Egeraracsa termelő falu - a turizmusban értékesíti helyi áruit

Egeraracsa – A tálban lecsószerű húsos étel gőzölög. Mondom is Dancs László polgármesternek, hogy ebben nem látok semmilyen különlegességet, mire ő:

– Pedig ezt az ételt tudtommal csak nálunk és a két szomszédos faluban, Dióskálban, meg Zalaszentmártonban készítik. Savanyú-sültpaprikás hús. Nem múlhatott el disznóölés úgy az itteni házaknál, hogy ilyet ne  készítettek volna. Az egyik zalakarosi szálloda szakácsa is elkérte a receptet, hogy mint környékbeli ételkülönlegességet feltegye az étlapra – mondja László, turisztikai sorozatunk egeraracsai riportjában, s elárulja, hogy az ételt a közmunkások készítették. Megtudom, hogy a közmunkások erre nagyon fontosak, ott jártunkkor éppen képzést tartottak számukra.

– A munkaügyi központ okítja a környék közmunkásait, arra tanítják őket, hogy miként kell gazdálkodni, növényeket termelni, de olyan mélységig, hogy még az ekevas beállítása is része a tananyagnak. Most tizenhatan vesznek részt az oktatásban a környékről. Nekünk 35 közmunkásunk van és igen jó, hogy létezhetnek, mert rájuk építve valósítjuk meg a nyertes pályázatainkat. Van már egy savanyítónk és közösségi húsfeldolgozónk is, földjeink, amelyeken sok mindent megtermelünk, s helyi termékként a faluban, illetve a hévízi-, keszthelyi szállodákban értékesítünk – mondja a polgármester, akivel betérünk a savanyító és a húsfeldolgozó épületébe. Egy asztalon sorakoznak a termékeik, Ágostonné Adorján Katalin és  Bogdán Jenőné a címkézést készíti elő. A munkaasztalon szortírozzák a címkéket:  „Made in Egeraracsa Szeletelt paprika” olvasom, majd cékla ivólé, lila hagyma lekvár, paprika krém, lecsó lekvár, cékla lekvár, sütőtök lekvár feliratú díszes kis papírokat látok. Nem csak szabadföldön termelnek, fóliasátraik is vannak, s ami nem fogy el frissen, mindent lesavanyítanak.

– A szememre vetik, hogy miért nem viszünk árut a gyenesdiási termelői piacra, mert ott elkapkodnák a szépen csomagolt árúinkat, de szerencsére erre nem vagyunk rászorulva, nincsenek értékesítési gondjaink. Sajnos, ma már egyre kevesebb család foglalkozik kertészkedéssel,  elöregedetek az emberek, a fiatalok meg másban érdekeltek, így aztán minden elfogy, amit előállítunk. Külföldi betelepülők is többen élnek a faluban, legalább tíz holland és német állandó lakónk van, akik szintén vevőink. Aki kihasználja, annak nagy lehetőség a közmunka program. Igaz, ehhez jó meglátások kellenek, nekünk nagy segítség Dancs Zoltán, a nagybátyám, aki a szomszédos Zalaszentmárton polgármestere, s jól ért a pályáztok figyeléséhez, írásához. Nem tagadom, az ő közreműködésével sikeres a termelő falu programunk – avat a részletekbe László, aki elmondja azt is, hogy lassan már munkaerő hiánnyal is számolniuk kell, mert a közmunkásaik közül többen is elhagyták őket. Termelő munkát vállalnak, jobb fizetésért vállalkozásokban helyezkedtek el. Igaz, nem sok az a havi ötvenkétezer forint, ami a közmunkáért jár, de sok egyéb, helyi támogatásban is részesednek az itteni közmunkások. Fát kapnak, jut nekik a terményekből is, de a lényeg, megtanulnak dolgozni. Az idén például tököt annyit termeltek, hogy az egész falut ezzel díszítették ősszel. Olyannyira látványos volt ez, hogy voltak, akik elvitték a dísznek kirakott növényeket. Most szedik össze a megmaradt tököket, mert, amíg el nem rothadnak, odaadják őket a legújabb vállalkozásuk kis lakóinak, az őshonos, fogolyszínű tyúkjaiknak.

