Hírek

2016.05.26. 06:13

„Talán kisebbnek hittük a problémát, mint amilyen valójában volt!” - Beszélgetés a marihuána hatásairól

Április 4-én, 16:20-kor a Parlament előtt a fű legalizálásáért, vagy legalábbis dekriminalizációjáért tüntetettek.

Mikó-Baráth György

(Nem véletlen az időpont, hisz a 420 egyes marihuána fogyasztók körében kultikus jelentéssel bíró szám. Két legendát is kötnek hozzá, egyesek szerint a 420 egy amerikai rendőrségi kód, amelyet marihuána használat leleplezésének bejelentésekor alkalmaztak, mások szerint a legideálisabb időpont a 16 óra 20 perc a napi első slukk elfogyasztásához....) A drogfogyasztás Magyarországon, Zala megyében is komoly probléma. A marihuánát körülvevő változó megítélés okán dr. Sipos Zsófiát, a pszichiátriai osztály osztályvezető főorvosát kerestük fel. Mi az igazság a marihuánát övező kérdésekben?

Egy 2007-es amerikai felmérés szerint a marihuána a leginkább elterjedt illegális drog a világon. Nagy múltra tekint vissza ez a növény, hiszen már az ókori egyiptomiak és a szkíták is használták. Európában is nagyon hamar felismerték az orvosi lehetőségeit: Kr.u. 100-ban római medicinaként írják le a cannabist, míg 70 évvel később a növény magjának pszichés hatásait is kiemelik.

Kezdésként úgy gondoltuk, jobb, ha a legalapvetőbb kérdést tisztázzuk. Mi is pontosan az a marihuána? „Indiai vadkender leveleinek és virágainak őrleménye. Két anyagot tartalmaz, a marihuánát és a hasist. A marihuánánál is elég kevés fogyasztással elérhető a kívánt hatás. Tény, hogy aki ezt az alacsony szintet tartani tudja, az nem vezet függőséghez. Ugyanakkor a marihuánát úgynevezett kapudrognak nevezzük, mert ezen át vezet az út a kemény, designer drogokhoz." - válaszolta kérdésünkre Sipos doktornő. Nem tudtunk elmenni szó nélkül a „kapudrog" fogalom mellett. Azoknak a drogfüggőknek, akik már nagyon komoly problémákkal küzdenek, hány százalékuk volt, aki kezdésként „füvet" fogyasztott?

„Amennyiben őszinték az orvosukhoz, minimum 80 százalék! Ma már ritka az, aki csak füvet fogyaszt, s ők leginkább 30 év felettiek, ami a drogfogyasztásban idősebb korosztálynak számít. A fiatalok sajnos már kifejezetten a designer drogokat részesítik előnyben. Ennek a legnagyobb problémája az, hogy nem tudjuk pontosan, hogy a designer drogok mire is hatnak, mit károsítanak, hiszen szinte mindennap más típus jelenik meg."

Mik a legfőbb hatások a rendszeres fogyasztóknál, s miként károsítja ez a káros szenvedély a szervezetüket? - kérdeztük.

„Rendszeres fogyasztásnál kialakulhatnak pszichotikus tünetek, heveny pánikreakció, hosszú ideig fennálló, kényszeres tünetek lépnek fel, de ezek akár egyszeri fogyasztás után is megtörténhetnek. De vannak gyakran testi tünetek is. Heves szívverés, felemelkedhet a vérnyomás, megszűnő izzadékonyság, pupillatágulat, könnyfolyás és szájszárazság is kialakul. Ezek után néhány órával jelentkezik erős éhségérzet és kimerültségérzés. Végül személyiségtorzuláshoz vezethet. Ami a testi hatást illeti, az agy sérül leginkább, valamint csökken a spermiumtermelés, illetve csökkent ovárium érés is kialakul. A tartós fogyasztóknak gyakorlatilag jelentős mértékben csökken az utódnemzési képességük."

Habár a marihuána nem tartozik a kimondott partidrogok közé, mégis elég gyakori, hogy bulik előtt, közben, esetleg utána fogyasztják. Ilyen esetek alkalmával bizonyára az is megszokott, hogy alkoholt is fogyasztanak mellé. Javasolni lehet-e, hogy inkább maradjanak az alkoholnál, s még súlyosabb hatást érnek el, ha a kettőt együtt fogyasztják?

„A marihuána hatásai sokkal gyorsabban jönnek létre, mint alkoholfogyasztás esetén. Valóban nagyon gyakori, hogy a kettőt együtt használjak. Összeadódó hatásuk van, ami hatalmas rombolást képes véghezvinni az emberi szervezetben."

Végül, egy a marihuána témakörében megkerülhetetlen kérdést tettünk fel dr. Sipos Zsófiának. Mi a véleménye az esetleges legalizálásról?

„Én nem támogatom! A támogatók legfőbb álláspontja az, hogy amennyiben valami nem tiltott, elveszti a vonzerejét, a másik, hogy így is, úgy is sok fogyasztó van, akik közül lehet, hogy sokan meg tudnának állni egy bizonyos lépcsőnél, és nem lenne a sok káros utóhatás. Ma Zalában is ez egy nagyon komoly probléma, de sajnos még mindig csak egy részét látjuk. Kevés az, aki önként segítséget kér, a függők maximum 10-20 százaléka, és ez országos adat. Talán későn vettük észre, vagy kisebbnek hittük a problémát, mint amilyen valójában volt."

A téma komolyságára való tekintettel felvettük a kapcsolatot a Zala Megyei Rendőr-főkapitánysággal is. Célunk az volt, hogy megtudjuk, milyen büntetést vonhat maga után a marihuána fogyasztása. Erre a valójában rendkívül összetett kérdésre Sznopek Veronika szóvivő, rendőrfőhadnagy válaszolt. „A marihuána Magyarországon kábítószernek minősülő anyag. A kábítószerekhez kapcsolódó bűncselekményeknek több típusa van. Megkülönböztetünk terjesztői és fogyasztói típusú magatartást. Ezeket a Btk. 176.§.-184.§. részletesen szabályozza. A büntetési tételeket nagyban meghatározza az elkövetett cselekmény, az érintett személyek életkora, és a kábítószer mennyisége."

Sznopek Veronikától azt is megtudtuk, hogy a büntetés mértéke függ a kábítószer hatóanyagtartalmától, összetételétől is, amit minden esetben szakértő állapít meg!

Ahogy dr. Sipos Zsófia is említette, van az a mennyiség, ami nem feltétlenül eredményez függőséget. Ugyanakkor a felsorolt testi-szervi hatások, valamint az akár letöltendő börtönbüntetés is mind ékes bizonyítékul szolgálnak arra, hogy jobb, ha nem kockáztat az ember!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!