Egeraracsa termelő falu - a turizmusban értékesíti helyi áruit

Egeraracsa – A tálban lecsószerű húsos étel gőzölög. Mondom is Dancs László polgármesternek, hogy ebben nem látok semmilyen különlegességet, mire ő:

– Pedig ezt az ételt tudtommal csak nálunk és a két szomszédos faluban, Dióskálban, meg Zalaszentmártonban készítik. Savanyú-sültpaprikás hús. Nem múlhatott el disznóölés úgy az itteni házaknál, hogy ilyet ne  készítettek volna. Az egyik zalakarosi szálloda szakácsa is elkérte a receptet, hogy mint környékbeli ételkülönlegességet feltegye az étlapra – mondja László, turisztikai sorozatunk egeraracsai riportjában, s elárulja, hogy az ételt a közmunkások készítették. Megtudom, hogy a közmunkások erre nagyon fontosak, ott jártunkkor éppen képzést tartottak számukra.

– A munkaügyi központ okítja a környék közmunkásait, arra tanítják őket, hogy miként kell gazdálkodni, növényeket termelni, de olyan mélységig, hogy még az ekevas beállítása is része a tananyagnak. Most tizenhatan vesznek részt az oktatásban a környékről. Nekünk 35 közmunkásunk van és igen jó, hogy létezhetnek, mert rájuk építve valósítjuk meg a nyertes pályázatainkat. Van már egy savanyítónk és közösségi húsfeldolgozónk is, földjeink, amelyeken sok mindent megtermelünk, s helyi termékként a faluban, illetve a hévízi-, keszthelyi szállodákban értékesítünk – mondja a polgármester, akivel betérünk a savanyító és a húsfeldolgozó épületébe. Egy asztalon sorakoznak a termékeik, Ágostonné Adorján Katalin és  Bogdán Jenőné a címkézést készíti elő. A munkaasztalon szortírozzák a címkéket:  „Made in Egeraracsa Szeletelt paprika” olvasom, majd cékla ivólé, lila hagyma lekvár, paprika krém, lecsó lekvár, cékla lekvár, sütőtök lekvár feliratú díszes kis papírokat látok. Nem csak szabadföldön termelnek, fóliasátraik is vannak, s ami nem fogy el frissen, mindent lesavanyítanak.

– A szememre vetik, hogy miért nem viszünk árut a gyenesdiási termelői piacra, mert ott elkapkodnák a szépen csomagolt árúinkat, de szerencsére erre nem vagyunk rászorulva, nincsenek értékesítési gondjaink. Sajnos, ma már egyre kevesebb család foglalkozik kertészkedéssel,  elöregedetek az emberek, a fiatalok meg másban érdekeltek, így aztán minden elfogy, amit előállítunk. Külföldi betelepülők is többen élnek a faluban, legalább tíz holland és német állandó lakónk van, akik szintén vevőink. Aki kihasználja, annak nagy lehetőség a közmunka program. Igaz, ehhez jó meglátások kellenek, nekünk nagy segítség Dancs Zoltán, a nagybátyám, aki a szomszédos Zalaszentmárton polgármestere, s jól ért a pályáztok figyeléséhez, írásához. Nem tagadom, az ő közreműködésével sikeres a termelő falu programunk – avat a részletekbe László, aki elmondja azt is, hogy lassan már munkaerő hiánnyal is számolniuk kell, mert a közmunkásaik közül többen is elhagyták őket. Termelő munkát vállalnak, jobb fizetésért vállalkozásokban helyezkedtek el. Igaz, nem sok az a havi ötvenkétezer forint, ami a közmunkáért jár, de sok egyéb, helyi támogatásban is részesednek az itteni közmunkások. Fát kapnak, jut nekik a terményekből is, de a lényeg, megtanulnak dolgozni. Az idén például tököt annyit termeltek, hogy az egész falut ezzel díszítették ősszel. Olyannyira látványos volt ez, hogy voltak, akik elvitték a dísznek kirakott növényeket. Most szedik össze a megmaradt tököket, mert, amíg el nem rothadnak, odaadják őket a legújabb vállalkozásuk kis lakóinak, az őshonos, fogolyszínű tyúkjaiknak.

