Egeraracsa termelő falu - a turizmusban értékesíti helyi áruit

Egeraracsa – A tálban lecsószerű húsos étel gőzölög. Mondom is Dancs László polgármesternek, hogy ebben nem látok semmilyen különlegességet, mire ő:

– Pedig ezt az ételt tudtommal csak nálunk és a két szomszédos faluban, Dióskálban, meg Zalaszentmártonban készítik. Savanyú-sültpaprikás hús. Nem múlhatott el disznóölés úgy az itteni házaknál, hogy ilyet ne  készítettek volna. Az egyik zalakarosi szálloda szakácsa is elkérte a receptet, hogy mint környékbeli ételkülönlegességet feltegye az étlapra – mondja László, turisztikai sorozatunk egeraracsai riportjában, s elárulja, hogy az ételt a közmunkások készítették. Megtudom, hogy a közmunkások erre nagyon fontosak, ott jártunkkor éppen képzést tartottak számukra.

– A munkaügyi központ okítja a környék közmunkásait, arra tanítják őket, hogy miként kell gazdálkodni, növényeket termelni, de olyan mélységig, hogy még az ekevas beállítása is része a tananyagnak. Most tizenhatan vesznek részt az oktatásban a környékről. Nekünk 35 közmunkásunk van és igen jó, hogy létezhetnek, mert rájuk építve valósítjuk meg a nyertes pályázatainkat. Van már egy savanyítónk és közösségi húsfeldolgozónk is, földjeink, amelyeken sok mindent megtermelünk, s helyi termékként a faluban, illetve a hévízi-, keszthelyi szállodákban értékesítünk – mondja a polgármester, akivel betérünk a savanyító és a húsfeldolgozó épületébe. Egy asztalon sorakoznak a termékeik, Ágostonné Adorján Katalin és  Bogdán Jenőné a címkézést készíti elő. A munkaasztalon szortírozzák a címkéket:  „Made in Egeraracsa Szeletelt paprika” olvasom, majd cékla ivólé, lila hagyma lekvár, paprika krém, lecsó lekvár, cékla lekvár, sütőtök lekvár feliratú díszes kis papírokat látok. Nem csak szabadföldön termelnek, fóliasátraik is vannak, s ami nem fogy el frissen, mindent lesavanyítanak.

– A szememre vetik, hogy miért nem viszünk árut a gyenesdiási termelői piacra, mert ott elkapkodnák a szépen csomagolt árúinkat, de szerencsére erre nem vagyunk rászorulva, nincsenek értékesítési gondjaink. Sajnos, ma már egyre kevesebb család foglalkozik kertészkedéssel,  elöregedetek az emberek, a fiatalok meg másban érdekeltek, így aztán minden elfogy, amit előállítunk. Külföldi betelepülők is többen élnek a faluban, legalább tíz holland és német állandó lakónk van, akik szintén vevőink. Aki kihasználja, annak nagy lehetőség a közmunka program. Igaz, ehhez jó meglátások kellenek, nekünk nagy segítség Dancs Zoltán, a nagybátyám, aki a szomszédos Zalaszentmárton polgármestere, s jól ért a pályáztok figyeléséhez, írásához. Nem tagadom, az ő közreműködésével sikeres a termelő falu programunk – avat a részletekbe László, aki elmondja azt is, hogy lassan már munkaerő hiánnyal is számolniuk kell, mert a közmunkásaik közül többen is elhagyták őket. Termelő munkát vállalnak, jobb fizetésért vállalkozásokban helyezkedtek el. Igaz, nem sok az a havi ötvenkétezer forint, ami a közmunkáért jár, de sok egyéb, helyi támogatásban is részesednek az itteni közmunkások. Fát kapnak, jut nekik a terményekből is, de a lényeg, megtanulnak dolgozni. Az idén például tököt annyit termeltek, hogy az egész falut ezzel díszítették ősszel. Olyannyira látványos volt ez, hogy voltak, akik elvitték a dísznek kirakott növényeket. Most szedik össze a megmaradt tököket, mert, amíg el nem rothadnak, odaadják őket a legújabb vállalkozásuk kis lakóinak, az őshonos, fogolyszínű tyúkjaiknak.

– A tanyaprogramban az országban egyedül nyertünk ilyen pályázatot. Kétszázhúsz csirkét kaptunk, amit egy három család lakta tanyán helyeztünk el. A családok vállalták, hogy gondozzák az állatokat, ami nagy helytállást követel tőlük, hiszen napi huszonnégy órában, az év minden napján oda kell figyelni az állatokra. A csirkékből ritka szép tollazatú tyúkok és kakasok fejlődtek, a tojásaikat kikeltetjük, a gépeink is megvannak ehhez, s a helyi családokat is szeretnék bevonni a fajta szaporításba  – mondja László, s fontosnak tarja megjegyezni, hogy szakmai irányítójuk Kaczur Zsuzsanna, akivel sajnos nem találkoztunk.

