Hírek

2017.02.21. 18:59

Sziréna, kék fény - segítsünk!

Körkép - A közlekedők többsége összerezzen, ha meghallja a sziréna hangját, s igyekszik segíteni a megkülönböztető jelzést használó jármű vezetőjét a továbbjutásban.

Zalai Hírlap

Ez történik jó esetben, ám nem egy baleset következett már be a figyelmetlenség miatt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője, Cseresznyés Dániel összegyűjtötte a legfontosabb „kék lámpás, szirénás" tudnivalókat. Emlékeztetett rá: a KRESZ egyértelműen előírja, hogy a megkülönböztető jelzéseket, vagyis a villogó kék fényjelzést és szirénát használó gépjárművek részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és az akadálytalan továbbhaladását félrehúzódással vagy a szükséghez képest megállással kell lehetővé tenni. A megkülönböztető jelzést használó gépjárművek sofőrjei azonban sajnos nagyon gyakran ennek ellenkezőjét tapasztalják. A balesetek elkerülésére javasolja a szabályok felfrissítését. Az ilyen fényjelzést használó, álló járművet megközelíteni, vagy mellette elhaladni csak fokozott óvatossággal szabad. A forgalomban haladó, megkülönböztető jelzést használó járművet viszont tilos megelőzni.

Emellett kötelező megtartani a veszélyhelyzetet kizáró követési távolságot is. Gyér forgalom esetén a külső sávba kell lehúzódni, míg többsávos úton, nagy forgalomban a belső sáv bal szélére és a külső sáv jobb szélére kell húzódni, így biztosítva a szabad utat középen a megkülönböztető jelzéssel haladó járműnek.

Soha ne lépjünk hirtelen a fékre, mert azzal a szirénázó járművet is erre kényszerítjük. Ehelyett mérjük fel, merre tudunk lehúzódni, indexszel jelezzük, hogy észleltük a megkülönböztető jelzést használó járművet, majd fokozatos fékezéssel húzódjunk le. Fontos, hogy a nagy súlyú tűzoltógépjárműveket ne kényszerítsük hirtelen manőverekre! Az autópálya, autóút leállósávján a megkülönböztető jelzést használó jármű közlekedhet, így annak ott minden esetben szabad utat kell biztosítani.

Nagyon fontos, hogy már amikor a távolból meghalljuk a sziréna hangját, próbáljuk meg kideríteni, hogy honnan érkezik és vélhetőleg merre tart a tűzoltóautó. Ha időben észleljük, úgy jóval könnyebb lesz utat engedni, s a baleseteket is megelőzzük.

A szabályok alól a megkülönböztető jelzést használó jármű sofőrje sem kivétel. A megkülönböztető jelzést csak az esetben működtetheti, ha a feladat sürgős ellátása, a személy-, élet- és vagyonbiztonság érdekében szükséges, és a forgalmi viszonyok azt indokolttá teszik. Csak a közlekedés többi résztvevőjének veszélyeztetése nélkül közlekedhet, tilos jelzésnél csak akkor haladhat át, ha meggyőződött róla, ezt biztonságosan megteheti, de számára is megálljt parancsol a vasúti átjáró vagy a rendőr tilos jelzése. Autópályán és autóúton pedig csak a forgalom megállítását követően van joga forgalommal szemben haladni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!