– A tanyaprogramban az országban egyedül nyertünk ilyen pályázatot. Kétszázhúsz csirkét kaptunk, amit egy három család lakta tanyán helyeztünk el. A családok vállalták, hogy gondozzák az állatokat, ami nagy helytállást követel tőlük, hiszen napi huszonnégy órában, az év minden napján oda kell figyelni az állatokra. A csirkékből ritka szép tollazatú tyúkok és kakasok fejlődtek, a tojásaikat kikeltetjük, a gépeink is megvannak ehhez, s a helyi családokat is szeretnék bevonni a fajta szaporításba  – mondja László, s fontosnak tarja megjegyezni, hogy szakmai irányítójuk Kaczur Zsuzsanna, akivel sajnos nem találkoztunk.

– Óvjuk őket mindentől – ölel magához egy tyúkot Bicskei Ibolya, aki a farm egyik gondozója. – Ilyen szép állatokat korábban én sem láttam – mondja, s büszke arra, hogy ebben a lehetőségben részt vehet. Mint ahogy a közmunkások brigádvezetője Bogdán Jenő is, aki a traktorokat kezeli elismerően szól a feladatáról:

– Jól szervezett  munkával sok mindent állítunk elő.  Már megtrágyáztuk a földjeinket, a szántás következik. Minden más tennivalót is elvégzünk. A brigád egyik része most a patakmeder mentét tisztogatja, onnét is sok tűzifa jön majd össze – mondja és indul a falu traktorával a favágókhoz.

A Tök-hegyen, a falu pincéjének külső falára Bognár Tibor, a falu amatőr fafaragója és festője pingált egy hangulatos képet. Az önkormányzatnak szőlője is van, amiből Egeraracsa bora készült, a tavalyi terméssel bronzérmet nyertek. László megmutat egy másik pincét is, aminek a megvételét most intézik, őshonos meggy és cseresznyefákat ültetnek a hozzá tartozó területen.

– Fáj a szívem az elhagyott telkek és pincék miatt, jó volna megmenteni a még értékes régi épületeket. A baj az, hogy a tulajdonosok nem gondozzák a földjüket, a pincét sem, mégis méreg drágán adnák el. Vannak igen értékes gyümölcsfáink is – mondja a polgármester és megmutat egy ritkaságot, egy óriásira nőtt, százévesnél is idősebb berkenyefát. Sajnos a párját már ki kellett vágni, mert elszáradt. A még élőből oltani kellene, hogy átmentsék az utókornak, nem csak azért mert a berkenye tényleg ritkaság, hanem azért is, mert a terméséből főzhető az egyik legfinomabb pálinka, ami igen jól mutatna a falu termékei között.

A völgyben két víztározót is építettek a Bárándi-patakra.  A nagyobbikba telepítették a nemes halakat, míg a másodikba a ragadozókat. Azóta azonban a madarak bekeverték az állományt. A tavak sok látogatót, horgászt vonzanak, de gyakran kirándulnak ide a környező gyermektáborok lakói is.

– Lassan közeleg az év vége. Hamarosan nekilátunk a falu feldíszítésének. Kirakjuk a betlehemet, a fényfüzéreket és várjuk az ádventet a Mikulást. A mi gyermekeinknek  híres patrónusa is van, idősebb Gáspár Győző és fia, Győzike személyében. Már jelezték, hogy az idén is hoznak ajándékokat a kicsinyeinknek.  De elszármazottak is segítenek, például Pestről Egyed Gábor a szüreti felvonulást finanszírozta. És színesíti az életünket a helyi, özvegy asszonyokból alakult csoportunk, a Sziporkák is, akik igen jó hangulatot varázsolnak a rendezvényeinken. Mi elsősorban magunknak akarunk jobbat, s ami megmarad, azt hasznosítjuk, sok mindent a turizmusban értékesítünk. De vannak ebbéli fejlesztési céljaink is, hiszen van egy épületünk, amiből, ha lesz rá pályázati lehetőség  turistaszállót alakítanánk ki – összegzi gondolatit  Dancs László, akivel eldiskurálunk a régmúltról is, hiszen igen régi ez a település, már 1019-ben tized fizető hely volt.1880-tól, az egyesülést követően lett Egerből és Aracsából, a Bárándi-patak két oldalán húzódó faluból Egeraracsa. Ma azt vallják,  a turizmusba be lehet kapcsolódni azzal is, amit a faluban nap mint nap megtermelnek. A szőlőhegyeken, a tavakon, no és a savanyú-sültpaprikás húson túl is vannak ritkaságaik, tavasszal elönti az erdőket a hóvirág, ősszel meg a ciklámen, amihez fogható varázslatot csak kevés helyen látni.


