Hírek

2011.07.06. 15:10

Táppénz: mit jelent a soron kívüli ellátás?

Az elvileg hétfőtől hatályos, a táppénzen lévőknek soronkívüliséget biztosító rendelet nem jelenti azt, hogy a betegállományban lévők megelőzhetnék a sürgős ellátásra szorulókat a szakrendeléseken.

Magyar Hajnalka

A fentieket dr. Csidei Iréntől, a Zala Megyei Kórház főigazgatójától tudtuk meg, amikor arra kértük, értelmezze a táppénzes időszak lerövidítését célzó törvénymódosítást.

- Épp ma adtunk közre a kórházban körlevelet, amiben a szakrendeléseket tájékoztatjuk a tudnivalókról - említette szerdán a főigazgató, hozzátéve, a háziorvosok is megkapják az értesítőt. Az új szabályozás a 15 napnál hosszabb ideje keresőképtelen páciensekre vonatkozik, s kizárólag a táppénzes állomány okául szolgáló ellátásokra. Ha például valaki bokaficam  miatt van táppénzen, nem kérheti, hogy a cukorbetegsége miatt is fogadják soron kívül.

- Reméljük, csak mérsékelt forgalomnövekedést okoz a változás, hiszen tapasztalat, hogy egyre kevesebben veszik igénybe a táppénzt, s a legszükségesebb ideig. Az érintettek speciális beutalót kapnak háziorvosuktól, ami valamennyi szakellátásra, a beutaló nélküliekre is kötelező.

Az egyik szűk keresztmetszet a radiológia, ahol pillanatnyilag is hosszú a várólista. Talán mégsem kell tartaniuk a táppénzesek tömeges megjelenésétől, s a többiek ebből fakadó érdeksérelmétől,  hisz ritka, hogy  a táppénzes állománnyal szoros összefüggésben kérjen nem sürgősségi MR vagy CT vizsgálatot a háziorvos. 

- A helyzetet a háziorvosok és a szakrendelések jó kommunikációjával lehet megoldani.  A soron kívüli vizsgálat iránti igényt a háziorvos telefonon jelezné az adott szakrendelésnek, s megegyeznének egy mielőbbi időpontban, amikor a többiek ellátása  közé beilleszthető a táppénzes  vizsgálata.  Az viszont elképzelhető, hogy  óra percet nem, csak napot tudunk majd megjelölni számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!