Hírek

2016.07.05. 15:23

Tábor madárnappal - Tizenkét család a kastélyparkban, 65 csemetével

Zalaegerszeg - Kedden már kora reggeltől csak úgy zengett a gyermekzsivajtól a botfai Erdődy-Hüvös kastély és környéke - vasárnaptól csütörtökig 12 család 65 gyerekkel vert itt tábort a Mindszenty Ifjúsági Ház vendégeként.

Fincza Zsuzsa

- A Regnum Marianum Katolikus Közösség Egyesület Budapest környéki Turul csapata vagyunk, valamennyien nagycsaládosok - mutatta be a társaságot Horváth Gergely, aki 5 gyermekével Piliscsabáról érkezett. Az idén ő a csoport koordinátora, s miként a botfai tábort, ő szervezi a közösségi életet is.

- A Regnum Marianum (Mária Országa) többezres közösség, rengeteg apró csoportból áll, a fő cél a gyermekek és a fiatalok természetes alapokon nyugvó katolikus nevelése - mondta.

A botfai kastélyparkban egyik szempont sem szenved csorbát. Kedden éppen „madárnapot" tartottak, a Válicka partján állított hálókban fennakadt tollas jószágokkal ismerkedtek a házigazdák, dr. Illyés Zoltán biológus, a Mindszenty Ifjúsági Ház vezetője és Zalai Béla zoológus szakavatott irányításával.

A madárbemutató a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt érdekelte - a barátposzátával Zalai Béla zoológus, a kép jobb oldalán Horváth Gergely, aki öt gyermekével Piliscsabáról érkezett. Fotó: Fincza Zsuzsa

- Nem véletlenül jöttünk ide - tette hozzá a budapesti Melegh Csaba, aki három csemetéjével „kiscsaládosnak" számít. - A múlt évben már táboroztak itt a közösségből, ők ajánlották, hogy feltétlenül jöjjünk el ide egy hétre. Lejöttünk, tetszett a környék, így lehoztuk a háznépét.

A 12 családból álló Turul igazán különleges csapat, a szülők már 6 éves koruk óta tagjai a közösségnek, s csemetéik éveik számának megfelelően gyermek és ifjúsági csoportokba járnak. Minden hónapban egy napot együtt töltenek, mindig másik családnál vendégeskednek, így az évben mindenkire sor kerül, s ráadásul Budapesttől, Szentendrétől, Máriaremetétől Zsámbékig mindig más vidéken vernek tanyát. A családfők nevetve mondták: már dolgoznak rajt, hogy Zalaegerszeget is bevegyék a körbe.

- Minden szempontból ideális táborozó hely a Mindszenty Ifjúsági Ház a romantikus parkjával, a falusi hangulatot őrző városrésszel, a szinte érintetlen természettel. Ráadásul izgalmas programokat szerveznek a számunkra, voltunk már „kincskereső" túrán, az útszéli keresztek útvonalát követve bejártuk a környéket. Ma ebéd után egy kis csendes pihenő következik, hiszen a madarászás miatt hajnalban keltünk, aztán irány a Gébárti-tó, de nem hagyjuk ki az AquaCityt sem - mondta Horváth Gergely.

Közben a nebulók visszarohantak a fák alá, mert Besenyőből egy cicakosárban törött szárnyú rigógyereket hoztak a botfai „madárklinikára". Az ijedt, de élénken tiltakozó kis teremtményt Imre Ildikó szó szerint a macska szájából mentette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!