Szponzorált tartalom 
Érdekességek a tojásról, amit nem biztos, hogy tudtál
helyreállították
Újra megszólal Liszt Ferenc 170 éves zongorája
Időjárás / 10 perce
Naposabb időre van kilátás kedden
A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 13 és 16 fok között várható.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, testvérünk, anyósunk, nagymamánk, dédimamám ZAKÓCS FERENCNÉ Marika néni életének 84. évében 2020. október 15-én eltávozott közülünk. Búcsúztatása október 21-én, szerdán 13.15-kor lesz a liszói római katolikus templomban. Hamvait 14 órakor helyezzük végső nyugalomra a liszói köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Drága emléke szívünkben örökké él!
"Ott pihentek, ahol már nem fáj semmi, nyugalmatokat nem zavarja senki. Könnyes az út, mert sírotokhoz vezet, a jó Isten örködjön pihenésetek felett." Soha el nem múló fájdalommal, és szeretettel emlékezünk haláluk évfordulóján KULCSÁR LÁSZLÓ 1937-2002 IFJ. KULCSÁR LÁSZLÓ 1969-2015 "Akinek gyermekét nem fedi sírhalom, nem is tudja mi az igazi fájdalom." Szerettei
"Amikor Isten látta, Hogy az út túl hosszú, A domb túl meredek, A lélegzés túl nehéz lett, Átölelt és mondta: gyere haza." Szomorúan tudatjuk, hogy nagynénénk BUCZKÓ JENŐNÉ szül. Montag Mária a Zala Megyei Tanács nyugdíjasa 89 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2020. október 21-én, szerdán 14 órakor kísérjük a búcsúszentlászlói temetőben. Előtte 13.15-kor gyászmise a helyi templomban. Kérjük, tiszteletüket egy szál virággal szíveskedjenek kifejezni. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Megállt a szív, mely élni vágyott, Pihen a kéz, mely dolgozni imádott. Egy csoda volt, hogy éltél és minket szerettél, Nem haltál meg, csak álmodni mentél." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZALAI JÓZSEF életének 69. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. október 21-én 14 órakor lesz gyászmise keretében a keszthelyi Karmelita Bazilikában. Kérjük, egy szál virággal fejezzék ki együttérzésüket. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
"Elmentem szeretteim, nehéz volt már élni, Kopogok a jó Istennél bebocsátást kérni. Búcsúzom Tőletek, nekem így már könnyebb, Értem néhanapján ejtsetek egy könnyet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TAKÁCS IMRE (a Tejipar volt dolgozója) életének 83. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2020. október 22-én, csütörtökön 11 órakor lesz a bucsutai temetőben. Gyászmise aznap reggel 7.45-kor lesz a zalaegerszegi Jézus Szíve templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MORVA MIHÁLYNÉ szül. Tormási Ilona ságodi lakos életének 84. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. október 21-én, szerdán 9.45-kor lesz a zalaegerszegi új temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyászoló lánya és a család
"Mikor a testemet már roskadozva vittem, Váratlanul csendesen átölelt az Isten..." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk a rokonokkal, ismerősökkel, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH ILONA JUDIT 1951-2020 misefai lakos sok szenvedés után elhunyt. Hamvait 2020. október 21-én, szerdán 9.15-kor a nagykapornaki templomban tartandó gyászmise után, 10 órakor helyezzük örök nyugalomra a misefai temetőben. Tisztelettel kérjük a megemlékezőket a járványügyi helyzetre tekintettel mellőzzék a személyes részvétnyilvánítást. Hálásan köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély gyászunkban osztoznak. Gyászoló édesanyja, fia, öccse családjával
"Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Fájdalommal tudatjuk, hogy GOMBOS GYULA életének 85. évében örökre megpihent. Végső nyugalomra 2020. október 22-én, csütörtökön 11 órakor helyezzük a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÁMÁN JÓZSEF életének 74. évében elhunyt. Hamvasztás utáni temetése - szűk családi körben - 2020. október 20-án, kedden 13 órakor lesz a gellénházi temetőben. Előtte 12.15-kor gyászmise. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Szomorúan tudatjuk, hogy JUSTUS STELLPFLUG (August) életének 90. évében elhunyt. Temetése szűk családi körben megtörtént. Gyászoló család
