő gyászmise után 14.00 órakor lesz az alibánfai temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Soha el nem múló szeretettel... KASZÁS JÓZSEF életének 78. évében örökre megpihent. Az elhunyt lelki üdvéért a temetés előtt 2020. szeptember 25-én, pénteken 14 óra 30 perces kezdettel gyászmise lesz Zalaegerszegen, a csácsi templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló fia és családja
"Jöttél, és elmentél halkan, Mint a földnek futó vendége. Honnan? Hová? Mi azt tudjuk csak, Isten kezéből, Isten kezébe." Megrendülten tudatjuk, hogy TÓTH MIKLÓS volt zalaszentbalázsi lakos tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 15 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Örök álmát őrizze béke és nyugalom!" Soha el nem múló szeretettel emlékezünk GERENCSÉR LÁSZLÓ halálának 10. évfordulóján. Szerettei
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RIGÓ LAJOSNÉ szül. Lóránt Rozália életének 90. évében örökre megpihent. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 11 órakor lesz a kozmadombjai temetőben. Előtte 10 órakor gyászmise a kálócfai templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk SZABÓ ERZSÉBET (Zsozsó) halálának 3. évfordulóján. Leánya Cintia, szerető szülei és húga Tünde
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BEDENEK ANDRÁS szíve, életének 65. évében szerető családja körében örökre megpihent. Hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyughelyére. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy TÓTH ERZSÉBET (Nyanya) 92 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 9 órakor lesz a zalaegerszegi, Göcseji úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Csillag volt, mert szívből szeretett, S mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Mégis elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, De a szívünkben él, s örökre ott marad." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk ÖZV. BOROS LAJOSNÉ szül. Kukor Mária halálának 10. évfordulóján BOROS ERVIN halálának 22. évfordulóján és BOROS ÉVA halálának közelgő 4. évfordulóján. Csilla és családja
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, Szeressétek egymást, mert én már nem leszek..." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy KOSTORJÁK JÓZSEF MIHÁLY 65 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 12 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Ezúton szeretnénk megköszönni a II-es Belgyógyászat munkatársainak áldozatos munkáját. Gyászoló édesanyja, testvére, fiai és unokája
gólyahír / 27 perce
Kisbabát vár Erzsébet királynő unokája
Műsorkavalkád / 30 perce
Hétvégi közvetítéseket kínál az Opera
Öngyilkos paktum / 34 perce
Német politikus: az illegális migrációt bátorítja Brüsszel új csomagja
szereptévesztés / 34 perce
Rendőr mentegette az erőszakos bűnözőt
Megújuló energiaforrások / 48 perce
Családi házak napelemeire indul támogatási program
Archibald-díj / 50 perce
Először kapta őslakos festő Ausztrália legrangosabb művészeti kitüntetését