Hírek

2017.03.22. 14:50

Tartálytűz a finomítóban - Gyakorlatoztak a tűzoltók

Zalaegerszeg – Feltételezett tartálytűz megfékezését gyakorolták a megye tűzoltói a Mol zalaegerszegi finomítójában.

Arany Gábor

A március 21-én megtartott ellenőrző gyakorlatról dr. Bangó Szilárd tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője adott tájékoztatást érdeklődésünkre. A gyakorlaton műszaki hiba miatt bekövetkezett tűzeset felszámolása volt az egységek feladata. Ez módot adott arra, hogy a szerelési, helyismereti és a szituációs gyakorlatokon elsajátított ismereteket, a személyi állomány felkészültségét ellenőrizzék.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Fotó: Fonyódi Antal tűzoltó őrnagy

A keddi gyakorlat helyszínének kiválasztásánál kiemelt szempont volt az is, hogy a megye hivatásos tűzoltói megfelelő felkészültséggel rendelkezzenek az éghető folyadékot tároló tartályok és felfogó tereik tüzeinek oltásában, ezért döntöttek a MOL Nyrt. Zalai Finomítója mellett. Zala megyében a kőolajipar több évtizedes múltra tekint vissza, így olyan létesítmények – termelésből kivont szénhidrogén-kutak, kőolajszállító-vezetékek, tartályparkok – találhatók a megyében, ami indokolttá teszi a tűzoltók ilyen irányú felkészítését is.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Fotó: Fonyódi Antal tűzoltó őrnagy

A keddi gyakorlat feltételezése szerint ötezer köbméteres tároló tartály oldalába szerelt keverő rendszer hibásodott meg. Emiatt a berendezés kiszakadt a tartályból és a keletkezett résen keresztül a betárolt fáradt olaj a szabadba jutott, meggyulladt. A kiáramló folyadék a kibetonozott védőgödörben égett. Ez nem volt megközelíthető, ezért a lángokat a beépített oltóberendezéssel, habfolyatóval, tartályoltóval fékezték meg. A beavatkozáshoz Zalaegerszegről, Nagykanizsáról, Keszthelyről, Körmendről, Lentiből, Pacsáról és Zalakarosról érkeztek hivatásos tűzoltók és közreműködtek a Mol létesítményi tűzoltói is. A gyakorlatot Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei igazgató is megfelelőre értékelte, közölte a hivatalvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!