"Itt ringatták bölcsőm, itt születtem, Itt domborodjék a sír is fölöttem." Fájó szívvel tudatom, hogy Édesanyám TAKÁCS ISTVÁNNÉ szül. Szabó Terézia zalaegerszegi lakos 95 esztendős korában, október 15-én elhunyt. Temetése szülőfalujában, Csáfordon lesz 2020. október 17-én, szombaton (ma) 13 órakor. A gyászmise előtte 11 órakor lesz a zalaszentgróti templomban. Ezúton mondok köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmamban osztoznak. Gyászoló lánya
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KELEMEN LÁSZLÓ életének 70. évében elhunyt. Temetése 2020. október 21-én, szerdán 15 órakor lesz a kiskutasi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PINTÉR JÁNOSNÉ életének 93. évében elhunyt. Temetése 2020. október 20-án, kedden 13.30-kor lesz a szentpéterúri temetőben. Előtte gyászmise 13 órakor a helyi templomban. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk a rokonokkal, ismerősökkel, hogy ID. ANDOR GYULA 72 éves korában elhunyt. Temetése 2020. október 20-án, kedden 11 órakor lesz a nagykanizsai köztemetőben. Gyászmise aznap 7 órakor a felső templomban. Kegyeletüket egy szál virággal szíveskedjenek leróni. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, mély gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák végül ledőltem." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KOVÁCS SÁNDOR a Zala Volán nyugdíjasa életének 84. évében hosszantartó, súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2020. október 20-án, kedden 15 órakor lesz a pórszombati temetőben. Előtte 14 órakor gyászmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik. Külön köszönet a Szent Rafael Kórház Pulmonológiai Osztály összes dolgozójának áldozatos, segítőkész mukájáért. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SŐRE SÁNDOR búcsúztatója 2020. október 20-án, kedden 13 órakor lesz a novai temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek..." Fájdalommal tudatjuk, hogy BOGNÁR JÁNOSNÉ szül. Szabó Anna 77 éves korában elhunyt. Temetése október 20-án, kedden 13 órakor lesz az egervári temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy HERNÁDI JÓZSEFNÉ szül. Mónok Mária elhunyt. Temetése végakaratának megfelelően családi körben lesz. Gyászoló család
"Utolsó utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba." Fájó szívvel tudatjuk, hogy RAB JENŐ csertalakosi, majd Zalaegerszeg, Lehel úti lakos, a Zala Volán nyugdíjasa 79 éves korában hosszantartó, méltósággal viselt, súlyos betegségben elhunyt. Temetése október 20-án, kedden 15 órakor lesz a karácsonyfai temetőben, előtte 14 óra 15 perckor gyászmise a helyi templomban. Minden külön értesítés helyett. Tisztelettel kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Annyira akartam élni, veletek lenni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BÁLIZS JÓZSEF a csácsbozsoki egyházközség volt kántora életének 95. évében örökre megpihent. Temetése 2020. október 22-én, csütörtökön 14 órakor lesz Zalaegerszegen a csácsbozsoki temetőben. Előtte 13.30-kor gyászmise a csácsbozsoki templomban. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló család
Csepp barát / 7 órája
Az egészségtudatos életmódról szól a TV2 új, gyerekeknek szóló sorozata
A Kanizsa VSE győzelme / 8 órája
Rangadónak indult, aztán fölényes siker lett a vége
Kühne László
A paksiak akarata volt most még az erősebb / 9 órája
A ZTE FC csapatának visszatérő hibái okozták a vereséget
Kerkai Attila
megnyerte kilencedik mérkőzését a Murakeresztúr / 9 órája
Szünet után fordított a Gutorfölde
ZH
Így látja a MKOSZ elnöke / 9 órája
A „buborékrendszer” is megoldás lehet
MTI
megbénulhat a férfi kosárlabda-bajnokság / 9 órája
A ZTE KK már játszana…
Kerkai Attila