– A tanyaprogramban az országban egyedül nyertünk ilyen pályázatot. Kétszázhúsz csirkét kaptunk, amit egy három család lakta tanyán helyeztünk el. A családok vállalták, hogy gondozzák az állatokat, ami nagy helytállást követel tőlük, hiszen napi huszonnégy órában, az év minden napján oda kell figyelni az állatokra. A csirkékből ritka szép tollazatú tyúkok és kakasok fejlődtek, a tojásaikat kikeltetjük, a gépeink is megvannak ehhez, s a helyi családokat is szeretnék bevonni a fajta szaporításba  – mondja László, s fontosnak tarja megjegyezni, hogy szakmai irányítójuk Kaczur Zsuzsanna, akivel sajnos nem találkoztunk.

– Óvjuk őket mindentől – ölel magához egy tyúkot Bicskei Ibolya, aki a farm egyik gondozója. – Ilyen szép állatokat korábban én sem láttam – mondja, s büszke arra, hogy ebben a lehetőségben részt vehet. Mint ahogy a közmunkások brigádvezetője Bogdán Jenő is, aki a traktorokat kezeli elismerően szól a feladatáról:

– Jól szervezett  munkával sok mindent állítunk elő.  Már megtrágyáztuk a földjeinket, a szántás következik. Minden más tennivalót is elvégzünk. A brigád egyik része most a patakmeder mentét tisztogatja, onnét is sok tűzifa jön majd össze – mondja és indul a falu traktorával a favágókhoz.

A Tök-hegyen, a falu pincéjének külső falára Bognár Tibor, a falu amatőr fafaragója és festője pingált egy hangulatos képet. Az önkormányzatnak szőlője is van, amiből Egeraracsa bora készült, a tavalyi terméssel bronzérmet nyertek. László megmutat egy másik pincét is, aminek a megvételét most intézik, őshonos meggy és cseresznyefákat ültetnek a hozzá tartozó területen.

– Fáj a szívem az elhagyott telkek és pincék miatt, jó volna megmenteni a még értékes régi épületeket. A baj az, hogy a tulajdonosok nem gondozzák a földjüket, a pincét sem, mégis méreg drágán adnák el. Vannak igen értékes gyümölcsfáink is – mondja a polgármester és megmutat egy ritkaságot, egy óriásira nőtt, százévesnél is idősebb berkenyefát. Sajnos a párját már ki kellett vágni, mert elszáradt. A még élőből oltani kellene, hogy átmentsék az utókornak, nem csak azért mert a berkenye tényleg ritkaság, hanem azért is, mert a terméséből főzhető az egyik legfinomabb pálinka, ami igen jól mutatna a falu termékei között.

A völgyben két víztározót is építettek a Bárándi-patakra.  A nagyobbikba telepítették a nemes halakat, míg a másodikba a ragadozókat. Azóta azonban a madarak bekeverték az állományt. A tavak sok látogatót, horgászt vonzanak, de gyakran kirándulnak ide a környező gyermektáborok lakói is.