– Óvjuk őket mindentől – ölel magához egy tyúkot Bicskei Ibolya, aki a farm egyik gondozója. – Ilyen szép állatokat korábban én sem láttam – mondja, s büszke arra, hogy ebben a lehetőségben részt vehet. Mint ahogy a közmunkások brigádvezetője Bogdán Jenő is, aki a traktorokat kezeli elismerően szól a feladatáról:

– Jól szervezett  munkával sok mindent állítunk elő.  Már megtrágyáztuk a földjeinket, a szántás következik. Minden más tennivalót is elvégzünk. A brigád egyik része most a patakmeder mentét tisztogatja, onnét is sok tűzifa jön majd össze – mondja és indul a falu traktorával a favágókhoz.

A Tök-hegyen, a falu pincéjének külső falára Bognár Tibor, a falu amatőr fafaragója és festője pingált egy hangulatos képet. Az önkormányzatnak szőlője is van, amiből Egeraracsa bora készült, a tavalyi terméssel bronzérmet nyertek. László megmutat egy másik pincét is, aminek a megvételét most intézik, őshonos meggy és cseresznyefákat ültetnek a hozzá tartozó területen.

– Fáj a szívem az elhagyott telkek és pincék miatt, jó volna megmenteni a még értékes régi épületeket. A baj az, hogy a tulajdonosok nem gondozzák a földjüket, a pincét sem, mégis méreg drágán adnák el. Vannak igen értékes gyümölcsfáink is – mondja a polgármester és megmutat egy ritkaságot, egy óriásira nőtt, százévesnél is idősebb berkenyefát. Sajnos a párját már ki kellett vágni, mert elszáradt. A még élőből oltani kellene, hogy átmentsék az utókornak, nem csak azért mert a berkenye tényleg ritkaság, hanem azért is, mert a terméséből főzhető az egyik legfinomabb pálinka, ami igen jól mutatna a falu termékei között.

A völgyben két víztározót is építettek a Bárándi-patakra.  A nagyobbikba telepítették a nemes halakat, míg a másodikba a ragadozókat. Azóta azonban a madarak bekeverték az állományt. A tavak sok látogatót, horgászt vonzanak, de gyakran kirándulnak ide a környező gyermektáborok lakói is.

– Lassan közeleg az év vége. Hamarosan nekilátunk a falu feldíszítésének. Kirakjuk a betlehemet, a fényfüzéreket és várjuk az ádventet a Mikulást. A mi gyermekeinknek  híres patrónusa is van, idősebb Gáspár Győző és fia, Győzike személyében. Már jelezték, hogy az idén is hoznak ajándékokat a kicsinyeinknek.  De elszármazottak is segítenek, például Pestről Egyed Gábor a szüreti felvonulást finanszírozta. És színesíti az életünket a helyi, özvegy asszonyokból alakult csoportunk, a Sziporkák is, akik igen jó hangulatot varázsolnak a rendezvényeinken. Mi elsősorban magunknak akarunk jobbat, s ami megmarad, azt hasznosítjuk, sok mindent a turizmusban értékesítünk. De vannak ebbéli fejlesztési céljaink is, hiszen van egy épületünk, amiből, ha lesz rá pályázati lehetőség  turistaszállót alakítanánk ki – összegzi gondolatit  Dancs László, akivel eldiskurálunk a régmúltról is, hiszen igen régi ez a település, már 1019-ben tized fizető hely volt.1880-tól, az egyesülést követően lett Egerből és Aracsából, a Bárándi-patak két oldalán húzódó faluból Egeraracsa. Ma azt vallják,  a turizmusba be lehet kapcsolódni azzal is, amit a faluban nap mint nap megtermelnek. A szőlőhegyeken, a tavakon, no és a savanyú-sültpaprikás húson túl is vannak ritkaságaik, tavasszal elönti az erdőket a hóvirág, ősszel meg a ciklámen, amihez fogható varázslatot csak kevés helyen látni.


