Hírek

2015.09.06. 15:17

Szüreti mulatság, jó borral - Optimisták a gazdák, minden jel arra mutat, hogy jó évjárat lesz

Becsehely – Finom borok, édes friss must és színes kulturális kavalkád. Többek között ez várta vasárnap a település szüreti mulatságára érkezőket.

Benedek Bálint

– Először is hálás vagyok az égieknek, hiszen egész héten drukkoltunk az időjárásnak, hogy megkíméljen bennünket az eső – mondta megnyitójában Németh Géza polgármester. – A 11. Szüreti és Borfesztiválon a kivételes összefogásnak köszönhetően minden összejött, amit eddig szerettünk volna. Ha szüret, akkor lesz szőlő, must, bor, becsehelyi házias jellegű ételek és ehhez a népzenét a Csík zenekar szolgáltatja majd.

A borházakban zömmel még a tavalyi borokat kínálják a gazdák, s nagyon optimistán tekintenek az idei évjáratra – a termés eddig kiválónak mutatkozik.

– Must és újbor is lesz a kínálatban, ugyanis az Irsai Olivér már kóstolható állapotban van – tette hozzá Németh Géza. – Egészen biztatóak az idei kilátások, a szárazság után a mostani eső még segített. Úgy gondoljuk, hogy ha valami nagy baj nem történik, akkor szép borokat kóstolhatunk a következő szüreti fesztiválon is.

A becsehelyi hegyen gazdag a borkínálat, hiszen sok család évtizedeken keresztül szőlőoltvánnyal foglalkozott. A zászlós nedűk közül mindenképpen meg kell említeni a zenitet, az olaszrizlinget, a szürkebarátot, valamint a cserszegi fűszerest.

A helyi Baksa Ferenc a falu melletti Tódor hegyen műveli a szőlőjét. A cserszegi fűszerest már leszüretelték, a gazda a cukorfok alapján bizakodó, utoljára talán három évvel ezelőtt szüreteltek hasonlót. Egyetértett vele a szintén becsehelyi Paál Gyula is, aki úgy érzi, az időjárás maximálisan kiszolgálta őket, ha még legalább három hétig így marad, akkor mind minőségben, mind mennyiségben szép termés várható.

– A chardonnay, az olaszrizling és a szürkebarát fajtájú szőlők kivétel nélkül egészségesek, a betegségek elkerülték a fürtöket – tette hozzá Paál Gyula. – Túlzás nélkül állíthatjuk: kiváló évjárat várható.

A település utcáin kanyargó szüreti felvonulás is a vidámságot hirdette. Majd a faluház előtti téren kulturális kavalkád mellett borokat és pálinkákat is lehetett kóstolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!