– Lassan közeleg az év vége. Hamarosan nekilátunk a falu feldíszítésének. Kirakjuk a betlehemet, a fényfüzéreket és várjuk az ádventet a Mikulást. A mi gyermekeinknek  híres patrónusa is van, idősebb Gáspár Győző és fia, Győzike személyében. Már jelezték, hogy az idén is hoznak ajándékokat a kicsinyeinknek.  De elszármazottak is segítenek, például Pestről Egyed Gábor a szüreti felvonulást finanszírozta. És színesíti az életünket a helyi, özvegy asszonyokból alakult csoportunk, a Sziporkák is, akik igen jó hangulatot varázsolnak a rendezvényeinken. Mi elsősorban magunknak akarunk jobbat, s ami megmarad, azt hasznosítjuk, sok mindent a turizmusban értékesítünk. De vannak ebbéli fejlesztési céljaink is, hiszen van egy épületünk, amiből, ha lesz rá pályázati lehetőség  turistaszállót alakítanánk ki – összegzi gondolatit  Dancs László, akivel eldiskurálunk a régmúltról is, hiszen igen régi ez a település, már 1019-ben tized fizető hely volt.1880-tól, az egyesülést követően lett Egerből és Aracsából, a Bárándi-patak két oldalán húzódó faluból Egeraracsa. Ma azt vallják,  a turizmusba be lehet kapcsolódni azzal is, amit a faluban nap mint nap megtermelnek. A szőlőhegyeken, a tavakon, no és a savanyú-sültpaprikás húson túl is vannak ritkaságaik, tavasszal elönti az erdőket a hóvirág, ősszel meg a ciklámen, amihez fogható varázslatot csak kevés helyen látni.


szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
A legjobb fiatal zeneművészek díja
pszichológus segít feldolgozni
Rossz jegy miatt késelhetett a győri diák
bolti lopás / 18 perce
Tablettel próbált meglógni a nagykanizsai tolvaj
A 18 éves nagykanizsai férfit gyanúsítottként hallgatták ki.
Gyász
Fájó szívvel emlékezünk BICSÁK LÁSZLÓNÉ szül. Sernek Mária halálának első évfordulóján. Szerető férje és lánya
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Elpihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mérhetetlen nagy fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága, jó férj és édesapa KORCSMÁROS ISTVÁN a DKG nyugdíjasa, kiskanizsai lakos 70 éves korában hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én, kedden 14 órakor lesz Petriventén, a kápolnában. Kérésünk, hogy egy szál virággal búcsúzzanak tőle. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Temetése későbbi időpontban, szűk családi körben történik. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatásán részt vesznek. A gyászoló család
Fájó szívvel, könnyes szemmel emlékezünk LŐRINCZ ANTAL és neje KORONCZI MARGIT haláluk évfordulójára. Gyermekeik és családjuk
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NÉMETH FERENCNÉ szül. Korcsmáros Mária szepetneki lakos életének 88. évében elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, hétfőn a 10.30-kor kezdődő gyászmise után 11 órakor lesz a szepetneki temetőben. Gyászoló család
"Megállt a szív, megállt a kéz, Nincsen szó az ajkadon, Szívünkben örökké élsz, Mert szerettünk nagyon." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ LÁSZLÓ 72 éves korában elhunyt. Temetése december 9-én (hétfőn) 10 órakor lesz a keszthelyi Új temetőben. Előtte 8 órakor mise a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Főtéri templomban. Ezúton köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TEMLEITNER SÁNDORNÉ szül. Wappel Gizella (Ica néni, a Barna ABC volt dolgozója) életének 75. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 11-én (szerdán) 13 órakor lesz a keszthelyi Szent Miklós temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz, El soha nem feledünk, örökké velünk maradsz." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó feleségem, édesanyánk, nagymamánk HORVÁTH JÓZSEFNÉ szül. Markó Terézia életének 86. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én, kedden 10 óra 30 perckor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. Kegyeletüket egy szál virággal kérjük kifejezni. A gyászoló család
"Megállt a szív, mely élni vágyott, Pihen az áldott kéz, mely dolgozni imádott. Nélküled üres és szomorú a házunk, és nem hisszük el, hogy már hiába várunk." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÖNCZ KÁLMÁNNÉ szül. Rikli Mária (lendvadedesi lakos) életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. december 9-én (hétfőn) 13 órakor lesz a lendvadedesi temetőben. Előtte gyászmise 12 órakor a rédicsi templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy TÓTH ISTVÁNNÉ szül. Spitzner Magdolna életének 90. évében elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, 14 órakor lesz a pakodi temetőben. Előtte 13.15-kor gyászmise. Gyászoló család
"Nem vársz bennünket ragyogó szemekkel, Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De abban reménykedünk, hogy jó helyre mentél, Hisz te a jónál is jobbat érdemelnél." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIRTH LÁSZLÓNÉ szül. Kozári Mária zalaújlaki lakos életének 85. évében elhunyt. Temetése 2019. december 10-én, kedden 13.30-kor lesz a zalaújlaki temetőben. Előtte 13 órakor gyászmise. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyermekei, unokái és dédunokái
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy RAG JENŐ 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 12-én (csütörtökön) 13.30-kor lesz a zalaegerszegi Új temetőben. A gyászoló család
"Sohasem halványul szívünkben az emléked, sohasem szűnik meg lelkünk gyásza érted!" Emlékezünk SZUNYOGH IMRÉNÉ szül. Kovács Margit halálának 2. évfordulójn. Szerető lányod és családja
"Az Ő szíve megpihent, a miénk vérzik, A fájdalmat csak az élők érzik." Emlékezünk TÓTH ZSOLT halálának 9. évfordulóján. Szülei, és testvére
Fájdalommal, megtört szívvel tudatjuk, hogy JÓZSA IMRÉNÉ szül. Deli Sarolta életének 80. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 10-én, kedden 14 órakor lesz Zalaegerszegen, a csácsbozsoki temetőben. Előtte gyászmise 13 óra 30 perckor. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
"Fáradt teste megpihenni tért, Hosszú, szép idő volt, amit ő megélt. Türelmesen várt az Úr hívó szavára, Most belépett ő is az örök hazába, Hol hitvese várja az örök lakásban." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, anyósunk, nagymamánk és dédikénk PÖLÖSKEY ISTVÁNNÉ szül. Kovács Elvira gelsei lakos életének 100. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 7-én, szombaton a 11 órakor kezdődő gyászmise után lesz a gelsei temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet, csend ölel át és szeretet, csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek. "Szomorú szívvel tudatjuk, hogy EGYED ANTAL 90 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 7-én, szombaton 12.30-kor kezdődő gyászmise után az esztergályhorváti régi temetőben lesz. A gyászoló család
Drága családom, rokonok, ismerősök! Abban a hitben zárom le szemem, hogy tőlem telhetően igyekeztem mindent elrendezni. Jó volt veletek és köszönöm nektek az együtt eltöltött éveket. Őszinte szeretetben megnyugodva most el kell köszönnöm tőletek. Kérlek benneteket, úgy emlékezzetek a szép évekre, ahogy most szívem minden melegével tekintek vissza rátok, búcsút veszünk egymástól. Györkös Béláné Molnár Irma
"Tudjuk, hogy nem jöhet, mégis egyre várjuk. Enyhíti hiányát, ha álmainkban látjuk." Emlékezünk MARTON JÓZSEF halálának első évfordulóján. Szerető családja
"Elmentél tőlünk, de szívünkben itt maradsz, El soha nem feledünk, örökké velünk maradsz." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÜST GYULA 71 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 9-én, hétfőn 14 órakor a nagyrécsei templomban tartandó gyászmise után lesz a nagyrécsei temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy GOMBOS LÁSZLÓNÉ szül. Pál Margit életének 88. évében örökre megpihent. Temetése 2019. december 6-án, pénteken 10.30-kor lesz a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben. A szerető család
20 kiskutya a Mikulás puttonyában / 34 perce
Zalából is keresnek önkénteseket vakvezető kutyák neveléséhez
Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola
Dobogós attrakciók / 42 perce
Előkelő helyen a Festetics-kastély és a karosi fürdő
Horváth-Balogh Attila
befolyásolás / 1 órája
Hangosabban énekelnek a madarak a repülőgépek miatt
aukció / 1 órája
Elárverezik a Grateful Dead egykori frontemberének gitárját
150 éves barátság / 1 órája
Orbán Viktor: Magyarország és Japán érdekelt egymás sikerében
Életeket ment / 1 órája
Így is segíthetsz! Mutatjuk a zalai településeket, ahol vért adhatsz
OVSZ, zaol.hu