szponzorált tartalom
Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen
gólyahír
Kisbabát vár Erzsébet királynő unokája
önkormányzati választás / 3 perce
Korlátozások nélkül térhetnek vissza Magyarországra az erdélyi szavazók (videó)
Fontos, hogy minden érintett részt tudjon venni a voksoláson, ezért döntött így az Operatív törzs.
Gyász
Tudatjuk mindenkivel, hogy BORBÉLY GYULÁNÉ szül. Kristály Ida temetését 2020. szeptember 30-án 13.30-kor tartjuk a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben.
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. MOLNÁR NÁNDOR életének 81. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 13 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Előtte 12.15-kor szentmise a kórház kápolnában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk GYÖNGY ISTVÁNNÉ szül. Horváth Gyöngyike 2020. szeptember 19-én csendesen megpihent. Szeptember 29-én, kedden 11 órakor kísérjük utolsó útjára a zalaszabari temetőben. Köszönet a barátoknak, rokonoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. Lányai és családjaik
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek.." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BABATICS JÓZSEF életének 68. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. szeptember 29-én, kedden 13.30-kor lesz az egerszeghegyi temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SKÁFÁR JÓZSEFNÉ szül. Kovács Margit zalaszentgróti lakos életének 94. évében szíve örökre megpihent. Hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyughelyére. A gyászoló család
" Nélküled már semmi sem olyan, mint régen, Fájó könnycsepp lettél mindannyiunk szívében, Idézzük szavaid, mosolyod emléked, Szerettünk, szeretünk, nem feledünk Téged." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JELENICSNÉ HALÁSZ IDA életének 54. évében szíve megszünt dobogni. Végső nyugalomra helyezése szeptember 28-án, hétfőn 15 órakor lesz a hottói temetőben. Előtte 14.15-kor gyászmise a hottói templomban. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Szerető családja Zalai Hírlap munkatársai A Mediaworks Hungary Zrt. saját halottjának tekinti.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÓ PIROSKA életének 87. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 10 órakor lesz a milejszegi-rózsásszegi temetőben. Előtte 9.30-kor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BAKOS JÓZSEFNÉ szül. Gérczei Emma életének 88. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, hétfőn a 15 órakor kezdődő gyászmise után lesz a petrikeresztúri temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOZMA IMRE életének 90. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 12 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JOBBÁGY JÁNOS (Laci) életének 64. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 28-án, hétfőn 15.30-kor lesz a becsehelyi temetőben. Előtte 15 órakor gyászmise a becsehelyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KISS ISTVÁN alibánfai lakos életének 67. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 29-én, kedden 13.30-kor kezdődő gyászmise után 14.00 órakor lesz az alibánfai temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Soha el nem múló szeretettel... KASZÁS JÓZSEF életének 78. évében örökre megpihent. Az elhunyt lelki üdvéért a temetés előtt 2020. szeptember 25-én, pénteken 14 óra 30 perces kezdettel gyászmise lesz Zalaegerszegen, a csácsi templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló fia és családja
"Jöttél, és elmentél halkan, Mint a földnek futó vendége. Honnan? Hová? Mi azt tudjuk csak, Isten kezéből, Isten kezébe." Megrendülten tudatjuk, hogy TÓTH MIKLÓS volt zalaszentbalázsi lakos tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 15 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Örök álmát őrizze béke és nyugalom!" Soha el nem múló szeretettel emlékezünk GERENCSÉR LÁSZLÓ halálának 10. évfordulóján. Szerettei
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RIGÓ LAJOSNÉ szül. Lóránt Rozália életének 90. évében örökre megpihent. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 11 órakor lesz a kozmadombjai temetőben. Előtte 10 órakor gyászmise a kálócfai templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk SZABÓ ERZSÉBET (Zsozsó) halálának 3. évfordulóján. Leánya Cintia, szerető szülei és húga Tünde
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BEDENEK ANDRÁS szíve, életének 65. évében szerető családja körében örökre megpihent. Hamvait szűk családi körben helyeztük végső nyughelyére. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk, hogy TÓTH ERZSÉBET (Nyanya) 92 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 9 órakor lesz a zalaegerszegi, Göcseji úti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Csillag volt, mert szívből szeretett, S mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Mégis elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, De a szívünkben él, s örökre ott marad." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk ÖZV. BOROS LAJOSNÉ szül. Kukor Mária halálának 10. évfordulóján BOROS ERVIN halálának 22. évfordulóján és BOROS ÉVA halálának közelgő 4. évfordulóján. Csilla és családja
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, Szeressétek egymást, mert én már nem leszek..." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy KOSTORJÁK JÓZSEF MIHÁLY 65 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én, pénteken 12 órakor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Ezúton szeretnénk megköszönni a II-es Belgyógyászat munkatársainak áldozatos munkáját. Gyászoló édesanyja, testvére, fiai és unokája
Műsorkavalkád / 26 perce
Hétvégi közvetítéseket kínál az Opera
Öngyilkos paktum / 30 perce
Német politikus: az illegális migrációt bátorítja Brüsszel új csomagja
szereptévesztés / 30 perce
Rendőr mentegette az erőszakos bűnözőt
Megújuló energiaforrások / 44 perce
Családi házak napelemeire indul támogatási program
Archibald-díj / 46 perce
Először kapta őslakos festő Ausztrália legrangosabb művészeti kitüntetését
Tech testvér figyel / 1 órája
Megnézhetjük, melyik honlap hogyan követ – meglehet, sokkoló lesz