Hírek

2016.10.20. 05:45

Öt jó tanács a naprakész tudás megszerzéséhez

Zalaegerszeg - Életünk kétharmadában dolgozunk, ez akár négy évtizedet is jelenthet a munka világában. Az új kihívások keresése, és a néhány évenkénti munkahelyváltás természetes folyamattá vált. A sikeres előrelépéshez fontos, hogy elsajátítsuk az élethosszig tartó tanulás szemléletét, és tartani tudjuk a lépést a munkaerő-piaci elvárásokkal.

Zalai Hírlap

Ha visszaugranánk az időben 40 évvel ezelőttre, és megpróbálnánk állást keresni, egészen más pozíciókkal találkoznánk a hirdetési újságban, mint amelyeket ma az álláskereső portálokon találunk. Kiss János Tamás, a Perfekt Zrt. oktatási szakértője szerint ma már nem érdemes abbahagyni a tanulást akkor, amikor elhagyjuk az iskolapadot. A tanulás fogalma átalakult, áttolódott a felnőttkorra is, hiszen néhány év elég ahhoz, hogy ismereteink elavulttá váljanak, szaktudásunk elveszítse versenyképességét.

A versenyképesség kulcsa az élethosszig tartó tanulás   Illusztráció: Shutterstock

Nemcsak a pozíciók és a munkavégzés menete változott meg azonban, hanem a munkához való hozzáállásunk is. Ma már nem jellemző, hogy a munkavállalók életük első munkahelyéről menjenek nyugdíjba. Az új kihívások elérésének alapfeltétele a folyamatos fejlődés, a versenyképesség kulcsa pedig az élethosszig tartó tanulás. Tudásunk állandó fejlesztése érdekében érdemes megfogadni a szakértő tippjeit.

1. Bármilyen területen is dolgozunk, legyünk tisztában a szakmai trendekkel, újdonságokkal, hogy azonnal tudjunk reagálni a változásokra, tanácsolja Kiss János Tamás.

2. Tűzzünk ki célokat, és mérjük fel, mire van szükségünk azok eléréséhez. Ajánlatos ütemtervet készíteni, hogy mit és mennyi idő alatt szeretnénk elérni, s ehhez milyen kompetenciákra van szükség.

3. Nem árt több lábon állni, ezért ne csak egy területre koncentráltan fejlesszük tudásunkat, tanácsolja a szakember. Több terület együttes ismerete ugyanis komplex rálátást adhat bizonyos problémákra, és aki úgy dönt, hogy szeretne kiszállni a mókuskerékből, könnyebben tud nyitni olyan szakmák felé, amelyekről már rendelkezik ismeretekkel.

4. Próbáljunk tanulni a mindennapok tapasztalataiból is. A lifewide learning a tanulás horizontális dimenziója, amely az élet minden területére kiterjedő tanulást, a különböző kontextusokat, helyeket és helyzeteket jelenti, amikor informális keretek között, a mindennapokban szerzünk tudást. Igyekezzünk az így szerezett ismereteket alkalmazni a munkánk során.

5. S hasznos lehet, ha felnőttképzéseken is részt veszünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!